Washington Post yazdı: Teknoloji çalışanları Silikon Vadisi'ni terk ediyor

İşten çıkarmalar, uzaktan çalışma ve pandemi dönemindeki değişiklikler, çalışanların yaşadığı ve teknolojinin üretildiği yerleri yeniden şekillendiriyor. Artık birçok çalışan Silikon Vadisi yerine farklı şehirleri tercih ediyor

Apple, Google ve Facebook gibi teknoloji devlerine Uber, DoorDash ve Instacart gibi unicornlara ve  risk sermayedarları tarafından beslenen start-up'lara ev sahipliği yapan Silikon Vadisi, onlarca yıldır Amerika'nın inovasyon başkenti olarak hüküm sürüyor. Ancak pandemiden bu yana bölgenin hakimiyeti azaldı. Uzaktan çalışma politikalarının gevşetilmesi ve işten çıkarmaların artması, çalışanların işten ayrılmalarını körükledi ve başta Austin ve Miami olmak üzere ABD'deki diğer teknoloji merkezlerine yapılan yatırımların artmasının önünü açtı.

Diğer şehirlerdeki yatırımlar arttı

PitchBook'un verilerine göre Silikon Vadisi geçen yıl da girişim sermayesi yatırımları ve anlaşma sayısı bakımından ilk sırada yer aldı. Ancak Miami'deki şirketlere yönelik finansman son üç yılda neredeyse dört kat artarak 2022'de 5,39 milyar dolara ulaşırken, anlaşma hacmi yüzde 81 arttı. Austin'deki risk sermayesi yatırımları yüzde 77 artışla 4,95 milyar dolara yükselirken anlaşma sayısı yüzde 23 arttı. Verilere göre New York, Seattle, Philadelphia, Chicago, Denver ve Houston'da da yatırım ve anlaşmalarda nispeten büyük artışlar görüldü.

250 bin kişi pandemide terk etti

Ancak bu bölgeler, 2022 yılında 3 bin 206 anlaşmayla 74,9 milyar dolar yatırım çeken Silikon Vadisi'nin yanında hala sönük kalıyor. Buna rağmen Silikon Vadisi'nin geçen yıl ABD'deki risk sermayesi yatırımlarının toplam değerindeki payı 2012'den bu yana en düşük seviyedeydi. 1 Nisan 2020 ile 1 Temmuz 2022 arasındaki nüfus sayımı verilerine göre, yaklaşık 250 bin kişi pandemi sırasında Silikon Vadisi bölgesini terk etti. 

Brookings Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Mark Muro, "Silikon Vadisi'nin gerçekten bazı darbeler aldığına şüphe yok" dedi. Miami ve Austin, Covid-19 pandemisi sırasında daha az kısıtlamadan yararlandı. Önceleri, kripto para ve Web3 Miami'nin büyümesinin başlıca itici güçleriydi. PitchBook'un baş girişim sermayesi analisti Kyle Stanford, Seattle'ın arka bahçesinde Amazon ve Microsoft'un bulunmasından faydalandığını, daha fazla kurumsal teknoloji ve biyoteknolojiyi çektiğini söyledi. Stanford, uzaktan çalışmanın küçük pazarlarda büyümenin katalize edilmesine yardımcı olduğunu aktardı. 

Yatırım şirketi Worklife Ventures'ın kurucusu Brianne Kimmel, birçok büyük teknoloji çalışanının San Francisco'dan Austin veya Seattle gibi başka yerlere taşınmasıyla Silikon Vadisi bölgesinin kimliğinde bir değişiklik olduğunu fark etti. Kimmel, "Bu durum genç, çok teknik, geleneksel hacker tiplerinin San Francisco'ya gelmesi için gerçekten bir alan yarattı" dedi. 

Kimmel, Hayes Valley mahallesinde, yapay zekaya odaklanan genç start-up çalışanlarıyla dolu hacker evlerinin ortaya çıktığı bir bölge olan Cerebral Valley'i işaret ediyor. Kimmel bu hissi, insanların garajlarda çalışmak için bir araya geldiği internetin ilk günlerindeki Silikon Vadisi bölgesine benzetiyor. Yapay zeka gelişmelerinin insanların her yerde çalışabilmesini hızlandırmasını ve aynı zamanda ABD genelinde çalışanları çekecek yoğun inovasyon alanları yaratmasını bekliyor.

Yapay zekanın en büyük etkisi buraya olur

Ancak Brookings'ten Muro, yapay zekanın nihayetinde sektörü ve bu şirketleri işletmek için kaç kişiye ihtiyaç duyulduğunu değiştirebileceğini söyledi. Muro, yapay zeka yenilikleri sektörün yapısını temelden değiştirirse, çalışanlar üzerindeki en büyük etkinin Silikon Vadisi bölgesinde olabileceğini söyledi. Yatırım firması Index Ventures'ın ortakları, mükemmel start-up deneyimi isteyen teknoloji çalışanlarının hala Silikon Vadisi bölgesine akın ettiğini söyledi.

"Beş yıl önce yüzde 90'ı burada kurulurdu"

Ancak Index Ventures'ın yazılım altyapısı ve yapay zeka yatırımlarına odaklanan ortağı Bryan Offutt, geçmişten farklı olarak, bulut altyapısı ve geliştirici araçlarına odaklanan start-up'lar üreten Seattle ve yapay zeka için sıcak bir yatak olan New York gibi diğer yerlerde daha fazla start-up'ın ortaya çıktığını söyledi. Offutt, "Beş yıl önce şirketlerin yüzde 90'ı San Francisco'da kurulurdu. Şimdi ise bu oran yüzde 70'lerde ve diğerleri de Seattle ve New York gibi yerlerde kuruluyor" dedi. 

Yeni nesil teknoloji çalışanları, Silikon Vadisi bölgesinin bir teknoloji merkezi olarak çekiciliğinin hırslarına bağlı olduğunu, şirket kurmak ve finansman bulmak isteyenlerin hala Silikon Vadisi'ne gitmek istediğini söylüyor. Bazı teknoloji sektörü çalışanları da Silikon Vadisi bölgesi dışındaki alanları daha cazip buluyor. Airbnb, sürekli uzaktan çalışmaya izin veren ilk teknoloji şirketlerinden biriydi. Sonuç olarak, şirketteki birçok çalışan bölgede kalmaya gerek görmediklerini söyledi.

"Bir şey kaçırıyormuş gibi hissetmiyorsunuz"

Her ikisi de Silikon Vadisi bölgesinden Washington'a taşınan Airbnb teknoloji çalışanları Sofia Ruehle ve Ian Demattei-Selby, çalışanların yayılmasının, şirketlerin ve çalışanların farklı bölgelerden öğrenmelerine olanak tanıyan fikirlerin çeşitlenmesine yol açtığına inandıklarını söyledi. Pandemi sırasında Denver'a taşınan Airbnb'nin çeşitlilik ve aidiyet iş ortağı Rori Jones, ayrıldığından bu yana Silikon Vadisi bölgesinden altı arkadaşının kendisine katıldığını belirtti. Jones, "Pandemi öncesinde San Francisco'da değilseniz, bazı açılardan fırsatlar ve terfiler açısından dezavantajlıydınız. Ama şimdi, hiçbir şeyi kaçırıyormuşsunuz gibi hissetmiyorsunuz" diye konuştu.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar