Bloomberg yazdı: Erdoğan'ın gaz hediyesi enflasyonu düşürdü

TÜİK'in açıkkladığı verilere göre yıllık enflasyon mayısta yüzde 40'ın altına geriledi. Bloomberg Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğal gazı bir ay ücretsiz yapmasının enflasyon üzerindeki etkisini yazdı. Ancak uzmanlar yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 40'ın üzerine çıkmasını bekliyor

Enflasyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden önce bir ay için doğalgazı hane halkına ücretsiz dağıtma sözünü geçen ay yerine getirmesiyle 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Erdoğan'ın mayıs ayında yapılacak iki tur oylama öncesinde verdiği bu söz, 900 milyar dolarlık ekonomiyi yönlendirmek için yıllardır benimsediği kendine özgü yaklaşımın bir simgesiydi. Bu durum, tüketici fiyatları sepetinde yakıta yüzde 3'ün biraz altında bir ağırlık veren TÜİK'in geçen ay hanehalkı gaz fiyatlarını sıfır olarak kaydetmesi anlamına geliyordu. 

Bugün yayınlanan verilere göre enflasyon mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 39,6 artarak tahminlerin biraz altında kaldı ve bir önceki aydaki yüzde 43,7'lik artışa kıyasla geriledi. Aylık bazda enflasyon dört yıl sonra ilk kez sıfıra yaklaştı. Yıllık enflasyon geçen yıl Ekim ayında yüzde 86'ya yaklaşan zirvesinden bu yana yedinci ay üst üste gerilemiş olsa da, değer kaybetmesi için yoğun baskı altında olan ve halihazırda rekor düşük seviyelerde işlem gören Türk lirası ile hane halkı için rahatlamanın sürmesi pek olası değil. 

Lira, veri açıklamasının ardından kayıplarını genişletti ve yüzde 1'den fazla zayıflayarak İstanbul'da saat 11:13 itibariyle dolar başına 21,1662'den işlem gördü. Goldman Sachs, lira için tahminlerini kötüleştirdi ve 12 ay içinde doların 28'e yükseleceğini öngördü.   

Bir hafta kadar önce ikinci turda kazanan Erdoğan, yıllar süren alışılmışın dışındaki politikalarının ardından yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak için kabinesini yeniledi. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Pazar günü yaptığı açıklamada temel amacın enflasyonla rasyonel bir temelde mücadele etmek olacağını söyledi.

Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki, para politikaları nedeniyle yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 40'ın üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.

Daha önceki Erdoğan kabinelerinde başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı olarak görev yapan Şimşek, geleneksel ekonomiyi savunmasıyla yatırımcıların saygı duyduğu eski bir Merrill Lynch stratejisti. Merkez Bankası, yükselen enflasyon karşısında para politikasını sıkılaştırmaktan kaçındı ve fiyatlara göre ayarlandığında faiz oranlarını sıfırın çok altına indirdi. Bir sonraki faiz belirleme toplantısının 22 Haziran'da yapılması planlanıyor. 

Faiz oranlarında artış beklentisi

Societe Generale SA analistleri, Merkez Bankası'nın bu ay 650 baz puanlık bir artış yapmasını, ardından da Temmuz ve Ağustos aylarında yarımşar puanlık iki artış yaparak gösterge faiz oranını mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e yükseltmesini beklediklerini söyledi. Aralarında Marek Drimal'in de bulunduğu SocGen analistleri geçtiğimiz Cuma günü yayınladıkları bir raporda, "Şimşek'in atanmasının Türkiye'de para politikasında bir revizyona yol açmasını bekliyoruz. Yeni para politikası, iç tarafta kredi genişlemesini frenlemeyi ve ülkenin seçim öncesi müdahaleyle boşaltılan döviz rezervlerini yeniden inşa etmeyi amaçlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi