İran'ın nükleer tesislerine ev sahipliği yapan şehir: İsfahan'da ne var?

İsrail, İran'ın geçen hafta sonu gerçekleştirdiği hava saldırısına karşılık verdi. Gece saatlerinde İsfahan şehrinin üstünde üç iha düşürüldüğü açıklandı. Peki hedef neden İsfahan oldu?

İran'ın merkezi İsfahan, nükleer tesisler, büyük bir hava üssü ve İran'ın insansız hava araçları ve diğer askeri üretimiyle ilgili fabrikalar da dahil olmak üzere bir dizi önemli askeri tesise ev sahipliği yapıyor. İran'ın Fars haber ajansının ilk haberleri İsfahan havaalanı ve Shekari askeri hava üssüne yakın Qahjavarestan yakınlarında duyulan üç patlamaya odaklanırken, İran'ın uzay ajansı sözcüsü Hossein Dalirian birkaç insansız hava aracının başarıyla düşürüldüğünü söyledi.

Ünlü Natanz uranyum zenginleştirme tesisi şehirde bulunurken, İran'ın uranyum dönüştürme tesisi İsfahan'ın güneydoğusundaki Zerdenjan bölgesinde yer alıyor. İranlı yetkililerin nükleer tesislerinin güvende olduğunu söylemesinin ardından yarı resmi Tasnim haber ajansı uranyum dönüştürme tesisinin yakınından bir haber geçti. Video kesitinde iki farklı uçaksavar silah mevzisinden görüntüler yer alıyordu ve videodaki görüntüler İran'ın İsfahan'daki uranyum dönüştürme tesisinin bilinen özellikleriyle örtüşüyordu. Muhabir, "Saat 4:45'te silah sesleri duyduk. Ortada hiçbir şey yoktu. Hava savunmasıydı" dedi. 

Yapımına 1999 yılında başlanan İsfahan'daki tesis, Çin tarafından tedarik edilen üç küçük araştırma reaktörünü işletmenin yanı sıra İran'ın sivil nükleer programı için yakıt üretimi ve diğer faaliyetleri de yürütüyor. Tesisin Kasım 2011'de bir patlamadan etkilendiği anlaşılıyor. İsfahan aynı zamanda İran'ın 1979 İslam devriminden önce satın aldığı Amerikan yapımı F-14 Tomcat'lerden oluşan eskimiş filosunu barındıran büyük bir hava üssüne de ev sahipliği yapıyor. İlk spekülasyonlar saldırının hedefinin üsteki bir radar tesisi olabileceği yönündeydi.

İran'ın şehir ve çevresindeki silah üretim tesisleri de aynı derecede önemli. Geçen yılın başlarında kentteki gelişmiş bir silah üretim tesisine İsrail'in üstlendiği bir saldırı düzenlendi, bu saldırıda da iddia edildiği gibi üç insansız hava aracı kullanılmıştı.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi