TikTok, İngiltere’de 27 milyon sterlin para cezası alabilir

İngiltere'de sosyal medya platformlarını inceleleyen veri gözlemcileri, TikTok'un 13 yaşın altındaki çocukların verilerini ebeveyn izni olmadan kullanmış olabileceğini öne sürdü. TikTok'a yapılan bildirimde 27 milyon sterlin para cezası alabileceği söylendi

İngiltere'nin veri gözlemcisi, TikTok'un çocukların mahremiyetini korumadığı için 27 milyon sterlinlik bir para cezasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO) tarafından yürütülen bir araştırma, video paylaşım uygulamasının Mayıs 2018 ile Temmuz 2020 arasında veri koruma yasasını ihlal etmiş olabileceğini tespit etti. ICO, TikTok'a 27 milyon sterline kadar para cezası verilebileceğine dair bildirimde bulundu. 

Verileri ebeveyn izni olmadan kullandı

ICO'nun uygulayabileceği maksimum ceza, TikTok'un küresel yıllık cirosunun yüzde 4'ü kadar olabilir. Veri gözlemcisinin görüşüne göre TikTok, 13 yaşın altındaki çocukların verilerini ebeveyn izni olmadan kullandı ve kullanıcılarına bu konuda “şeffaf ve kolay anlaşılır bir şekilde” bilgi sağlamadı. 

Bilgi Komisyonu Ofisi’nden John Edwards, “Hepimiz çocukların dijital dünyayı öğrenebilmelerini ve deneyimleyebilmelerini istiyoruz ancak uygun veri gizliliği korumalarıyla. Dijital hizmetler sunan şirketlerin bu korumaları yerine getirme konusunda yasal bir görevi var ancak geçici görüşümüz, TikTok'un bu gereksinimi karşılamada yetersiz kaldığı yönünde” dedi. 

ICO, veri koruma yasasının ihlali olup olmadığı veya bir mali ceza uygulanıp uygulanmayacağı konusunda henüz bir sonuca varmadığını söyledi. Yapılan açıklamada, “Nihai bir karar vermeden önce TikTok'tan gelen her türlü temsili dikkatlice değerlendireceğiz” dedi. 

50'den fazla platform inceleniyor

Ocak ayında komisyon üyesi olarak beş yıllık görevine başlayan Edwards, ICO'nun ayrıca çocuklarla ilgili veri yasalarına uyup uymadıklarını görmek için 50'den fazla diğer çevrimiçi platformu incelediğini söyledi.  Edwards, “Çocukları çevrimiçi ortamda daha iyi korumaya yönelik çalışmalarımızın kuruluşlarla çalışmayı içerdiğini ancak gerektiğinde yaptırım eylemlerini de kapsayacağını açıkça belirttik. Şu anda 50'den fazla farklı çevrimiçi hizmetin çocuk yönetmeliğine nasıl uyduğunu araştırıyoruz ve ilk görüşümüze göre çocuk güvenliği konusundaki sorumluluklarını yeterince ciddiye almayan dijital hizmetler sunan şirketler hakkında devam eden altı soruşturmamız var” diye konuştu. 

ABD'li firmaya 7,5 milyon sterlin ceza

Mayıs ayında ICO, yüz tanıma şirketi Clearview AI'yi, sosyal medya platformlarından ve web'den küresel bir veri tabanına eklemek için insanların görüntülerini toplaması nedeniyle 7,5 milyon sterlinlik para cezasına çaptırdı. Bu şimdiye kadar uyguladığı en büyük üçüncü ceza oldu. ICO, ABD merkezli firmaya, İngiltere halkının verilerini sistemlerinden silmesini emretti. Şirket Facebook'tan, diğer sosyal medya şirketlerinden ve internette gezinerek insanların yüzlerinin 20 milyardan fazla görüntüsünü topladı.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi