Prens Selman'dan arazilerini vermeyenler için 'öldür' emri

Suudi Arabistan'ın mega projesi Neom için bölgedeki 6 binden fazla kişinin yerinden edildiği ve 3 köyün haritadan silindiği ortaya çıktı. Eski bir istihbarat subayıyla konuşan BBC, arazilerini terk etmeyen köylüler için Prens Selman'ın 'öldür' emri verdiğini yazdı

Eski bir istihbarat subayı BBC'ye yaptığı açıklamada, Suudi yetkililerin düzinelerce Batılı şirket tarafından inşa edilen fütüristik çöl kenti için arazi açmak üzere ölümcül güç kullanımına izin verdiğini söyledi. Albay Rabih Alenezi, Neom projesinin bir parçası olan The Line'a yol açmak için Körfez ülkesindeki bir kabileden köylüleri tahliye etmesinin emredildiğini söylüyor. İçlerinden biri daha sonra tahliyeyi protesto ettiği için vurularak öldürüldü.

Suudi Arabistan'ın 500 milyar dolarlık eko-bölgesi Neom, Krallık ekonomisini petrolden uzaklaştırmayı amaçlayan Suudi Vizyon 2030 stratejisinin bir parçası. Neom'un inşasında birçoğu İngiliz olmak üzere düzinelerce küresel şirket yer alıyor.

6 binden fazla kişi yerinden edildi

Neom'un inşa edildiği alan Suudi lider Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından mükemmel bir “boş tuval” olarak tanımlandı. Ancak hükümete göre proje için 6.000'den fazla kişi yerlerinden edildi ve İngiltere merkezli insan hakları grubu ALQST bu rakamın daha yüksek olduğunu tahmin ediyor. BBC'nin analiz ettiği uydu görüntülerinde üç köyün (El Hureybe, Sharma ve Gayal) haritadan silindiği görülüyor.

Geçen yıl İngiltere'de sürgüne giden Albay Alenezi, kendisinden istenen temizleme emrinin Hattın 4,5 km güneyindeki El Hureybe için olduğunu söylüyor. Bu köylerde çoğunlukla ülkenin kuzeybatısındaki Tebük bölgesinde nesillerdir yaşayan Huveytat kabilesi yaşıyordu.

Ölümcül güce izin verildi

Nisan 2020 emrinin Huwaitat'ın birçok isyancıdan oluştuğunu ve tahliyeye direnmeye devam edenlerin öldürülmesi gerektiğini, bu nedenle evlerinde kalanlara karşı ölümcül güç kullanımına izin verdiğini söyledi. Abdul Rahim al-Huwaiti, bir tapu sicil komitesinin mülküne değer biçmesine izin vermeyi reddetti ve bir gün sonra temizleme görevi sırasında Suudi yetkililer tarafından vurularak öldürüldü. El-Huveytî daha önce sosyal medyada tahliyeleri protesto eden çok sayıda video yayınlamıştı.

O dönemde Suudi devlet güvenliği tarafından yapılan bir açıklamada el-Huveytî'nin güvenlik güçlerine ateş açtığı ve kendilerinin de karşılık vermek zorunda kaldıkları iddia edilmişti. İnsan hakları örgütleri ve BM, el-Huveydi'nin sadece tahliyeye direndiği için öldürüldüğünü söyledi. İddialar bağımsız olarak doğrulanamadı.

İdamla yargılanıyorlar

BM ve ALQST'ye göre, tahliyelere direnen en az 47 köylü daha gözaltına alındı ve bunların çoğu terörle ilgili suçlamalarla yargılandı. ALQST, bunlardan 40'ının halen tutuklu olduğunu, beşinin ise idamla yargılandığını söylüyor. Grubun açıklamasına göre bu kişilerin birçoğu El-Huveytî'nin ölümünün yasını sosyal medya üzerinden alenen tuttukları için tutuklandı.

Suudi yetkililer, The Line için taşınması gerekenlere tazminat teklif edildiğini söylüyor. Ancak AlQst'a göre ödenen rakamlar vaat edilen miktarın çok altında kaldı.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi