Rusya'nın mühimmat kayıpları Putin'i zora sokuyor

Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün değerlendirmesine göre Rusya, Ukrayna savaşında o kadar çok mühimmat kaybetti ki yerlerine yenisini bulması zaman alacak. Kuruluşa göre, Putin savaşın etkilerini Rus ekonomisine hissettirmeden orduya mühimmat sağlamak konusunda zorlanacak

Ukrayna'daki Rus teçhizat kayıplarının o kadar yüksek olduğu düşünülüyor ki, Moskova, Sovyet dönemi araçlarından oluşan geniş stoklarını tüketirken yerine yenilerini bulması zor olacak. Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) tarafından yapılan bu değerlendirme, uydu görüntülerinin Ukrayna'daki savaş boyunca depolama tesislerindeki Rus askeri araçlarının nasıl azaldığını gösteren raporların ardından geldi.

Rus askeri depolarını takip eden açık kaynak istihbarat X hesabı Jompy, 6 Mayıs'ta Rusya'nın zırhlı savaş aracı (ZMA) depolarının savaş öncesi seviyelere kıyasla neredeyse üçte bir oranında (yüzde 32) azaldığını, 2021'de 15.152'den 10.389'a düştüğünü, yani 4.763 kayıp yaşandığını duyurdu. Jompy, uydu görüntülerinin ayrıca Rusya'nın MT-LB çok amaçlı AFV'lerinin çoğunu depodan çektiğini, savaş öncesi 2.527'ye kıyasla yalnızca 922'sinin kaldığını tespit ettiğini söyledi.

Rapor, tam ölçekli işgalden önce 637 olan BMD hava indirme amfibi paletli piyade savaş aracının (IFV) sadece 244 adet kaldığını gösterdi. Rakamlar ayrıca daha yeni model BTR-60'lar, 70'ler ve 80'ler gibi diğer araçların rezervlerinin azaldığını ortaya koydu ve hesap, Rusya'nın kalan MT-LB çok amaçlı, amfibi AFV'lerinden yalnızca 1.000 ila 2.000'ini sahaya sürdüğünü söyledi.

Kayıpları yıllar sürebilir

İngiliz Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) 12 Şubat'ta yaptığı açıklamada Rusya'nın yıllık 3,000 AFV'den fazla araç kaybını en az iki ya da üç yıl daha sürdürebileceğini söyledi. IISS, Moskova kuvvetlerinin geçen yıl 3.000'den fazla AFV'yi ve savaş boyunca yaklaşık 8.000 aracı kaybettiğini, bunun da Moskova'yı depodaki en az 1.180 ana muharebe tankını, yaklaşık 2.470 IFV'yi ve zırhlı personel taşıyıcıyı yeniden harekete geçirmek zorunda bıraktığını söyledi.

Topçu sistemlerini depodan çıkardı

Açık kaynaklı istihbarat hesabı Marsed, uydu görüntülerinin Rusya'nın savaş sırasında topçu sistemlerinin yaklaşık yüzde 60'ını depolama üssünden çıkardığını öne sürdü. Ancak gönderiye, topçu sistemlerinin yarısının depolamadaki bozulma ve modern mühimmatla uyumlu olamayacak kadar eski olması nedeniyle muhtemelen kullanılamaz durumda olduğunu da eklendi.

ISW, Rusya'nın Sovyet döneminden kalma araç depolarındaki kayıpların tarafından telafi edilebilecek seviyelerden çok daha yüksek seviyelerde olduğunu söyledi. Düşünce kuruluşu, Putin'in şu ana kadar kaçınmaya çalıştığı "Rusya ekonomisini savaş dönemi durumuna getirmeden uzun vadede birimlerine yeterli miktarda malzeme sağlamakta zorlanacağını" da sözlerine ekledi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi