Sessiz istifa trendi koşuşturma kültürünü yok edemedi
TikTok'ta sessiz istifa ettiğini söyleyenlerin 5to9 etiketiyle paylaştığı gönderiler sabah işten önce kalkıp günlük rutinlerini çektiği videoları içeriyor. Viral olan hashtag 50 milyondan fazla izlenmeye ulaştı
Sessiz istifa hakkında yapılan tüm sosyal medya paylaşımlarına rağmen günlük koşuşturma ve rutin kültürü Tiktok'ta hala yükseliyor. Çoğunlukla kadınların yayınladığı videolar, iş günü başlamadan önce tamamlanan rutinleri ele alıyor. Bu rutinlere örnek olarak yatak toplamak, spora gitmek, duş almak, hazırlanmak, kahvaltı hazırlamak, günlük tutmak, meditasyon yapmak ve kitap okumak gibi görevlerin iş saatinden önce tamamlanması yer alıyor. Trendin bir başka versiyonu da akşam 5'ten akşam 9'a kadar iş sonrası akşam rutinlerini ele alıyor.
Tiktok videolarının çoğu, lüks daireler, spor salonları ve cilt bakım markalarına sahip influencerlar tarafından üretiliyor. Hashtag #5to9 neredeyse 50 milyon izlenmeye ulaştı ve trendin popülaritesi ulaşılması zor idealleri teşvik etmesi açısından eleştirilere sebep oldu.
“Üretken olmamak zayıflık olarak görülüyor”
Bir TikTok videosunda konuşan moda yazarı Mandy Lee, 5’ten 9’a trendi ile 2010'ların girlboss dönemi arasında olan paralelliklerden bahsetti ve "Meşgul olmanın cazibesi o dönemde gerçekten çok belirgindi" dedi. Lee bu paylaşımları, "Bu 5’ten 9’a trendinin geliştiğini izlemek rahatlatıcı ve hiç üretken olmamak hala insanların zayıflık olarak gördüğü bir şey” diyerek yorumladı.
Kontrol edilmeniz zamanla normalleştiriliyor
Hustle and Float adlı kitabının koşuşturma kültürünü şekillendiren güçleri yıktığını söyleyen dijital antropolog Rahaf Harfoush, 5'ten 9'a kadar olan videoların ana temalarından birinin zamanı ve kendimizi optimize etmek olduğunu söylüyor. Harfouse, Spotify'ın kaç dakika müzik dinlediğinizi takip ettiğini, Kindle'ın kaç sayfa e-kitap okuduğunuzu kaydettiğini yani zamanınızın pek çok kısmının denetlendiğini belirterek bunları kendimize empoze etmemizin doğal hale geldiğini anlattı.
Harfoush, “Bu durum çok düzenli, çok katı ve çok tekdüze. Sanki rutininizi fabrikada üretilip size sunuluyormuş gibi bir hal alıyor. Kendi kendime düşünüyorum, Burada sunulan mesaj nedir? Mesaj şu: Her saatin değerli olması gerekir ve zamanın değeri bu toplumsal standartlar tarafından belirlenir, çünkü her zaman eşit değildir” dedi.
"Kendimiz olmayı kaybediyoruz”
Harfoush, 5'e 9 videolarının iki yıldan fazla süren duygusal, kültürel ve politik kargaşanın ardından bir tür başa çıkma mekanizması ve kontrol ifadesi olabileceğini söyledi ve "Ama kendimize şunu sormak önemli, bu tür anlatıları güçlendirdiğimizde ne kaybediyoruz? Dağınık, yapılandırılmamış zamanlarda kendimiz olmayı kaybediyoruz. Basitçe var olma hakkımızı kaybediyoruz” diye ekledi.
Milyonlarca görüntülemenin gösterdiği gibi bu videolar hakkında genellikle gizemli şekilde çekici bir nokta var. Harfoush, pandeminin tükenmişliğin tehlikelerine yeni bir bakış getirmesinden sonra bile popülerliğin ve sürekli üretken olma ihtiyacının bırakılmasının son derece zor olduğunu gösterdiğini söyledi.
Harfoush, ”Zihinsel olarak, bunun saçma olduğunu biliyorum, bunun gerçek olmadığını biliyorum gibi düşünseniz bile, bazı anlatıları, belirli değerleri ve belirli davranışları tanımak için eğitilmiş olanlarımız var. Endişelenmeniz gereken bilinciniz değil, endişelenmeniz gereken bilinçaltı dinlemenizdir” diye konuştu.