19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2024 10:49 | Son Güncelleme: 06.04.2024 12:49

Suudi Arabistan en büyük projesinde hedef küçülttü

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Vizyon 2030 hedefinin bir parçası olan mega proje Neom beklenen şekilde ve zamanda tamamlanamayacak. Krallık'ın egemen varlık fonu projeler için yeni kaynaklar bulmaya çalışırken Neom hedefini de küçülttü
NEOM projesi
NEOM projesi

Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın petrole bağımlı ekonomiyi çeşitlendirme planları içindeki en büyük proje olan Neom'un orta vadeli hedeflerini küçülttü. Hükümet, ayna kaplı gökdelenlerde yaşam planladığı geniş ve fütüristik bir şehir olan The Line'de 2030 yılına kadar 1,5 milyon kişinin yaşamasını umuyordu. Kaynaklara göre yetkililer artık 300 binden az sayıda kişinin bölgede yaşamasını bekliyor.

170 kilometre yerine 2.4 kilometre

Yetkililer uzun zamandır The Line'ın aşamalı olarak inşa edileceğini ve nihayetinde kıyı boyunca 170 kilometrelik bir çöl şeridini kapsamasını beklediklerini söylüyorlardı. Ancak son geri adımla birlikte 2030 yılına kadar projenin sadece 2.4 kilometrelik kısmının tamamlanmasını bekliyor. Kaynaklar Neom projesinin diğer bölümleri üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve yetkililerin The Line için genel hedeflerini koruduklarını söyledi.

Bloomberg'in ele geçirdiği belgelere göre sahada çalışan işçilerin bir kısmının işine son verildi. Projenin ve finansmanın sahibi Kamu Yatırım Fonu temsilcileri yorum yapmayı reddetti. Veliaht Prens Muhammed, Kızıldeniz kıyısında 1,5 trilyon dolarlık bir gelişme olan Neom'un, ülkesinin ekonomisini dönüştürmesini ve günlük yaşamda devrim yaratabilecek teknolojiler için bir test alanı olarak hizmet etmesini umuyor. Neom'un planları arasında The Line'ın yanı sıra bir sanayi şehri, limanlar ve turizm gelişmeleri de yer alıyor. Ayrıca 2029 yılında Trojena adlı bir dağ bölgesinde Asya Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, The Line'daki geri çekilmenin, Krallık'ın egemen varlık fonunun Neom'un 2024 bütçesini henüz onaylamadığı bir dönemde gerçekleştiğini söyledi. Bu durum, trilyonlarca dolarlık yatırımın mali gerçeklerinin, Krallık'ın ekonomisini çeşitlendirmekle görevli iddialı Vizyon 2030 programını yerine getirmeye çalışan Suudi hükümetinde endişe yaratmaya başladığını gösteriyor. Yetkililer daha şimdiden, bu programda ana hatlarıyla belirtilen bazı projelerin 2030'dan sonraya erteleneceğini söyledi.