22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 11:43 | Son Güncelleme: 11.04.2023 12:17

Teknoloji sektöründeki çalışma alanı daralırken işten çıkarılanlar yeni yollar arıyor

Maliyetlerini azaltmak amacıyla pandemi döneminde çoğaltılan çalışan sayısını azaltan teknoloji şirketlerinden kovulanlar, kariyerlerine sıfırdan başlıyor. Wall Street Journal işten çıkarılan Silikon Vadisi emektarının maaşı değil de istikrarı hedefleyerek kendilerine çizdikleri yeni yolları yazdı
Teknoloji sektöründeki çalışma alanı daralırken işten çıkarılanlar yeni yollar arıyor

Mühendisler ve diğer teknoloji çalışanları için sektörün en tanınmış şirketlerinden birinde işe girmek uzun süre en büyük mesleki başarılardan biri olarak sayıldı. Şimdi ise pek çok Silikon Vadisi emektarı, prestij yerine istikrar ve kişisel değerlere önem vererek teknoloji devlerinden uzakta yeni yollar arıyor. İşten çıkarılanlar daha küçük ve orta ölçekli firmalarda iş buluyor, teknoloji dışı şirketlerde pozisyonlara yerleşiyor ve serbest danışman oluyorlar. Bu, en azından teknoloji dünyasındaki isimler için alışılmadık bir kombinasyon.

Ancak iptal edilen teklifler, hayalet iş ilanları ve ardı ardına gelen işten çıkarmalar nedeniyle teknoloji çalışanlarının öncelikleri değişti. Riviera Partners'ın ortağı Chris Rice, "Büyük teknoloji şirketlerinden işten çıkarılanların çoğu hayal kırıklığına uğradı. Eskiden insanlar kariyerlerinin yıllarını işten çıkarılma endişesi olmadan büyük teknoloji şirketlerinde geçirebilirdi. Artık bu doğru değil" dedi.

Seattle'da yaşayan ve 2019 yılında Salesforce Inc. tarafından satın alınan Tableau Software'de çalışan  mühendis John Kew, Salesforce'un işten çıkarmalar yaptığı ocak ayında kendi isteğiyle işten ayrıldı. Kew "İşten çıkarılan insanlara bakıyordum ve tam bir karmaşa vardı. İşten çıkarılanların çoğu yüksek performans gösteren, kesinlikle saygı duyduğum ve harika işler yapan insanlardı" dedi.

Yüzde 20'lik maaş kesintisiyle başka bir iş

Erken aşamadaki bir veri bilimi startup'ına geçişi yüzde 20'lik bir maaş kesintisi gerektiriyordu, ancak Kew her gün yeni bir şeyler öğrenebileceği ve yapımına yardımcı olduğu üründe kendi katkılarını görebileceği daha küçük bir yerde çalışmaya hazırdı. Kew, "Bir mühendis olarak, faydalı bir şeyler yapmaktan gurur duyuyorum. Özellikle büyük bir şirkette bunu hissetmek çok zor" dedi.

Teknoloji ticaret birliği CompTIA'nın baş araştırma görevlisi Tim Herbert, teknoloji meslekleri için işsizlik oranının yüzde 2,2 ile hala düşük olduğunu, bunun da teknoloji çalışanlarının işgücüne geri alındığını gösterdiğini söyledi. Çoğunlukla küçük ve orta ölçekli firmalardan oluşan bir alt sektör olan teknik hizmetler ve yazılım geliştirme, geçen yıl daha çok çalışanını bünyesine kattı, bu nedenle çalışanlar büyük teknoloji şirketlerinden startup'lara, siber güvenlik ve teknik danışmanlık firmalarına geçiş yapıyor gibi görünüyor.

2023 verimlilik yılı mı?

Yıllar boyunca teknoloji alanında yetenekli çalışanlar için kıyasıya bir rekabet yaşandı. Şirketler cömert tazminat paketleri, ofis içi avantajlar ve bir dizi yan hakla çalışanlarını cezbederken, iş istikrarından bahsetmeye bile gerek duymadılar. Özellikle pandemi sırasında şirketler işe alımlarını hızlandırdı. Şimdi ise muazzam büyümeye katkıda bulunan aynı şirketler, üretkenliği artırmanın ve daha yalın hale gelmenin faydalarını öne çıkarıyor. Facebook'un ana şirketi Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, 20 binden fazla kişiyi işten çıkarırken 2023'ü verimlilik yılı olarak adlandırdı.

İş bulma platformu ZipRecruiter'ın baş ekonomisti Julia Pollak, startup'larda işe alımların karışık bir tablo çizdiğini söylüyor. Daha iyi bir ekonomide ölçeklerini büyütecek ve halka açılmaya hazırlanacak olan daha büyük ve ileri aşamadaki girişimler bunun yerine nakit tutuyor ve yeni işe alımlar yapmıyor.

Tam zamanlı iş aramıyorlar

Bazı teknoloji çalışanları için mevcut piyasa o kadar değişken ki, tam zamanlı bir iş aramayı tercih etmiyorlar. Bir kişinin haftada birkaç saatini birden fazla şirkete ayırmasını içeren kısmi yönetici pozisyonları artıyor ve tam zamanlı bir iş yerine danışmanlık yapmak veya danışmanlık kapasitesinde hizmet vermek isteyenlerin sayısı da artıyor.

Facebook'un ana şirketi Meta'nın sahibi olduğu WhatsApp'tan kasım ayında işten çıkarılan Louis Moynihan, "Bir tane bile kalıcı rol için başvurmadı. Bu iyi bir ortam değil. Neden kendimi bu duruma sokayım ki?" dedi. Kesinliğinden emin olmadığı pozisyonlar için binlerce diğer çalışanla rekabet etmek ya da düşük bir teklif almak cazip gelmedi, bu yüzden Moynihan bunun yerine stratejik ortaklık becerilerini kullanarak müşterilere proje bazında saati 300 dolara yardımcı oluyor.