29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.11.2022 14:19 | Son Güncelleme: 04.11.2022 16:24

Starbucks satış rekoru kırdı ancak yatırımları kârını azalttı

Starbuks son çeyrekte satış rekor kırdı. Buna rağmen yeni kafe ekipmanlarına yapılması planlanan milyonlarca dolarlık yatırım ve çalışanlara yapılan zamlar mağaza düzeyindeki kârı azalttı
Starbucks satış rekoru kırdı ancak yatırımları kârını azalttı

Starbucks, 2 Ekim'de sona eren üç aylık dönemde bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 3 artışla ve FactSet anketine katılan analistlerin beklentilerinin üzerinde 8,41 milyar dolar gelir bildirdi. Şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, aynı mağaza satışlarının küresel olarak bir önceki yıla göre yüzde 7 arttığını belirtti ve geçici icra kurulu başkanı Howard Schultz, Starbucks'ın kahvesine yönelik küresel talebin güçlü olduğunu söyledi. 

Şirketin dördüncü mali çeyrekteki net geliri, geçen yılın aynı dönemindeki 1,76 milyar dolara kıyasla yaklaşık yüzde 50 oranında düşerek 878 milyon dolara geriledi.

Rekor gelir: Starbucks'ın cirosu 4. çeyrekte geçen yılın aynı dönemindeki 5,7 milyar dolara göre yüzde 10,6 artarak 6,3 milyar dolara yükseldi. Analistler ise 6,27 milyar dolar ciro bekliyorlardı.

 Starbucks, mağaza düzeyindeki kar marjlarının çalışan ücretlerindeki artışlar ve işçiler için yeni eğitimlerin yanı sıra artan tedarik zinciri, gıda ve malzeme maliyetleri nedeniyle baskı altında kaldığını söyledi.

Hayal kırıklıklarını unutturmaya çalışıyor

Starbucks Eylül ayında, kısmen baristaların uzun süredir devam eden ve bazılarının geçtiğimiz yıl sendika kurmasına neden olan hayal kırıklıklarını çözmeyi amaçlayan, kafe iyileştirmelerinden genişletilmiş çalışan yardımlarına kadar kahve zincirinde geniş kapsamlı bir yenilemenin ana hatlarını çizdi. Schultz, Nisan ayında şirketin başına döndükten sonra milyarlarca dolarlık hisse geri alımını askıya aldı ve paranın çoğunun Starbucks mağazalarını iyileştirmek ve çalışanlarına yatırım yapmak için harcanacağını söyledi.

"Uzun bir yol kat ettik"

Schultz perşembe günü yaptığı açıklamada Starbucks'ın ABD'deki mağazalarına ve çalışanlarına yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladığını, çalışanların elde tutulma oranının ve hizmet hızının arttığını söyledi. Starbucks'ın baş strateji ve dönüşüm sorumlusu Frank Britt, şirketin çalışma ortamını iyileştirme çabalarına atıfta bulunarak, "Bu alanda uzun bir yol kat ettik" dedi.

Starbucks hisseleri piyasa sonrası işlemlerde yüzde 2,2 artışla 86,50 dolara yükseldi. Starbucks hisseleri bu yıl perşembe günkü kapanışa kadar yüzde 28 düşerken, S&P 500 endeksi yüzde 22 ve Dow Jones Industrial Average yüzde 12 düştü. Starbucks Perşembe günü yaptığı açıklamada daha geniş iş ortamının belirsiz olduğunu ancak tüketicilerin içeceklerine olan iştahını koruduğunu söyledi. Yöneticiler, müşterilerin balkabaklı baharatlı içecekleri satın almaları ve şurup gibi diğer malzemeleri eklemek için ekstra ödeme yapmaları nedeniyle şirketin eylül ayı boyunca ABD'de bir dizi rekor satış haftasına imza attığını söyledi. 

Çin'deki satışlar düşüşte

Starbucks dördüncü mali çeyrekte tek seferlik kalemlere göre düzeltilmiş hisse başına kazançlarını analistlerin 72 cent olan beklentilerinin üzerinde 81 cent olarak açıkladı. Önemli Çin pazarında, şirketin ülkedeki Covid-19 kısıtlamalarıyla ilgili zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini söylemesi nedeniyle aynı mağaza satışları bir önceki yıla göre yüzde 16 düştü. Çin'deki aynı mağaza satışları 3 Temmuz'da sona eren üç aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 44 düştü. Schultz, şirketin pandeminin Çin'deki işlerini etkilemeye devam etmesini beklediğini ancak Starbucks'ın orada büyümeye kararlı olduğunu söyledi.