27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2023 21:25 | Son Güncelleme: 14.03.2023 21:45

Google'dan iş dünyasını değiştirecek yapay zeka hamlesi

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Google, yapay zeka yarışında yeni bir hamle yaptı. Şirket; Google Docs, Google Sheets ve Gmail dahil online servislerinde yapay zekanın etkinliğini artırıyor. Böylece yapay zeka iş yapış şekillerinde önemli değişiklikleri beraberinde getirecek
Google'dan iş dünyasını değiştirecek yapay zeka hamlesi

Patronunuz için bir sunum yazmaktan, fikirleriniz için bir taslak hazırlamaktan veya en son projeleri yakalamak için uzun e-posta dizilerini gözden geçirmekten korkan çalışanlar yakında yapay zeka biçiminde bazı 'sihirli dokunuşlara' sahip olabilir.

The Washington Post'un haberine göre Google; Google Docs, Google Sheets ve Gmail'i içeren Google Workspace adlı kurumsal yazılım araçları paketini kullanan çalışanlar için bu değişikliği yapmayı hedefliyor. Teknoloji devi, ofis ürünlerini, bir belgenin tamamını oluşturmak veya bir komuta dayalı olarak görüntüler oluşturmak gibi eylemlerde bulunabilen üretken yapay zeka ile entegre etmeyi planlıyor. Çalışanlar, uygulamalarında belirecek yeni bir asa simgesine (Magic Wand) tıklayarak bu yeteneklere erişebilecekler.

Microsoft, ChatGPT'yi Azure servislerinde kullanıma sunuyor. Geliştiriciler ve işletmeler artık OpenAI'nin ChatGPT modelini kendi bulut uygulamalarına entegre edebilecek ve böylece çok daha fazla uygulama ve hizmette diyaloğa dayalı yapay zekayı mümkün kılacak.

Google, Google Docs ve Gmail'deki yazma işlevlerinden başlayarak bazı özellikleri önümüzdeki birkaç hafta içinde belirli kurumsal müşterilere sunmayı planladığını söyledi. Diğer özelliklerin ne zaman kullanıma sunulacağı ise şimdilik belli değil.

Yapay zeka çarpıtılmış içerik üretebilir

Pazar araştırma firması Gartner'a göre, işyeri üretkenlik araçları söz konusu olduğunda Google, Microsoft Office'in ardından ikinci sırada geliyor. Open AI, geçen yıl Microsoft'un bu yıl arama motoru Bing'e entegre ettiği metin tabanlı üretici yapay zeka aracı ChatGPT'yi piyasaya sürdükten sonra büyük ses getirdi. O zamandan beri çalışanlar ChatGPT'nin iş görevlerine yardımcı olup olamayacağını deniyorlar. Ancak uzmanlar, insanların bu teknolojiyi iş için kullanırken dikkatli olmalarını tavsiye ediyor, çünkü üretken yapay zeka gerçekte yanlış olan, mantıklı olmayan, bilinmeyen bir kaynağa benzeyen veya neredeyse aynı olan veya görüntüler söz konusu olduğunda gözle görülür şekilde çarpıtılmış içerik üretebilir.

Google'ın verdiği bilgilere göre, çalışanların yeni Workspace AI entegrasyonlarını kullanabilecekleri yollardan bazıları şunlar:

Belge ve e-posta yazma

Google'ın üretken yapay zekası, ister e-posta ister Google Doc olsun, kelimeleri sayfaya dökmek için yardıma ihtiyaç duyan çalışanlar için bir konu veya bir dizi madde işaretine dayalı olarak tüm bir taslak üretebilecek.

Google Docs sıfırdan eğitim planı hazırlayabilir

Örneğin, bir pazarlama müdürü yapay zekadan bir sonraki kampanya için bir satış eğitimi planı oluşturmasını isteyebilir ve Google Docs sıfırdan bir plan oluşturabilir. Çalışanlar ayrıca metnin bazı bölümlerini vurgulayabilir ve Google'ın yapay zekasından bunları belirli bir tonda yeniden yazmasını isteyebilir. Örneğin, Bunu daha resmi yap veya Bunu tuhaf yap gibi komutlar kullanabilirler. İlk sonucu beğenmezseniz, başka bir tane görüntüle düğmesinin başka bir sonuç üretmesi beklenir. Hangi tonu kullanmak istediğinizi bilmiyorsanız, Kendimi şanslı hissediyorum seçeneğini tıklayabileceksiniz ve Google sizin için bir tane seçecek.

Yapay zeka Bu e-posta görüşmesini bana anlat gibi bir komutla e-posta konularını özetleyebilecek. Ya da birkaç Google belgesini veya e-postasını temel alarak bir özet oluşturabilecek. Google, kullanıcıların e-postaların önceliklendirilmesine yardımcı olmasına da izin vermesini bekliyor.

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve GPT dil modeline dayanan yapay zeka destekli bir sohbet robotu. Metin girdilerine konuşma tarzında insan benzeri yanıtlar üretmek için derin öğrenme tekniklerini kullanıyor.

Hızlı bir şekilde görseller ve sunumlar oluşturun

Çalışanlar yakında Google Slides'ta bir sunum oluşturmak için gereken süreyi kısaltmak için yapay zeka yeteneklerini kullanabilirler. Kullanıcıların Microsoft'un PowerPoint'ine rakip olan uygulamadan belirli bir slayt için görseller oluşturmasını isteyebilmeleri bekleniyor. Google, çalışanların slaytlarına yerleştirmek için yapay zeka tarafından oluşturulan ses veya video oluşturmalarına da izin vermeyi beklediğini söyledi.

Tablolarınızı otomatik doldurun

Elektronik tablolar söz konusu olduğunda, çalışanların bunları daha hızlı doldurmalarına veya verilerini anlamalarına yardımcı olması için yapay zekayı kullanmaları bekleniyor. Google'ın elektronik tablo uygulaması Sheets'de yapay zekanın formüller oluşturmaya, analiz ve içgörüler sunmaya ve verileri kategorize etmeye yardımcı olması bekleniyor. Örneğin, müşterilere kişiselleştirilmiş mesajlar için bir sütunu olan bir elektronik tabloda, yapay zeka tek bir komutla her müşteri için boşlukları otomatik olarak doldurabilir.

Sohbetleri ve toplantıları daha verimli hale getirin

Google ayrıca çalışanların iş arkadaşlarıyla iletişimlerini daha üretken ve verimli hale getirmelerine yardımcı olmak istiyor. Google Meet sayesinde çalışanların toplantı notlarını otomatik olarak takip edebilmesi, eylem öğeleri için kontrol listeleri oluşturabilmesi ve toplantıyı özetleyebilmesi mümkün olacak. 

Google ayrıca, çalışanların bazı iş akışlarını otomatikleştirmesine olanak sağlamak için yapay zekayı Google Chat'e entegre etmeyi bekliyor.