24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2022 10:51 | Son Güncelleme: 17.09.2022 11:00

Gautam Adani, Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zengin ikincisi kişisi oldu

Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde ilk üçe giren, ilk Asyalı milyarder olan iş insanı Gautam Adani, şimdi de zenginler listesinde Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu.
Gautam Adani, Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zengin ikincisi kişisi oldu

Adani Group’un başkan ve kurucusu olan Hintli iş insanı Gautam Adani, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u tahtından ederek dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak listede yerini aldı. Bezos'un servetinin New York saatiyle 10:38’de 145.8 milyar dolara düşmesinin ardından, Adani 146.9 milyar dolarlık servetiyle listede ikinci sıraya yerleşti. Birinci sırada ise 260 milyar dolarlık servetiyle Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk yer alıyor.

Listedeki değişim Kısa süreli olabilir

Analistler, servet sıralamasındaki değişimin kısa süreli olabileceğini ve büyük ölçüde bu yıl yüzde 26'dan fazla düşüş gösteren Amazon hisselerine bağlı olduğunu düşünüyor.

Son iki ayda Bill Gates'i de geride bıraktı

Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde yıla 14'üncü sıradan başlayan ve zenginler listesini hızla tırmanan Adani’nin kurucusu olduğu Amiral gemisi Adani Enterprises Ltd. hisseleri bu hafta rekor seviyeye yükseldi. Diğer taraftan, Adani Group’un bünyesinde bulunan şirketler 2020'den bu yana yüzde 1000'den fazla büyüdü.

Şubat ayında en zengin Asyalı iş insanı olarak Hindistanlı Mukesh Ambani'yi geride bırakan Adani, son iki ayda Bill Gates ve Fransız Bernard Arnault'u da listede geride bıraktı. Bu gelişmeyle, ABD'li teknoloji girişimcilerinin hakim olduğu servet endeksinin en üst sırasında ilk kez bir Asyalı iş insanı öne çıkıyor.

Gautam Adani'nin servetinin kaynağı

60 yaşındaki Adani, son birkaç yılını kömürden limanlara uzanan holdingini genişleterek, veri merkezlerinden çimento, medya ve alüminyum oksite kadar çok çeşitli alanlara girerek geçirdi. Adani’nin şirketler grubu şu anda Hindistan’nı en büyük özel sektör limanı ve havalimanı işletmecisi, şehir gaz dağıtımcısı ve kömür madencisine sahip. Adani, Avustralya'daki çevreciler tarafından eleştirilirken, Kasım ayında dünyanın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olmak için yeşil enerjiye 70 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi.

İmparatorluğu, kayda değer servet kazanımlarını körükleyen dünyanın en büyük holdinglerinden birine dönüştükçe, hızlı büyüme konusunda endişeler arttı. CreditSights bu ayki bir raporda Adani'nin anlaşmalarının ağırlıklı olarak borçla finanse edildiğini söyledi.

 Bu yıl servetine 60 milyar dolar ekledi

Hindistan’daki bazı milletvekilleri ve piyasa gözlemcileri, Adani Grubu şirketlerinde şeffaf olmayan hissedar yapıları konusundaki endişelerini de dile getirdiler. Yine de şirketin hisseleri 2020’den bu yana neredeyse yüzde bin yükseldi. Adani sadece 2022'de, herkesi beş kat geçerek servetine 60,9 milyar dolar ekledi.  Adani ilk olarak Şubat ayında Mukesh Ambani’yi en zengin Asyalı olarak geride bıraktı. Geçen ay da Bill Gates’i geçerek d