Starbucks'ın yeni CEO'su Laxman Narasimhan göreve başladı
Starbucks CEO'su Howard Schultz, Senato ve hissedarların sendikalaşmayla ilgili soruları ile karşı karşıya kaldığı için istifa etti. Şirketin yeni CEO'su Laxman Narasimhan, görevi devraldı. Starbucks Workers United sendikası sözcüsü, yeni CEO'ya zeytin dalı uzatabileceklerini söyledi
Starbucks, dünyanın en büyük kahve zincirinin dizginlerini yeni CEO'su Laxman Narasimhan'a devrettiğini açıkladı. Seattle merkezli şirket, geçici CEO ve uzun süredir lider olan Howard Schultz'un Pazartesi günü görevinden ayrıldığını ve halefinin resmi olarak görevi devralarak şirketin yönetim kuruluna katıldığını söyledi. Starbucks daha önce Narasimhan'ın görevine 1 Nisan'da başlayacağını söylemişti.
Şirketten yapılan açıklamada 55 yaşındaki Narasimhan'ın geçtiğimiz Eylül ayında İngiltere merkezli tüketici ürünleri şirketi Reckitt Benckiser Group'daki CEO'luk görevinden ayrıldığı ve aradan geçen ayları Starbucks'ın kültürünü ve operasyonlarını öğrenerek geçirdiği belirtildi. Schultz ve Narasimhan, Narasimhan'ın gelişinden bu yana yakın işbirliği içinde çalıştıklarını söylediler.
"Starbucks hayatımın işiydi"
Şirketi son kez yönettiğini söyleyen Schultz, Pazartesi günü Narasimhan ve diğer şirket liderlerine yazdığı mektupta Starbucks'ın hayatının işi olduğunu ve zinciri ileriye götürmeleri için onlara emanet ettiğini söyledi. Schultz mektubunda, "Starbucks'ı şimdi size devrederken, en üst düzeyde güvenime, itimadıma ve sevgime sahip olduğunuzu bilin" diye yazdı.
Sendika tartışmaları
Liderlik devir teslimi, Starbucks yöneticileri ve hissedarlarının kahve zincirinin karşı karşıya olduğu tartışmalı konuları ele almaya hazırlandığı bir döneme denk geldi. Şirketin Perşembe günü yapılacak yıllık hissedarlar toplantısında yatırımcılar, ABD'li baristalar arasındaki sendikalaşma girişimine verilecek yanıt da dahil olmak üzere zincirin yönetimi ve idaresiyle ilgili çeşitli önerileri değerlendirecek.
Son 18 aydır sendika yanlısı baristalar, daha iyi ücret ve çalışma koşulları sağlamak için bu tür adımların gerekli olduğunu söyleyerek Starbucks kafelerini örgütlemeye çalışıyorlar. Starbucks yönetimi ise baristaların hedeflerine doğrudan şirketle çalışarak daha iyi ulaşabileceklerini söyleyerek çalışanları sendika kurmamaya çağırdı.
288 şubesi sendikaya onay verdi
Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) Cuma günü yaptığı açıklamada, Starbucks'ın 9 bin 300 ABD şubesinin yaklaşık yüzde 3'ünü temsil eden 288 şubesinin sendika kurulmasına onay verdiğini açıkladı. Kurum, 57 lokasyonda sendikalaşma oylamalarının yenilgisini onayladığını belirtti. NLRB, baristaların sendikalaşma kampanyasının başlamasından bu yana kahve zincirinin federal çalışma yasasını ihlal ettiği iddiasıyla Starbucks'a karşı 82 şikayet yayınladı. Şirket şikayetlere itiraz etti ve sendikal örgütlenmeyi denetleyen kuralları ihlal ettiğini reddederek çalışanlarının örgütlenme haklarına saygı duyduğunu söyledi.
"Yeni CEO'ya zeytin dalı uzatmayı isteriz"
Baristaları örgütleyen Starbucks Workers United sendikası, yeni CEO'nun farklı bir yaklaşım getirmesini umduğunu söyledi. Grubun sözcüsü Casey Moore, "Bir zeytin dalı uzatmayı çok isteriz. Yeni bir başlangıç konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz" dedi. Starbucks Workers United ve diğer sendikaların Çarşamba günü yıllık toplantı öncesinde şirketin Seattle'daki merkezinin önünde protesto gösterisi düzenlemesi bekleniyor.
Schultz'un önümüzdeki hafta Senato'nun bir komitesi önünde şirketin kafe çalışanlarının sendikalaşma çabalarına verdiği yanıtla ilgili ifade vermesi planlanıyor. Starbucks, Schultz'un sendikal konularla doğrudan ilgilenmediğini söyledi ve başka bir yönetici göndermeyi teklif etti ancak daha sonra ayrılan CEO'nun ifade vermesini kabul etti.
Bu tartışmalara dahil olan çalışanlara göre, şirketi kamuoyu önünde eleştiren bazı Starbucks merkez çalışanları Senato oturumunda ifade vermeyi tartıştı. Yaklaşık 160 Starbucks şirket çalışanı kısa bir süre önce şirketin işe dönüş politikalarını gözden geçirmesini ve sendikal örgütlenme konusunda tarafsız bir politika izlemesini talep eden kamuya açık bir mektup imzaladı. Starbucks, çalışanlarını şirket ofislerine geri getirmenin şirket kültürüne yardımcı olduğunu ve şirketin çalışanlarının endişelerini dinlediğini söyledi.