27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.11.2022 15:15 | Son Güncelleme: 02.11.2022 15:16

ABD'li 26 milyarderin serveti geçen ay 1 milyar dolardan fazla arttı

Forbes, ekim ayında servetleri 1 milyar dolardan fazla artış gösteren ABD'li 26 milyarderleri yazdı. Mark Zuckerberg ve Jeff Bezos gibi milyarderlerin düşen servetlerinin yanı sıra Warren Buffett ve Larry Ellison geçen ay servetlerini katlayanlar arasına girdi
ABD'li 26 milyarderin serveti geçen ay 1 milyar dolardan fazla arttı

Ekim ayı ABD'liler için cadılar bayramından dolayı yılın en ürkütücü ayı olabilir, ancak bu korkutucu ay milyarderler için yerini fazladan kazanca bıraktı. Son 46 yılın en iyi ekim ayı olan tarihi borsa rallisi birçok ABD'li milyarderin geçen ayı Eylül ayına kıyasla daha zengin kapattığı anlamına geliyor.

Forbes'un tahminlerine göre, 26 ABD'li milyarderin serveti ekim ayında 1 milyar dolar ya da daha fazla arttı. Apple, Disney ve Coca Cola'nın da aralarında bulunduğu 30 mavi çipli (blue-chip) hisse senedini takip eden Dow Jones Industrial Average, eylül ayında yılın en düşük seviyesini gördükten sonra ekim ayını 1976'dan bu yana en iyi aylık performans olan yüzde 14'lük bir kazançla kapattı. S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 4 yükseldi.

Mavi çipli hisse senedi, borsalarda büyük firmalara ait ve yıllar itibarıyla istikrarlı bir seyir izleyen menkul kıymetlere verilen isimdir. Bunlar genelde tanınmış firmaların kâğıtlarından oluşur. Yatırımcı gözüyle bunlara güven tamdır. Bundan dolayı da fiyatları nispeten yüksektir

Geçen ay dolar bazında en çok kazanan, yazılım devi Oracle'ın kurucu ortağı, başkanı ve baş teknoloji sorumlusu Larry Ellison oldu. Hayal kırıklığı yaratan kazançlar ve ağustos ayındaki işten çıkarmaların ardından eylül ortasında dibe vuran Oracle hisseleri yüzde 24 yükselirken, Ellison'ın tahmini net değeri 16,6 milyar dolar yani yüzde 19 arttı. Berkshire Hathaway şirketinin American Express, Coca-Cola ve Chevron gibi mavi çipli hisse senetlerinde hisseleri bulunan saygın yatırımcı Warren Buffett, ekim ayında 8,9 milyar dolar  artış gösterdi. Tahmini net değeri bu yılın başındakinden hala yüzde 5,3 daha az olsa da Berkshire bu yıl Dow'dan daha iyi performans gösterdi.

Larry Ellison

Ekim ayının bir diğer kazananı ise Oregon merkezli ayakkabı ve atletik giyim şirketi Nike'ın kurucusu Phil Knight oldu. Şirketin hisseleri, tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanan büyük bir envanter bolluğu olduğunu ve bunun da şirketin karlılığını düşürdüğünü bildirmesinin ardından eylül ayında son 20 yılın en düşük seviyesi olan 83 dolara geriledi. Hisseler ekim ayında yaklaşık yüzde 9 oranında toparlanarak Knight'ın net servetine 2,9 milyar dolar ekledi ancak Knight bu yıl içinde 23,5 milyar dolar kaybetti.

Ekim ayının en çok kazanan milyarderlerinden sadece ikisinin durumu yılbaşına kıyasla daha iyi. Bunlardan biri, online ticaret platformu Interactive Brokers'ın kurucusu ve başkanı olan Thomas Peterffy. Yılbaşından bugüne yüzde 5,5 artış gösterdi. Şirketinin hisseleri, tahminleri aşıp rekor üçüncü çeyrek gelirleri bildirdikten sonra ekim ayında yüzde 26 arttı. Bu arada, Ubiquiti Networks'ün kurucusu ve CEO'su Robert Pera, ağ cihazlarına yönelik güçlü talebin kablosuz ekipman üreticisinin hisselerini yükseltmesiyle Ocak ayına göre yüzde 12 artışla tahmini 20,1 milyar dolar değere yükseldi.

Warren Buffett

Elbette, korkunç bir ay geçiren pek çok kişi vardı. Daha önce Forbes'un da yazılarında belirttiği gibi, teknoloji liderleri Mark Zuckerberg ve Jeff Bezos, sırasıyla Meta Platforms ve Amazon'un hayal kırıklığı yaratan üç aylık kazançlarını bildirmelerinin ardından servetlerinin düştüğünü gördü. Ekim ayında aralarında - 24,7 milyar dolarla Elon Musk, -3,1 milyar dolarla Bezos'un eski eşi MacKenzie Scott, -1,6 milyar dolarla rapçiden moda girişimcisine dönüşen Kanye West, -1,6 milyar dolarla Meta'nın kurucu ortağı Dustin Moskovitz ve -1,1 milyar dolarla Estée Lauder varisi Leonard Lauder'in de bulunduğu en az beş milyarder daha 1 milyar dolar veya daha fazla kaybetti. Yine de kazananlar kaybedenleri kolayca geride bıraktı. İşte geçen ay en büyük kazançları elde eden halka açık servete sahip 10 ABD'li milyarder.

1. Larry Ellison

Net servet: 103.2 milyar dolar

Ekim kazancı:16.6 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Oracle

 

2. Warren Buffett

Net servet: 102.9 milyar dolar

Ekim kazancı: 8.9 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Berkshire Hathaway

 

3. Thomas Peterffy

Net servet: 25.3 milyar dolar

Ekim kazancı: 4.5 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Interactive Brokers

 

4. Jim Walton

Net servet: 61 milyar dolar

Ekim kazancı: 4.2 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Walmart


5. Alice Walton

Net servet: 58.8 milyar dolar

Ekim kazancı: 4.1 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Walmart

 

6. Rob Walton

Net kazanç: 59.7 milyar dolar

Ekim kazancı: 4.1 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Walmart

 

7. Robert Pera

Net kazanç: 20.1 milyar dolar

Ekim kazancı: 3 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Wireless networking gear

 

8. Phil Knight

Net kazanç: 37.4 milyar dolar

Ekim kazancı: 2.9 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Nike

 

9. Michael Dell

Net kazanç: 49.9 milyar dolar

Ekim kazancı: 2.7 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Dell Technologies

 

10. Thomas Frist

Net kazanç: 18.2 milyar dolar

Ekim kazancı: 2.3 milyar dolar

Kazanç kaynağı: Hospitals