The Guardian yazdı: İsrail'in Refah saldırısı için daha fazla ABD silahına ihtiyacı var mı?

ABD Başkanı Biden'ın sevkiyatları durdurma tehdidi gerçekten İsrail'in mühimmatlarını etkiliyor mu? The Guardian'a göre Biden'ın sevkiyatı durdurması İsrail'e bazı silah türlerinin yanı sıra çeşitli stoklar ve etkilenmemiş bir hava kuvveti bırakıyor gibi görünüyor

Geçen yıl 7 Ekim'den bu yana ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımın hacmi, Gazze'ye yönelik yoğun saldırıların, ABD Başkanı Joe Biden'ın yedi ay süren çatışmaların ardından şimdi durdurmakla tehdit ettiği Amerikan bombaları, mermileri ve diğer mühimmatın devam eden tedariki olmadan mümkün olamayacağını gösteriyor. ABD'nin sevkiyatları açıklanabilir limitlerin altında tutmaya özen göstermesi ve bazen uzun yıllar öncesine dayanan eski kongre onaylarına dayanarak yeni bir izne ihtiyaç duymadan silah gönderebilmesi nedeniyle kesin rakamlara ulaşmak zor. Ancak sınırlı bilgiler bile bunların önemini ortaya koyuyor.

"Yeterli kargo uçağı bulmakta zorlanıldı"

Yetkililer martta Kongre'ye özel olarak 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 100'den fazla ayrı yabancı askeri satış yapıldığını söyledi ve bir ABD düşünce kuruluşu Pentagon'un bazen sistemleri teslim etmek için yeterli kargo uçağı bulmakta zorlandığını çünkü çok fazla şeyin gönderilmeyi beklediğini belirtti. ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından 2016 yılında imzalanan 10 yıllık anlaşma, 2018'den bu yana yılda 3.3 milyar dolarlık silah yardımına ek olarak hava savunma sistemleri için yılda 500 milyon dolar daha verilmesini öngörüyor. Buna ek olarak Kongre geçen ay, mevcut hava savunma sistemlerini güçlendirmek için 5.2 milyar dolar da dahil olmak üzere 13 milyar dolarlık bir askeri yardımı daha onayladı.

Silah ithalatının yüzde 69'u ABD'den

Bu 1960'larda başlayan güvenlik ilişkisi ve ABD bugüne kadar 123 milyar dolardan fazla askeri yardım sağladı. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre İsrail'in silah ithalatının yüzde 69'u ABD'den geliyor ve duraklamalar çok nadir görülüyor. Ronald Reagan, ABD başkanı olarak 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesinden memnun olmadığı için F-16 savaş uçaklarının transferini geciktirmişti.

Mevcut çatışma sırasında Pentagon gönderdiği yardımın ayrıntılarını sadece ara sıra yayınladı: Kasım ayında 320 milyon dolarlık hassas bomba kitleri, Aralık ayında 106 milyon dolara mal olan 14 bin tank mermisi ve 57 bin 155mm top mermisi ve bunların fünyeleri ve primerleri için 147.5 milyon dolar ve ayrıca 30 bin obüs şarjı.

Bu arada İsrail hava kuvvetleri şubat ayı ortasında, çatışmanın üzerinden dört aydan biraz fazla bir süre geçmişken, Hamas'ı ortadan kaldırma çabaları kapsamında Gazze'deki hedefleri 29 bin kez vurduğunu açıkladı. Bölgenin sağlık bakanlığına göre bu, 34 bin 780 Filistinlinin ölümüne neden olan bombardıman stratejisinin bir parçası.

Biden'ın şu anda duraklattığı bombaları tedarik etmeyi düşünmesi bile sürpriz oldu. ABD'nin Musul'da IŞİD'e karşı kullandığı en büyük bombalardan dört kat daha ağır olan yaklaşık bir ton ağırlığında bomba, küçük bir apartman bloğunu havaya uçuracak ve arkasında 12 metre genişliğinde bir krater bırakacak kadar güçlüdür. ABD'nin varsayımı, kalabalık bir alanda düzinelerce ya da daha fazla kişiyi öldürebilecek bu kaba, ağır silahların İsrail'in Refah'a yönelik son saldırısında kullanılacağı yönündeydi. Biden çarşamba gecesi CNN'e verdiği demeçte "Gazze'de siviller bu bombalar ve nüfus merkezlerini hedef alan diğer yöntemlerin bir sonucu olarak öldürüldü" dedi.

Daha önce, 31 Ekim'de en az 116 sivilin öldüğü tahmin edilen Cibaliye mülteci kampında olduğu gibi saldırılarda yaklaşık 1 ton ağırlığındaki bombaların kullanıldığına inanılıyordu. CNN tarafından uydu görüntüleri kullanılarak yapılan bir başka tahminde, savaşın ilk ayından 6 Kasım'a kadar Gazze'de bu mühimmat kullanımıyla uyumlu 500 büyük çarpma kraterinin ortaya çıktığı sonucuna varıldı. 

Elinde kaç bomba var?

Asıl soru şu: ABD'nin büyük bombaları olmadan İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) elinde kaç tane bomba var? Bu cevaplaması kolay bir soru değil. ABD, 7 Ekim saldırısına yanıt olarak İsrail'deki kendi silah stoku olan WRSA-I'e erişimi açtı; Kongre'nin bir araştırma tahminine göre bu stokta 4.4 milyar dolar değerinde çeşitli tipte mühimmat bulunuyor olabilir. 

Kısa vadede İsrail, Refah'ta çaresizce barınan bir milyon Filistinli arasında yol açacağı neredeyse kesin olan insani krize rağmen, eğer isterse, tehdit ettiği saldırıyı gerçekleştirebilir. Ancak bu ABD ile arasındaki askeri tedarik anlaşmazlığını derinleştirme riskini de beraberinde getirecektir. Washington DC'deki muhafazakar Demokrasileri Savunma Vakfı tarafından yapılan bir analiz, geçen yıl GSYİH'sinin yüzde 5.3'ünü savunmaya harcayan (NATO hedefinin iki buçuk katından fazla) İsrail'in en çok ihtiyaç duyduğu silahlar için yabancı hükümetlere olan bağımlılığını azaltmak amacıyla bütçesini yüzde 7 ila yüzde 8'e çıkarması gerektiğini öne sürüyor. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi