08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2024 09:45 | Son Güncelleme: 19.04.2024 09:52

Reuters saldırı sonrası piyasaları değerlendirdi: Petrol fırladı, hisseler düştü

İsrail'in İran'a saldırısının ardından Asya hisseleri ve tahvil getirileri düşerken güvenli para birimleri, altın ve ham petrol yükseldi. Ancak, İsrail saldırısının sınırlı olduğunun ortaya çıkması ve İranlı yetkililerin herhangi bir füze fırlatıldığını yalanlamasıyla piyasa hareketleri yumuşadı
Reuters saldırı sonrası piyasaları değerlendirdi: Petrol fırladı, hisseler düştü

İsrail'in missilleme olarak İran'a saldırmasının ardından piyasalar hareketlendi. İran, birkaç nükleer tesise yakın olan İsfahan kenti yakınlarında patlamaların duyulmasının ardından birkaç İHA düşürdüğünü ve saldırının bir füze saldırısı olmadığını açıkladı. Devlet televizyonu nükleer reaktörlerin zarar görmediğini bildirdi. İsrail ordusunun erken saatlerde İsrail'in kuzeyinde çalan uyarı sirenlerinin yanlış alarm olduğunu açıklamasının ardından İran'ın karşılık vereceği korkusu azaldı.

Güvenli para birimleri yükseldi

ABD uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirisi, daha önce 15 baz puan kadar düştükten sonra, son olarak 9 baz puan (bps) azalarak %4,5567 oldu. Güvenli liman yen, dolar karşısında %0,7'ye varan bir yükseliş gösterdi, ancak son olarak %0,3 kadar yükseldi. İsviçre Frangı dolar karşısında yaklaşık %0,6 yükseldi. Altın %0,6 değer kazandı. MSCI'nın en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %2 düştü ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri %1 düşüş gösterdi.

Belirsizlik piyasayı dalgalı tutacak

OCBC yatırım stratejisi genel müdürü Vasu Menon, "Yatırımcıların önemli enflasyon ve faiz oranı belirsizlikleriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde, İran'ın bundan sonra ne yapabileceğine dair netlik olmaması yatırımcıları şimdilik tedirgin ve piyasayı dalgalı tutacaktır" dedi.

Brent vadeli kontratları Orta Doğu arzının kesintiye uğrayabileceği endişesiyle %4,2'ye kadar yükseldi, ancak son olarak %2,4 artışla 89,22$'da kaldı. Reuters verilerine göre İran, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün üçüncü en büyük petrol üreticisi.

Hisse senetlerinde düşüş

Japonya'nın Nikkei endeksi son olarak %2,4 düşerken, Tayvan'ın hisse senedi göstergesi %3,5 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng'i %1,2 değer kaybetti. Hisse senedi piyasaları, Orta Doğu haberlerinden önce daha güçlü ABD ekonomik verilerinin Federal Rezerv yetkililerini faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyecekleri sinyalini vermeye teşvik etmesiyle zaten düşmeye başlamıştı.

Çip sektörü hisseleri, hem uzun süreli sıkı para politikası görünümü hem de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co'nun sermaye harcama planlarını değiştirmeme kararının yatırımcılarda yarattığı hayal kırıklığı nedeniyle özellikle sert darbe aldı. Hisse senetleri %6,6'ya varan düşüşler yaşadı.

"Risk duyarlılığı zayıf kalabilir"

Saxo döviz stratejisi başkanı Charu Chanana, "Fed'in şahinliği her geçen gün artmaya devam ederken ve yarı iletken kazançları yetersiz kalıyor. Üstüne üstlük, jeopolitik riskler yeniden tırmandı. Hasarlar ve kayıplar hakkında daha fazla ayrıntı beklediğimiz için risk duyarlılığı zayıf kalabilir" dedi.