Disney Çin'de yayın platformunda çalışan 300'den fazla kişiyi işten çıkardı
Disney yedi bin çalışanını işten çıkarma planının ilk dalgasına başladı. Şirket Çin'de yayın hizmetlerinde çalışan 300 kişinin işine son verdi
Walt Disney, şirketin maliyet düşürme ve yapılandırma çalışmalarının bir parçası olarak Pekin'de yayın hizmetlerinde çalışan 300'den fazla çalışanın işini son verdi. Yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Çin'deki işten çıkarmalar, Disney'in bu hafta daha önce duyurduğu 7 bin kişiyi işten çıkarma planındaki ilk dalgasını uygulamaya başlamasıyla birlikte gerçekleşti.
Çin'deki işten çıkarmaların Disney'in yayın hizmetleri için kişiselleştirme, arama ve müşteri tanımlama gibi özellikler üzerinde çalışan teknoloji çalışanlarını etkilediği öğrenildi. Disney yaptığı açıklamada Çin'deki hamlenin şirketin maliyet azaltma çabasının ve küresel yeniden yapılanmanın bir parçası olduğunu söyledi.
Odak noktası yayıncılık oldu
Disney yayıncılığı işinin odak noktası haline getirdi. Çin anakarası hariç dünyanın büyük bir bölümünde kullanılabilen amiral gemisi Disney+'ın yanı sıra ABD'de ESPN+ ve Hulu ve Asya'da Disney+ Hotstar dahil olmak üzere bir dizi platformu işletiyor.
10 milyar dolar kaybetti
Disney+'ın 31 Aralık itibariyle 161,8 milyon, Hulu'nun 48 milyon, ESPN+'ın ise 24,9 milyon abonesi bulunuyordu. Yatırımcıların maliyetleri daha iyi yönetme baskısı altında olan şirket, Eylül 2024'e kadar yayın işinde kârlılığa ulaşmayı taahhüt etti. Mali açıklamalara göre, Disney+'ın 2019'daki lansmanından bu yana şirketin yayın işi yaklaşık 10 milyar dolar kaybetti.
Robert Iger, selefi Bob Chapek'in görevden alınmasının ardından Kasım ayında Disney'in CEO'su olarak geri döndü ve kısa süre içinde şirketin 5,5 milyar dolarlık bir bütçe kesintisi yapacağını ve personel sayısını azaltacağını açıkladı. Ayrıca şirketin kurumsal yapısını yeniden organize etti ve Chapek'in yayın ve dağıtımla ilgili kararlar almak üzere kurduğu bölümü ortadan kaldırdı.
The Wall Street Journal'ın haberine göre, diğer maliyet azaltma hamlelerinin yanı sıra, Disney kısa süre önce metaverse stratejileri geliştirmeye adanmış yaklaşık 50 kişilik ekibi işten çıkardı. Disney ayrıca Marvel Entertainment'ın başkanı Isaac Perlmutter'i işten çıkardı ve çizgi roman yayıncılığı işini şirketin içerik üretim bölümü olan Disney Entertainment'a katmayı planlıyor. Geçtiğimiz yıl Perlmutter, arkadaşı aktivist yatırımcı Nelson Peltz ile bir araya gelerek Disney'i Peltz'i yönetim kuruluna atamaya ikna etmeye çalışmıştı.
Disney, bu hafta aralarında görevlerini Baş Hukuk Müşaviri Horacio Gutierrez'in üstleneceği Baş Uyum Sorumlusu Alicia Schwarz'ın da bulunduğu birkaç üst düzey yöneticiyi daha işten çıkardığını açıkladı. İşini kaybedenler arasında Hulu'nun prodüksiyondan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Mark Levenstein; aile odaklı Freeform kanalının üst düzey yöneticilerinden Jayne Bieber ve 20th Television Studios'un yaratıcı satın almalarını denetleyen ve departmanı kapatılan Elizabeth Newman da bulunuyor.
Disney filmlerinin Çin'deki başarısı
Çin'de ofisleri bulunan Disney, on yıldan uzun bir süredir Çinli tüketicilere ve yetkililere agresif bir ilişkisi var. 1990'lardan bu yana şirketin en büyük filmlerinin çoğu Çin sinemalarında gösterildi ve Avengers: Endgame ve Avatar 2: The Way of Water gibi gişe rekorları kıran filmler ülke tarihinin en yüksek hasılat yapan filmleri arasında yer alıyor. Çin'deki Disney çalışanları, bu tür gösterimleri güvence altına almak için ülkenin yetkilileri ve dağıtım yöneticileriyle görüşebiliyor.
Yakın geçmişte, Çin ile ABD arasındaki ilişkiler kötüleştikçe, Disney'in bazı filmleri, bir filmin ülkede dağıtımına karar veren Çin Komünist Partisi yetkilileri tarafından geri çevrilenler arasında yer aldı. Bu durum son aylarda değişti ve Disney'in Black Panther: Wakanda Forever gibi Disney filmlerinin onay almasıyla bu durum değişti.
Disney'in Çin'deki hedefleri gişenin de ötesine geçti. On yılı aşkın bir süredir Çinli yetkililer nezdinde yürüttüğü lobi faaliyetlerinin ardından şirket 2016 yılında dünyanın en büyük eğlence parklarından biri olan 5,5 milyar dolarlık Şanghay Disney Resort'u açtı. Parkın açılabilmesi için Disney'in birkaç Çinli kuruluşla birlikte tesisin azınlık hissedarı olmayı kabul etmesi gerekti. Bugün herhangi bir Disney parkı gibi işleyen parkta Marvel Studios'un süper kahramanları selfie çekmek için hazır bulunuyor ve Mickey Mouse kulakları satılıyor.
Diğer Amerikan merkezli medya şirketleri gibi Disney de yayın hizmetini Çin'e sokmakta pek başarılı olamadı. Pekin'in kendi yayın hizmetleri için pazarı koruma çabasının bir parçası olarak Disney+ Çin anakarasında kullanılamıyor. Netflix gibi Disney+ rakiplerinin de Çinli tüketicilere erişimi engellendi.