27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2023 19:17 | Son Güncelleme: 19.04.2023 16:28

Sohbet robotu savaşı kızışıyor: Google'dan ChatGPT'ye rakip geliyor

Yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'nin dünya genelinde kısa sürede büyük ses getirmesinin ardından Google da bu teknolojiye kayıtsız kalamadı. Teknoloji devi, geliştirdiği yeni robotuyla ChatGPT'ye meydan okudu
Sohbet robotu savaşı kızışıyor: Google'dan ChatGPT'ye rakip geliyor

ChatGPT'nin ortaya çıkışı sonrası Google, yapay zeka konusunda hiç olmadığı kadar büyük bir baskının altında. ChatGPT'ye karşı kendi çözümleri konusunda yoğun bir efor sarf eden Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, yaptığı açıklamada yapay zeka kullanımında bir dönüm noktasına ulaştıklarını ve şirketin bu alanda son derece iyi konumlandığını söyledi. Pichai, Google tarafından geliştirilen LaMDA ve PaLM adlı iki yapay zeka dil modeline atıfta bulundu ve bunlardan ilkinin yakında piyasaya sürüleceğini belirtti. 

Pichai, Google'ın yapay zekanın sağladığı fırsatlardan nasıl yararlanacağından bahsederken, bugünkü üretken yapay zeka uygulamalarının ortaya çıkmasını da Google’ın mevcut yapay zeka araştırmalarına dayandırdı.

Google, insanların doğrudan etkileşime geçebilecekleri ilk modelin, şirketin konuşmalı yapay zeka modeli olan LaMDA olacağını söylese de LaMDA’nın nasıl kullanılacağı veya hangi servislere entegre olacağı konusu belirsiz. 

Öte yandan Google, yapay zekayı arama motoruna veya diğer hizmetlerine ekleme konusunda çekingen. Bu sistemlerin çıktılarının doğruluk problemi var. Örneğin ChatGPT, yanlış bir bilgiyi gerçekmiş gibi aktarıyor. Dolayısıyla bir Google aramasının yanlış bilgileri karşınıza getirmesi şirketin göze alamayacağı büyüklükte bir risk.

Gelecek hafta Google, insanların nasıl arama yaptığını, keşfettiğini ve bilgi ile nasıl etkileşime girdiğini yeniden tasarlamak için yapay zekanın kullanımı hakkında bir etkinlik düzenleyecek. Sunumda ayrıca Google Lens, Çeviri ve Haritalar ile ilgili gelişmelerden de bahsedileceği açıklandı. 8 Şubat tarihinde Paris’te canlı olarak gerçekleştirilecek olan etkinlik yaklaşık 40 dakika sürecek.  

Amaç yapay zekanın sohbetini doğal hale getirmek

LaMDA, geçtiğimiz aylarda insan doğasının bilgisayar dünyasına kattığı en büyük zorluk olan bir bağlam çerçevesinde konuşmayı geliştirecek bir teknoloji olarak tanıtılmıştı. LaMDA’nın ana amacı, yapay zekâyla yaptığınız sohbeti olabildiğinde doğal bir yapıda tutmak. Google, bu teknolojiyi bundan öncesinde de şirket bünyesinde deniyordu. Teknoloji, henüz geliştirilmeye devam etse de Google tarafından paylaşılan örnekler, şimdiden teknolojinin potansiyelini iyi derecede olduğunu gözler önüne serdi.