19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 31.05.2023 09:59 | Son Güncelleme: 31.05.2023 10:33

Bedava doğal gaz enflasyonla birlikte maaş zamlarını da düşürecek

Ekonomide güven tesis etmeye çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mayıs ayı boyunca hanelere doğal gazı ücretsiz yaptı. TÜİK de Mayıs verilerinde hanelerin gaz fiyatlarını sıfır olarak kaydedecek. Uzmanlar bu durumun enflasyonu yüzde 40'a düşüreceğini ama maaş zamlarını da etkileyeceğini söylüyor
Bedava doğal gaz enflasyonla birlikte maaş zamlarını da düşürecek

Dört yıldan uzun bir süre sonra gelecek ay ilk kez negatif enflasyon açıklanabilir. TÜİK'in Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın seçim vaadi olan hanelere bir ay boyunca ücretsiz doğal gaz verme sözünü yerine getirmesinin ardından, Mayıs ayında hane halkı gaz fiyatlarını sıfır olarak kaydedeceğini söyledi. 

TÜİK, 5 Haziran verilerinde şehir gazı ve doğalgazın yüzde 3'ün biraz altında bir ağırlık taşıdığı tüketici fiyat endeksi sepetinde güçlü bir aşağı yönlü etki yaratmasını bekliyor. Hükümet hanelere ayda 25 metreküp doğal gazı ücretsiz vermeye devam edeceği için bu etki muhtemelen gelecek yıla da yayılacak. 

Bloomberg'e konuşan İstanbul merkezli Yatırım Finansman Menkul Değerler'in baş ekonomisti Erol Gürcan, "Bu durum aylık enflasyonun negatif çıkma ihtimalini artırıyor" dedi. Gürcan yıllık enflasyonun Nisan ayındaki yüzde 43,7'den yüzde 40'ın altına gerileyebileceğini de sözlerine ekledi.

En son 2018'de

Türkiye en son Aralık 2018'de negatif aylık enflasyon bildirdi. Geçtiğimiz yıl enflasyon ortalaması yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Ekim ayında yüzde 85,5 ile zirve yapan yıllık enflasyon, büyük ölçüde düşen enerji maliyetleri ve fiyatların bir önceki yılın hızlı artışlarıyla karşılaştırılmasından kaynaklanan baz etkisi nedeniyle o zamandan bu yana yavaşladı.

Maaş zamlarını da etkileyecek

Ancak bu durumun enflasyonu yüzde 40'a düşürebilecek olması akıllara Temmuz öncesinde emekli maaşları ve asgari ücrete yapılacak zamları getirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz'da hem işçilere hem de emeklilere enflasyon farkı ve refah payı verileceğini açıklamıştı. Ancak şimdi uzmanlar mayıs ayı tüketici enflasyonunun zam oranını da aşağı çekeceğini söylüyor.