20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 01.11.2022 09:37 | Son Güncelleme: 01.11.2022 09:37

2022'nin en çok para kazanan ölü ünlüleri

Öldükten sonra bile para kazanmaya devam ediyorlar. Forbes dergisi 20 yıldır yayınladığı yılın en çok kazanan ölü ünlüler listesinde yer alan 13 kişiyi açıkladı. Kobe Bryant, Elvis Presley,Michael Jackson..
2022'nin en çok para kazanan ölü ünlüleri

Görünüşe göre mezarda olanlar bile enflasyondan muaf değil. Forbes'un 2001’in ekim ayından beri hazırladığı yılın en çok kazanan ölü ünlüler listesinde yer alan 13 merhum sanatçı, sporcu ve şovmen 1,6 milyar dolarlık rekor bir kazanç elde ederek geçen yılın toplamına göre yüzde 72'lik bir artış sağladı. Bu, 2001 yılındaki kazançlarından bu yana açık ara en büyük 12 aylık kazanç. Sıralamadaki merhum sanatçılardan ilk beşi ilk defa kişi başı 100 milyon dolardan fazla kazandı.

Listenin zirvesinde Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit'in uzun süre önce vefat eden yazarı J.R.R. Tolkien var. 1973'te zatürreden ölen eski Oxford'lu, sinema filmleri, video oyunları, ticari ürünler ve daha fazlası için fikri mülkiyet haklarını yöneten Middle-Earth Enterprises'ın Ağustos ayında İsveçli oyun şirketi Embracer'a satışından 500 milyon dolar kazandı. Hemen arkasından basketbol efsanesi Kobe Bryant, BodyArmor spor içeceği şirketindeki hisselerinin Coca-Cola'ya satışından elde ettiği 400 milyon dolarla listede yer alıyor.  Elvis Presley dünyayı kalıcı olarak terk etmiş olabilir ancak Rock N' Roll'un Kralı hala ekonomik bir güç merkezi. Ölümünden kırk beş yıl sonra Elvis'in mirasından 110 milyon dolar gelir elde edildi. Bu pay Presley'in Memphis'teki evi Graceland'deki gişe ve ürün satışlarından elde edildi. Bunun sadece 5 milyon doları Baz Luhrmann'ın yönettiği biyografik film Elvis'in haklarından geldi.

Genel olarak, müziğin geçmişi yatırımcılar tarafından güvenilir bir gelir akışı olarak görülüyor. Toplam 1,6 milyar dolarlık kazancın yaklaşık 700 milyon doları, aralarında 250 milyon dolar ile David Bowie , 75 milyon dolar ile Michael Jackson  ve 55 milyon dolar ile Hallelujah' nın söz yazarı Leonard Cohen'in  da bulunduğu listedeki dokuz müzisyenin mal varlıklarından geldi. Bu kazançların bir kısmı tek seferlik satışlardan elde edildi. Örneğin Toto davulcusu Jeff Porcaro'nun mirası, 2021'in Kasım ayında yayıncılık ve kayıt telif haklarını 25 milyon dolara sattı. Beatles'tan John Lennon ve George Harrison gibi diğer isimler ise yıllık yinelenen telif akışları nedeniyle listede yer almaya devam ediyor.

Michael Jackson'ın mirasını yöneten avukatı John Branca, "Rock n' roll'un ilk günlerinde şirketler her şeye sahipti ve fikri mülkiyet haklarının kontrolünü ele geçirmek için sanatçıların temsilcileriyle savaşıyorlardı. Şimdi ise sanatçılar yaşlandıkça, emlak planlaması ve vergi planlaması yapıyor. Böylelikle fikri mülkiyet haklarını şirketlere geri sattıkça durum tersine döndü" dedi. İşte öldükten sonra bile bir şekilde yer aldıkları işlerde para kazanan ünlüler..


J.R.R Tolkien

Ölüm tarihi: 09.02.1973

Kazandığı tutar: 500 milyon dolar

Ölüm nedeni: Zature

İsveçli video oyun şirketi Embracer, Ağustos ayında Middle Earth Enterprises'ı satın aldığını duyurduğunda, anlaşma bedelini açıklamadı. Bunun yerine Tolkien de dahil olmak üzere altı satın alma işlemi için 788 milyon dolar harcadıklarını paylaşmayı tercih etti. Ancak Forbes'a yapılan bir açıklamada Embracer'ın Middle Earth Enterprises için en az 500 milyon dolar harcadığını söylendi ki bu rakam Embracer tarafından yalanlanmadı. Anlaşma tamamlandıktan sonra Embracer, Tolkien'in fikri mülkiyetinin diğer parçalarına sahip olan HarperCollins, Amazon, Warner Brothers/New Line ve Tolkien Estate'in de aralarında bulunduğu çok sayıda şirketle, tarihteki en karmaşık fikri mülkiyet hakları paylaşımı olarak nitelendirilen bu anlaşmayı paylaşacak.


Kobe Bryant

Ölüm tarihi: 26.01.2020

Kazandığı tutar: 400 milyon dolar

Ölüm nedeni: Helikopter kazası

L.A. Lakers efsanesinin BodyArmor enerji içeceğinde yüzde 7 hissesi vardı ve 2020'deki ölümünden önce şirketin yönetim kurulunda görev yapıyordu. Kasım 2021'de Coca-Cola, halihazırda sahip olmadığı BodyArmor'un yüzde 70'ini 5,6 milyar dolara satın almayı kabul etti. Bryant'ın mal varlığının satıştan 400 milyon dolar gelir elde ettiği bildirildi.

 

David Bowie

Ölüm tarihi: 10.01.2016

Kazandığı tutar: 250 Milyon dolar

Ölüm nedeni: Kanser

İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı, aktör ve prodüktör olan David Bowie, Mars'ta hayat var mı? diye ikonik bir soru sordu. Sorunun cevabı hala yok fakat endişelenecek bir şey de yok. Elon Musk bunun üzerinde çalışıyor. David Bowie'nin yayın kataloğu ocak ayında Warner Chappell'e yapılan satışıyla 250 milyon dolar gibi Major Tom'u kıskandıracak bir gelir sağladı. 

 

Elvis Presley

Ölüm tarihi: 16. 08.1997

Kazandığı tutar: 110 milyon dolar

Ölüm nedeni: Kalp krizi

Kral, Graceland'deki malikanesinde ve tatil köyünde tatil yapmaya hazır olan Covid-19'a yakalanmış turistlerden cömertçe yararlandı. Mülke yakın kaynaklara göre Presley'in kazancının en az 80 milyon doları tur biletleri, gösteriler ve ticari ürünlerden geldi. Mülk, Elvis biyografisinden doğrudan bir artış kazanmadı ancak yeni ve eski hayranların Presley'nin hayatına gösterdiklerinin ilginin yeni çıkan filmle birlikte önümüzdeki 18 ay boyunca artırması bekleniyor. 


James Brown

Ölüm tarihi: 25.12.2006

Kazandığı Tutar: 100 Milyon dolar

Ölüm nedeni: Kalp yetmezliği

 

'Gösteri dünyasının en çalışkan adamı' ölmüş olsa da çalışmaya devam ediyor. New York merkezli bağımsız bir müzik yayıncısı olan Primary Wave, Soul'un Baba'sının müzik haklarını, gayrimenkullerini, isim ve benzerliklerini satın aldı. Brown'ın mirasının, elde edilen gelirin bir kısmını, ihtiyaç sahibi çocuklar için akademik bursları finanse etmek üzere kullanacağı bildirildi.


Michael Jackson

Ölüm tarihi: 25.06.2009

Kazandığı tutar: 75 milyon dolar

Ölüm nedeni: Aşırı doz/ intihar

 

Covid kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte, Las Vegas'taki Jackson temalı Cirque de Soleil gösterisi yeniden faaliyete geçti ve Popun Kralı'nın Mijac Müzik kataloğuyla birlikte para kazanmaya başladı. Broadway'deki MJ Müzikali, Jackson'ın hikayesinin yeniden anlatımı halinde seyirciyle buluşuyor. Jackson'ın mal varlığından bir kaynağa göre müzikal Kasım ayına kadar 80 milyon dolar hasılat elde etmiş olacak ki bu, gösterinin prömiyerinin yalnızca dokuz ay önce yapıldığı düşünüldüğünde etkileyici bir başarı.

 

Leonard Cohen

Ölüm tarihi: 07.11.2016

Kazandığı tutar: 55 Milyon dolar

Ölüm nedeni: Uykusunda yataktan duşerek hayatını kaybetti

Hallelujah şarkıcısının yayınları, Beyoncé ve Elton John'dan Guns N' Roses ve Morrissey'e kadar çeşitli sanatçıların menajerliğini yapmış olan Merck Mercuriadis'in yönettiği halka açık bir müzik yönetimi ve IP firması olan Hipgnosis tarafından satın alındı. Cohen hayattayken para sorunlarıyla fazla uğraşmadı. 

 

Dr. Seuss

Ölüm tarihi: 24.09.1991

Kazandığı tutar: 32 milyon dolar

Ölüm nedeni: Kanser

Dr Seuss'un Şapkadaki Kedi, Grinch ve Loraks gibi zamansız karakterlerin yanı sıra Netflix anlaşması ve ticari satışlarla birlikte geçtiğimiz Kasım ayından bu yana 16 milyon doların üzerinde kitap satışı gerçekleşti.


Jeff Porcaro

Ölüm tarihi: 05.08.1992

Kazandığı tutar: 25 milyon dolar

Ölüm nedeni: Kalp krizi


80'lerin rock grubu Toto'nun davulcusu, diğer ölü ünlülerle aynı isim bilinirliğine sahip değil, ancak yaşarken bir endüstri efsanesiydi. Platin sertifikalı Africa şarkısını yazmakla kalmayan Porcaro, büyük kayıt ustası Quincy Jones'un stüdyo davulcusuydu ve tüm zamanların en çok satan albümü Michael Jackson'ın Thriller'ının ritmini yakaladı. Porcaro ayrıca Steely Dan, Eric Clapton, Paul McCartney ve Bruce Springsteen gibi isimlerle de işbirliği yaptı. Yayın ve kayıt telifleri Primary Wave tarafından alındı.

 

Charles Schulz

Ölüm tarihi: 12.02.2000

Kazandığı tutar: 24 milyon dolar

Ölüm nedeni: Kanser


Apple TV'nin ücretli yayın hizmeti için haklarını satın almasının ardından 1965'ten bu yana ilk kez, klasik tatil özel programları It's The Great Pumpkin, Charlie Brown, A Charlie Brown Thanksgiving ve A Charlie Brown Christmas ücretsiz yayın yapan televizyonlarda yayınlanmayacak.


Juan Gabriel

Ölüm tarihi: 28.08.2016

Kazandığı tutar: 23 milyon dolar

Ölüm nedeni: Kalp krizi

Tarihteki en üretken Meksikalı besteci ve şarkıcılardan biri olan Juan Gabriel, yaşamı boyunca yaklaşık bin 800 şarkı kaleme aldı ve tahminen 60 milyon albüm satarak 2 Latin Grammy'si kazandı. Gösterişli sahne tarzı ve modasıyla tanınan Gabriel'in lakabı, memleketine atfen Juarez'in divosu idi. Nisan ayında Gabriel'in mirası Universal Music Group ile bir anlaşma imzalayarak şarkıcının 2008 sonrası kataloğunu şirketin iştiraki Virgin Music US Latin'e devrederken Universal'ın yayıncılık kolu da tüm kataloğu denetleyecek.


John Lennon

Ölüm tarihi: 08.12.1980

Kazandığı tutar: 16 milyon dolar

Ölüm nedeni: Cinayet

 


Beatle olarak geçirdiği dönemden ve solo çalışmalarından her zamanki telif haklarını elde etti. Ayrıca Lennon'ın kasasına, Disney'in Peter Jackson'ın yönettiği ve İngiliz grubun kötü şöhretli son kayıt oturumlarını anlatan epik bir belgesel olan Get Back için sağladığı Beatles müzik haklarından tahmini 3,5 milyon dolar eklendi.


George Harrison

Ölüm tarihi: 29.11.2001

Kazandığı tutar: 12 milyon dolar

Ölüm nedeni: Kanser

Get Back belgeselinden kâr ederek yıllık solo ve Fab Four telif haklarına 2,5 milyon dolar daha ekledi. Harrison'ın mirası, Lennon'ınki ile birlikte, Beatles Cirque de Soleil gösterisinden 2.6 milyon dolar daha alacak.