25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.11.2022 17:21 | Son Güncelleme: 24.11.2022 17:23

Robert Iger’ın da aralarına katıldığı bumerang CEO’lar: Gerçekten başarılılar mı?

Disney eski CEO'su Robert Iger'i tekrar şirketin başına geçirdi ancak bunu ilk yapan şirket o değil. S&P 500 şirketlerinde yer alan 22 CEO, işlerinden ayrıldıktan sonra tekrar geri geldi. Peki, bumerang CEO'lar gerçekten bu kadar başarılı mı?
Robert Iger’ın da aralarına katıldığı bumerang CEO’lar: Gerçekten başarılılar mı?

Walt Disney Co. bu hafta Robert Iger’i CEO olarak yeniden görevlendirdi, şirket tanıdık bir Wall Street oyun kitabından yararlandı: Sık sık savaşan bir şirketi, organizasyonu anlayan bir liderle canlandırmak.

Yönetici arama ve liderlik danışmanlığı firması Spencer Stuart tarafından yapılan bir analize göre, 2010'dan bu yana S&P 500 şirketlerindeki 22 CEO, liderlik pozisyonlarından ayrıldı ancak daha sonra geri döndü. Bumerang CEO'ları olarak adlandırılan bu geri dönen liderlerden genellikle şirketlerini tekrar rayına oturtmalarına yardım etmeleri istenir. Spencer Stuart'a göre 22 CEO'dan 13'ü kalıcı olarak geri döndü, dokuzu geçici olarak atandı. Dokuz geçici liderin çoğu bir yıldan az kaldı. 

Spencer Stuart'a göre bumerang CEO'larını kalıcı olarak atayan 13 şirket arasında, hisse senetleri liderin ilk seferinde yüzde 6 artarken ikinci seferinde yıllık yüzde 2’lik bir kazanç elde etti.  Spencer Stuart'ın CEO uygulamasına liderlik eden Jim Citrin, yönetim kurullarının, bu liderler ilk görevlerinde uzun bir süre boyunca çok fazla değer yarattığında bumerang CEO'lara bakma eğiliminde olduğunu söyledi. Citrin, "İşler daha sonra raydan çıkarsa, o zaman yönetim kurullarının geçici veya uzun vadeli olarak geri dönmeyi düşünmesi doğaldır" dedi.

Daha düşük performans gösteriyorlar

Bumerang CEO'ları tanıdık bir işe geri dönüyorlar Iger ve diğerlerinin durumunda, daha sert ekonomik rüzgarlarla karşı karşıya. Araştırmalar, şirketlerin eski liderleri geri getirdiklerinde piyasada düşük performans gösterme eğiliminde olduklarını gösteriyor. 

Citrin, Spencer Stuart'ın analizinin, ikinci görevlerinde iyi performans göstermeyen CEO'ların genellikle emtia fiyatları, anlaşma koşulları ve genel ekonomi gibi dış faktörlerden kaynaklanan zorluklarla karşılaştığını gösterdiğini söyledi. Geri dönen CEO'lar ikinci görevlerinde aynı oyun kitabını kullanmaya çalışırlarsa, başarı elde etmenin daha zor olacağını da sözlerine ekledi.

Steve Jobs'un Apple Inc.'e döndüğü zamanki gibi nadir istisnaların yanı sıra Chapel Hill'deki Kuzey Karolina Üniversitesi'nde strateji ve girişimcilik profesörü Chris Bingham, bumerang liderler dümendeyken şirketlerinin genellikle iyi performans göstermediğini söyledi.

Hisseleri yükseldi

Bumerang CEO'larını araştıran Dr. Bingham, bu liderlerin fikirleri modası geçmiş olabileceği için kuruluşları geriye çekebileceğini söyledi. Şirkete zaten aşina oldukları ve piyasanın onları tanıdığı için yeniden işe alınabilirler, ancak genel olarak Bingham, onları işe almamak için daha fazla neden olduğunu belirtti.

Yine de Iger'in çoğu bumerang CEO'dan daha başarılı olacağına dair bir umut olabileceğini söyledi. Dr. Bingham, Iger'in şirketten ancak geçen yıl ayrıldığını, bu nedenle manzaranın çok fazla değişmediğini söyledi. Disney'in hisse senedi fiyatı, analistlerin Iger'in beklenmedik dönüşü için iyimserliğe atfettiği bir hareketle Pazartesi günü yüzde 6 arttı.

