20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.03.2023 09:35 | Son Güncelleme: 28.03.2023 10:24

Wall Street Journal yazdı: Disney metaverse ekibinden vazgeçti

Walt Disney Co. içinde bulunduğu zorlu ekonomik süreçte çözümü toplu işten çıkarmalarda buldu. 7 bin kişi ile yolarını ayıracağını açıklayan şirket yeni nesil hikaye anlatımı içeren metaverse stratejilerinden vazgeçti
Wall Street Journal yazdı: Disney metaverse ekibinden vazgeçti

Walt Disney Co. gelecek iki ay içinde şirket genelinde işten çıkarmalar yapacak ve 7 bin kişinin işine son veriyor. Wall Street Journal'ın haberine göre şirket ilk olarak metaverse stratejileri geliştiren küçük bir bölüm olan yeni nesil hikaye anlatımı birimini kapatıyor.

Yakın kaynaklar eski bir Disney tüketici ürünleri yöneticisi olan Mike White'ın başkanlığındaki bölümün, Disney'in geniş fikri mülkiyet arşivini kullanarak yeni teknolojik formatlarda interaktif hikayeler anlatmanın yollarını bulmakla görevlendirildiğini söyledi. Söz konusu kişiler, ekibin yaklaşık 50 üyesinin tamamının işlerini kaybettiğini söyledi. White şirkette kalmaya devam ediyor ancak yeni pozisyonunun ne olacağı belli değil.

Disney'in eski CEO'su Bob Chapek, White'ı Şubat 2022'de işe aldı ve o dönemde çalışanlarla yaptığı bir yazışmada amacın izleyicilerin hikayelerimizi nasıl deneyimleyecekleri ve onlarla nasıl etkileşim kuracakları konusunda tamamen yeni bir paradigma yaratmak olduğunu söyledi. Kasım ayında Robert Iger tarafından CEO'luk görevine getirilen Chapek, metaverse'i yeni hikaye anlatımı dönemi olarak tanımladı.

Birçok girişimden kesinti sağlandı

White ayrıca geçen yıl Amazon.com Inc. şirketinin Prime programına benzeyen Disney+ yayın hizmeti oluşturma kararı aldı. Çevrimiçi olarak ve Disney'in tema parklarını ziyaret edenlerin yiyecek ve ürünleri satın almak için kullandıkları diğer uygulamalar da dahil olmak üzere birden fazla üyelik girişimi tasarladı. Yakın kaynaklara göre bu girişimlerden de vazgeçildi.

Yatırımcılar tarafından baskı altında

Disney, gerekli olmayan işlerde derin kesintiler yapması için yatırımcıların baskısı altında. Geçen yıl şirket, bazı üst düzey içerik yöneticilerini kızdıran bir hareketle, maliyet düşürme fırsatları bulmaya yardımcı olması için McKinsey & Co. şirketinden danışmanlar tuttu. Şubat ayında Disney, daha geniş bir yeniden yapılandırma planının parçası olarak 5,5 milyar dolarlık kesinti yapacağını ve yaklaşık 7 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Ekonomik sıkıntılar, yayıncılıktaki sert rekabet, kablolu TV ve sinema gişelerinden elde edilen gelirlerin azalması birçok büyük medya şirketini baskı altına aldı.

Metaverse'in popülaritesindeki yavaş büyüme, yeni eğlence formatları üzerine bahis oynayan teknoloji şirketlerini hayal kırıklığına uğrattı. Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta Platforms Inc. milyarlarca kaynağını metaverse'e ayırdı, ancak düşük kullanıcı talebi ve kullanıcılar arasında teknolojinin nasıl kullanılacağı konusunda yaygın bir kafa karışıklığı oluştu. Bir Meta sözcüsü, şirketin metaverse çabalarının uzun vadeli bir proje olmayı amaçladığını söyledi. Sözcü, metaverse konusunda alaycı olmanın kolay olduğunu, ancak şirketin bunun bilgi işlemin geleceği olduğuna inanmaya devam ettiğini söyledi.