28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2022 12:00 | Son Güncelleme: 07.12.2022 13:40

Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesindeki tek Türk: Güler Sabancı

Forbes Dergisi'nin geleneksel olarak her yıl belirlediği Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesindeki tek Türk Güler Sabancı oldu. Listenin birinci sırasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bulunurken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ikinci sırada yer aldı
Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesindeki tek Türk: Güler Sabancı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyanın en prestijli iş dünyası dergilerinden Forbes'un geleneksel olarak her yıl belirlediği Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesine bu yıl Türkiye’den girmeyi başaran tek Türk iş kadını oldu. Sabancı, listede 81. sırada yer aldı.

Listenin birinci sırasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bulunurken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ikinci, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise üçüncü sırada yer aldı.
Derginin internet sitesinde yer alan açıklamada, Güler Sabancı’nın Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi'nde de Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu hatırlatılırken, European Round Table for Industry'nin (ERT) ilk kadın üyesi olduğu belirtildi. Ayrıca Güler Sabancı'nın, MIT Energy Initiative'in Dış Danışma Kurulu’nda görev aldığı anımsatıldı. 

Listenin ilk 15 sırasında yer alan isimler şu şekilde: 
1-Ursula von der Leyen
2-Christine Lagarde
3-Kamala Harris
4-Mary Barra
5-Abigail Johnson
6-Melinda French Gates
7-Giorgia Meloni
8-Karen Lynch
9-Julie Sweet
10-Jane Fraser 
11-McKenzie Scott 
12-Kristilina Georgieva
13-Rosalind Brewer
14-Emma Walmsley
15-Ana Patricia Botin

Güler Sabancı hakkında 

Kariyeri boyunca Sabancı Topluluğu şirketlerinde çok çeşitli üst düzey görevlerde bulunmuş olan Güler Sabancı, 2004 yılından bu yana, Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmektedir. Güler Sabancı, aynı zamanda Sabancı Üniversitesi’nin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye’nin öncü vakıflarından Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Başkanıdır.

Birçok ödülün sahibi 

Sabancı etkin bir sanayici, sanatsever ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden biri olmasının yanı sıra, kız çocuklarına ve kadınlara yönelik olarak öncülük ettiği çalışmalarıyla bölgedeki en güçlü kadınlar arasında gösterilmektedir.

Güler Sabancı, aralarında David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik Ödülü, Clinton Küresel Vatandaşlık, Raymond Georis Yenilikçi Filantropist ile European School of Management and Technology tarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü’nün de yer aldığı birçok ödülün sahibidir. Güler Sabancı, European Roundtable of Industrialists gibi üye olduğu birçok kuruluşun ilk kadın üyesidir. Sabancı ayrıca, MIT Energy Initiative’in Uluslararası Danışma Kurulu’nda ve Columbia Business School Danışma Kurulu’nda da görev almaktadır. 

Kaynak: AA