Electronic Arts Inc., JCPenney ve Twitter Inc. gibi şirketler de deneyimli liderleri yeniden işe aldı. Citrin, CEO olarak geri dönen kurucu olmayan kişilerin uzun görev sürelerine sahip olma ve kurucu benzeri bir statü alma eğiliminde olduklarını da sözlerine ekledi. İşte en dikkate değer bumerang CEO'larından bazılarının bir listesi:

Robert Iger

71 yaşındaki Iger, şirketten ayrıldıktan bir yıldan kısa bir süre sonra koltuğunu geri aldı. Analistler, Disney'i tema parklarını genişletmek, Pixar, Lucasfilm ve Marvel Entertainment'ı satın almak için büyük çekler kestikten sonra iyi bir konumda bırakarak 15 yıllık performansı boyunca övgüler aldı.

Şimdi Disney'i mali sıkıntıdan kurtarmaya çalışmak için iki yıllığına geri geliyor. Eski CEO Bob Chapek'in bu ayki görev süresinin son bölümünde Disney, büyük ölçüde dijital platformundaki kayıplar nedeniyle hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyrek sonuçları bildirdi. Amiral gemisi Disney+ yayın platformunun son üç yılda 8 milyar dolardan fazla kaybettiğini söyledi. Hisse bu yıl yüzde 38 düştü.

Jack Dorsey

Dorsey, 2015 yılında Twitter Inc.'de en üst sıradaki işi yeniden devraldı, çünkü o sırada 4 bin 100 çalışanı olan şirket, azalan kullanıcı büyümesini canlandırmaya çalışıyordu. Dorsey 2008'de kovulduğunda, Twitter'ın iki düzine çalışanı vardı ve hiçbir geliri yoktu. 2006 yılında şirketi kuran Dorsey'nin sık sık dışarıdaki hobileriyle dikkati dağılmıştı. 

Geçen yıl kısmen yatırımcıların hem Twitter'ı hem de dijital ödeme şirketi Square Inc'i yöneten rollerinden rahatsız olması nedeniyle istifa etti. Twitter'ın günlük aktif kullanımı arttıktan sonra ayrıldı, ancak hisseleri fazla düştü. Dorsey'in ayrılmasından aylar önce.

Howard Schultz

69 yaşındaki Schultz, Starbucks Corp.'un üçüncü kez CEO'su oldu.  Nisan ayında, şirketin pandemi sırasında değişen tüketici davranışlarını tam olarak ele almadığını söylediği başarısızlıkların ardından geçici lider olarak sürpriz bir dönüş yaptı. Yeni lideri, tüketici ürünleri yöneticisi Laxman Narasimhan'ı işe alma işlemlerinin tamamlanması beklendiği Nisan 2023'e kadar görevde kalacak.

Schultz 1987'den 2000'e kadar Starbucks CEO'su olarak görev yaptı ve onu bir zincir mağaza işletmesinden küresel bir markaya dönüştürdü. 2008'den 2016'ya ikinci bir görev için geri döndü ve bu sırada kahve imparatorluğunun bürokratik takılmalarını düzeltmek istediğini söyledi.

Michael Dell

Dell, yirmi yıl önce yurt odasından kurduğu kişisel bilgisayar şirketi Dell'in CEO'su olarak 2004 yılında kenara çekildi. Dell'in hisse fiyatı yükselirken 2007'de geri döndü ve ardından bir birleşme ve satın alma çılgınlığına girdi. O döndükten sonra hisseler düşmeye devam etti. 2013 yılında şirketi özelleştirmek için 24,9 milyar dolar ödedi. 2018'de tekrar halka açıldı ve  Dell, CEO olmaya devam ediyor.

AG Lafley

Lafley, Procter & Gamble Co.'nun CEO'suydu, PG %0.55 artış; 2000'den 2009'a kadar yeşil yukarı işaret üçgeni tüketim malları şirketi. 2013'te en iyi işi geri almak ve şirketin satışlarını yeniden canlandırmaya çalışmak için emekli oldu. Yaklaşık iki yıllık ikinci görev süresi boyunca anlamlı bir satış artışı sağlamak için mücadele etti.

Lafley, 2000'den 2009'a kadar tüketim malları şirketi Procter & Gamble Co.'nun CEO'suydu. 2013'te işi geri almak ve satışları yeniden canlandırmak için emekli oldu. Yaklaşık iki yıllık ikinci görev süresi boyunca anlamlı bir satış artışı sağlamak için mücadele etti.