Forbes'un 2022 Dünya’nın En Güçlü 100 Kadını Listesi'nde Mahsa Amini de var

Amerikan iş dünyası dergisi Forbes 2022 Dünya’nın En Güçlü 100 Kadını Listesini duyurdu. Listede İran'daki protestocuları temsilen, eylül ayında ölümüyle kadınların öncülüğünde eşi benzeri görülmemiş bir devrime yol açan Mahsa Amini de yer aldı

Forbes 2022 Dünya'nın En Güçlü 100 Kadını listesinde yer alan 22 yaşındaki Mahsa Amini, İran ahlak polisi tarafından başörtüsünü uygunsuz şekilde taktığı gerekçesiyle tutuklandı. Ailesine ve yerel medyaya göre ağır bir şekilde dövüldü. Üç gün sonra hala polis gözetimindeyken hayatını kaybetti. Korkunç olayın ortaya çıkmasının ardından İran genelinde protestolar patlak verdi. Protestolara başörtülerini yırtan, saçlarını kesen ve "kadın, yaşam, özgürlük" sloganını benimseyen kadınlar öncülük etti.

Ancak Amini'nin ölümünün gücü ve Forbes'un listesinde yer almasının nedeni, rejimin kadınlara yönelik muamelesine karşı bir tepki olarak başlayan bu hareketin, rejim değişikliği çağrısı yapan ve tüm dünyada tanınan devrimci bir harekete dönüşmüş olması. Amini'nin adı sadece teokratik hükümetin vatandaşlarına uyguladığı baskıyla eş anlamlı hale gelmekle kalmadı, aynı zamanda 30 Kasım itibariyle 79 milyon kez kullanılan bir hashtag'e dönüştü. Amini'nin bulunduğu listenin ilk sırasında ise Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen alıyor.

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgali Avrupa için belirleyici bir andı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu zorluğun üstesinden geldi. Savaşın başlamasından bir hafta sonra Rusya'ya karşı üç büyük ekonomik yaptırım açıkladı. Bunlar, Merkez Bankasıyla işlemlerin yasaklanması, hava sahasının Rus uçaklarının seyahatine kapatılması ve Kremlin'e ait haber ajanslarının engellenmesi oldu. 

İranlı tarihçi ve insan hakları aktivisti Roya Boroumand, "Eğer haklarınızın ilk ihlaline tepki göstermezseniz, ikincisi ve üçüncüsü de gelecektir

Ukrayna savaşı sırasındaki liderliği ve Covid-19 salgınını ele alışı nedeniyle von der Leyen, Forbes'un 19. Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesinin başında yer alıyor. Forbes von der Leyen’in etkisini benzersiz olarak tanımlıyor. Listedeki başka hiç kimse 450 milyon insan adına politika oluşturmuyor. Ancak yine de  özgür ve demokratik bir topluma olan bağlılığı benzersiz değil. Von der Leyen, 2022'nin en büyük madalyonunun sadece bir yüzü. Diğer tüm yüzlerde demokrasi için siper olan kadınlarla var.

Amerikalı kadınlar, Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını sınırlandırmasıyla büyük hak kaybına uğradı. Buna tepki olarak kadın seçmenler ABD ara seçimleriyle atmosferi değiştirdi ve enerji kattı. İran'da binlerce kadın, kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapan teokratik yasaları protesto etmek için sokaklarda yürüdü.

Listede yer alan diğer kadınlar ise daha geleneksel güç oyuncuları. Listenin ikinci sırasında yer alan  Christine Lagarde bir avukat ve politikacı. 1 Kasım 2019 tarihinden beri Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak görevini sürdürüyor. Lagarde 2009 yılında Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 17. kadın olarak yer almıştı. Listedeki diğer güçlü kadınlar ise 39 CEO, 10 devlet başkanı ve toplam 115 milyar dolar değerinde 11 milyarder olarak yerlerini aldılar.

Liste dört ana ölçüte göre belirlendi

Fobes listesi dört ana ölçüte göre belirlendi: para, medya, etki ve etki alanları. Siyasi liderler için gayri safi yurtiçi hasıla ve nüfus, şirket liderleri için gelirler ve çalışan sayıları, medyada bahsedilenler ve hepsinin erişimi göz önüne alındı. Sonuçta statükoyla mücadele eden kadınlardan oluşan bir koleksiyon ortaya çıktı.

Listede yer alan ilk on şöyle:

1 Ursula von der  Leyen  
2 Christine Lagarde  
3 Kamala Harris   
4 Mary Barra  
5 Abigail Johnson  
6 Melinda French Gates  
7 Giorgia Meloni  
8 Karen Lynch  
9 Julie Sweet  
10 Jane Fraser  
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar