ChatGPT'yi kullanırken en iyi sonucu almak için 3 kural

Gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan ve teknoloji devlerinin de büyük ilgi gösterdiği ChatGPT ve türev teknolojiler gündelik hayatta kullanıcılar için pratik çözümler sunuyor. Peki ChatGPT'yi kullanırken en iyi sonucu almak için nelere dikkat etmeli?

New York'ta bulunan Copy.ai adlı yapay zeka firmasında çalışan 29 yaşındaki sistem mühendisi Anna Berstein, ChatGPT teknolojisiyle yollarının nasıl kesiştiğini  ve bu teknolojiyi kullanırken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini Business Insider'a anlattı, defalarca kez denediği yöntemlerden çıkardığı yöntemleri paylaştı:

Serbest yazarlık ve tarih araştırma asistanlığı yaptığım dönemde zamanımın çoğunu kütüphanelerde mikrofiş karıştırarak geçiriyordum. Şimdi ise dünyanın en ileri teknolojisini optimize etmeye yardımcı olan bir mühendisim.

Hızlı mühendislik yolculuğum 2021 yazında bir caz barda, o zamanlar bloglar, satış e-postaları ve sosyal medya gönderileri için metin oluşturabilen bir yapay zeka aracı üreten Copy.ai'de çalışan biriyle tanışmamla başladı.

OpenAI'nin GPT-3 dil modeli üzerinde çalışan Copy.ai'nin çıktılarının kalitesiyle ilgili bazı sorunlar yaşadığından bahsetti ve kendimi geliştirmek adına şansımı denemek isteyip istemediğimi sordu. Serbest çalışmanın stresinden hoşlanmıyordum - ayrıca büyüleyici görünüyordu - bu yüzden İngilizce bölümü mezunu olmama ve teknoloji konusunda sıfır geçmişe sahip olmama rağmen evet dedim.

Kısa süre sonra, farklı ton türlerini uygulamak için çalışmam için bir aylık bir sözleşme teklifi aldım. İlk başta ne yaptığımı pek bilmiyordum. Ama sonra kurucu kişi, yönlendirmenin bir tür büyü yazmak gibi olduğunu açıkladı: Eğer büyüyü biraz yanlış söylerseniz, biraz yanlış bir şey olabilir - ya da tam tersi. Onun tavsiyesine uyarak daha iyi bir ton tutarlılığı için bir çözüm bulmayı başardım ve bu da şirkette tam zamanlı bir iş teklifi almamı sağladı.

Anna Berstein

O zamandan beri işimin kapsamı genişledi. Artık yapay zekanın kullanıcılar için en iyi yanıtları vermesini sağlamak amacıyla mevcut araçların iyileştirilmesine ve yenilerinin oluşturulmasına yardımcı oluyorum.

Pratikte, günlerimi - Gizlilik Sözleşmem nedeniyle açıklayamayacağım - yapay zeka araçlarının arka ucuna beslediğim metin tabanlı istemler yazarak geçiriyorum, böylece yüksek kaliteli, dilbilgisi açısından doğru bir blog yazısı oluşturmak gibi şeyler yapabiliyorlar.

Microsoft ve Google yapay zeka ile ilgili yoğun bir mücadele halinde. Microsoft, Bing arama motorunda ChatGPT'nin gücünden faydalanırken Google ise arama motoru dışında Google Docs, Sheets gibi servislerine de yapay zekayı entegre ediyor.

Bunu, metni bir kullanıcının isteği etrafında tasarlayarak yapıyorum. Çok basitleştirilmiş bir ifadeyle, bir kullanıcı "Bir çift spor ayakkabı hakkında ürün açıklaması yazın" gibi bir şey yazıyor ve ben de bunu arka uçta alıyorum. O halde benim işim, bu sorgunun en iyi çıktıyı üretmesini sağlayacak ipuçları yazmak:

Doğru komutu vermek önemli

İşimin saf istem mühendisliği kısmına ek olarak, modellerin nasıl davrandığı, neden böyle davrandıkları, hangi modeli kullanmamız gerektiği, belirli bir aracı yapıp yapamayacağımız ve bunu yapmak için nasıl bir yaklaşım izlememiz gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunuyorum.

İşin "çılgın bilim adamı" kısmını seviyorum, bir ipucu için gerçekten aptalca bir fikir bulabiliyorum ve bunun gerçekten işe yaradığını görebiliyorum. Bir şair olarak bu rol, dile yaklaşma konusundaki saplantılı doğamı da besliyor. Bu, edebi geçmişim ile analitik düşüncemin gerçekten tuhaf bir kesişimi.

Sonraki adımda ne olacağını bilmemek heyecan verici

Ancak bu iş öngörülemez. Her zaman yeni dil modelleri çıkıyor, bu da her zaman istemlerimi yeniden ayarlamak zorunda olduğum anlamına geliyor. İşin kendisi sıkıcı olabiliyor. Sırf çalışsınlar diye tek bir ipucunu saatlerce, hatta bazen haftalarca takıntılı bir şekilde değiştirdiğim ve test ettiğim günler oluyor.

Aynı zamanda, bir sonraki adımın ne olacağını bilmemek de heyecan verici.

Yapay zekayı bilinçli sanarak hata yaptım

Partilerdeki insanların işimi anlamamasının yanı sıra, yapay zeka ile ilgili fark ettiğim en büyük yanlış anlamalardan biri, olmadığı halde bilinçli olduğu fikridir. Bir yapay zeka olmaktan bahsetmeye çalıştığında çılgına dönüyoruz, çünkü korkularımızın çoğunun onun söylediklerine yansıdığını görüyoruz. Ancak bunun nedeni, korkutucu, bilimkurgu benzeri yapay zeka tasvirleri tarafından bilgilendirilen korkularımız üzerine eğitilmiş olmasıdır.

İyi komut yazmak kolay olsa da, aslında ustalaşması zordur. Yapay zekaya yapmasını istediğiniz şeyi yaptırmak deneme yanılma gerektiriyor ve zamanla bu yolda tuhaf stratejiler edindim; bazı yönlendirmelerim gerçekten vahşi bir yapıya sahip.

ChatGPT'den iyi sonuç almanın 3 yolu

İşte daha iyi istemler geliştirmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

1. Bir eşanlamlılar sözlüğü kullanın. İlk ifadeniz istediğiniz sonucu vermedi diye bir kavramdan vazgeçmeyin. Çoğu zaman, doğru kelime veya ifade yaptığınız şeyin kilidini açabilir.

2. Fiillerinize dikkat edin. Yapay zekanın isteğinizi tam olarak anlamasını istiyorsanız, isteminizin niyetinizi açıkça ifade eden bir fiil içerdiğinden emin olun. Örneğin, "Bunu daha kısa olacak şekilde yeniden yazın" yazmak, "Bunu kısalt" gibi bir ifadeden daha güçlüdür. Bazen tane tane yazmak iyidir.

3. ChatGPT niyet konusunda harikadır, bu yüzden bunu kullanın. Ne yapmaya çalıştığınızı en baştan net bir şekilde ortaya koyun ve ifade, zaman ve yaklaşımla oynayın. "Bugün bir XYZ yazacağız" veya "Bir XYZ yazmaya çalışıyoruz ve sizin katkınızı istiyoruz" gibi ifadeleri deneyebilirsiniz. Yaptığınız şeyin üzerine bir niyet şemsiyesi koymak her zaman faydalıdır ve bunu yapmanın farklı yollarıyla oynamak büyük bir fark yaratabilir.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar