Gautam Adani kim ve Hindenburg Research nedir?

Asya'nın en zengin adamı Hindenburg Research'ün sert raporunun sonuçlarını kontrol altına almak için uğraşırken, Gautam Adani kısa bir sürede neredeyse 45 milyar dolar kaybetti. Peki dolandırıcılıkla suçlanan Adani kim ve Hindenburg Research ne?

New York merkezli yatırımcı Hindenburg Research'ün Adani Grup'a karşı hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı iddiaları, Hindistan şirketi ve 60 yaşındaki kurucusu üzerindeki baskıyı artırıyor. Gautam Adani geçen yıl Asya'nın en zengin adamı oldu ve kısa bir sürede olsa Elon Musk’tan sonra dünyanın ikinci zengin adamı olmuştu. Musk'tan farklı olarak Adani, anavatanı dışında nispeten bilinmiyor. Peki kim bu Hintli milyarder ve neden Hindenburg Research yüzünden servetinin bir kısmını kaybetti? 

1. Gautam Adani kimdir? Net serveti ne kadar?

Adani, 1962'de batı sanayi eyaleti Gujarat'ta küçük bir tekstil tüccarı ailede dünyaya geldi. Üniversiteden ayrıldı ve kariyerine Mumbai'nin finans merkezindeki bir firma için elmas ayırmaya başladı. Daha sonra mamul mallarda kullanılan malzemeleri ithal etti ve 1990'ların ortalarında şu anda sahibi olduğu Mundra Limanı'nı yönetmeye başladı. Hindenburg'un raporunun yayınlanmasından sonraki günlerde net serveti darbe alırken, Ocak sonu itibarıyla Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde hâlâ rahat bir şekilde ilk 10'da yer alıyor.

2. Adani nasıl para kazanıyor?

Adani Grubu bugün, ilgi alanları enerjiden ulaşıma ve altyapı gelişimine kadar uzanan yarım düzine büyük şirketten oluşuyor. Hindistan'ın en büyük liman işletmecisi ve ülkenin en büyük havalimanlarından bazılarını yönetiyor. Grubun borsaya kayıtlı ticaret evi Adani Enterprises, 31 Mart 2022'ye kadar yılda 9,3 milyar dolarlık satış bildirdi.

3. Adani’nin şirketleri neler? 

Adani Green Energy Ltd. (Yenilenebilir enerji üretimi)

Adani Enterprises Ltd. - (Kömür madenciliği ve ticareti)

Adani Transmission Ltd. (Güç iletimi)

Adani Total Gas Ltd. (Gaz dağıtımı)

Adani Power Ltd. (Kömür yakıtlı enerji üretimi)

Adani Power Ltd. (Kömür yakıtlı enerji üretimi)

Adani Group ayrıca emlak, Adani Capital adlı bir gölge bankacılık şirketi ve Singapur merkezli Wilmar International Ltd. ile bir girişim aracılığıyla yemeklik yağ ve gıda işi yürütüyor.

4. Adani’nin siyasi bağlantıları neler?

İş adamı, kendisi de Gujarat eyaletinden gelen Başbakan Narendra Modi'ye diğer tüm Hintli milyarderlerden daha yakın görülüyor. Adani'nin kurumsal stratejisi, Modi'nin Hindistan'ın 3,2 trilyon dolarlık ekonomisini geliştirme çabalarıyla paralel ilerledi. Modi daha fazla Hintliye güvenilir elektrik getirme sözü verdiğinde, Adani kömürle çalışan elektrik üretimini ikiye katladı. Uyum dış ilişkilere kadar uzanıyor. 2021'de Adani, Sri Lanka'da büyük bir liman tesisinin inşaatına başladı. Her iki ülkeden yetkililer, planın ada ülkesindeki Çin etkisini azaltmak isteyen Modi hükümeti tarafından teşvik edildiğini söyledi.

5. Adani Grup şirketlerinin hisseleri neden düştü?

Nathan Anderson tarafından kurulan Hindenburg Research'ün 24 Ocak'ta, onlarca yıl öncesine dayandığını söylediği geniş kapsamlı hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı iddialarını içeren 100 sayfalık bir rapor yayınlamasının ardından yaklaşık 50 milyar dolarlık piyasa değeri kaybettiler. Adani Group, raporu kötü niyetli olarak nitelendirerek reddetti ve yasal işlem başlattığını söyledi. 

6. Hindenburg Research nedir?

Anderson'ın firması teknik olarak bir araştırma ve ticaret şirketi, beş yaşından küçük ve piyasalarda kendi parasıyla işlem yapıyor. Manhattan'ın finans çevrelerinde bile, Anderson büyük bir isim değil. Web sitesine göre, firma adli mali araştırmalarda uzmanlaşmıştır. İlk olarak 2020'de elektrikli araç üreticileri Nikola Corp. ve Lordstown Motors Corp. hakkında ciddi soruları gündeme getirmesiyle Wall Street'in dikkatini çekti.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi