24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2023 10:34 | Son Güncelleme: 18.01.2023 12:11

Starbucks ücretsiz içecek sunan yıldız puanlara zam yapıyor

ABD'de Starbucks, mobil uygulaması sayesinde müşterilerine sunduğu yıldız promosyonuna zam getiriyor. Kahve zincirinin yaptığı bu zamla birlikte uygulama sahipleri için hediye ürün almak daha da zorlaşacak
Starbucks ücretsiz içecek sunan yıldız puanlara zam yapıyor

ABD'deki Starbucks'lar geçen ay kullanıcılara uygulamasındaki yıldız şartlarının 13 Şubat itibariyle değişeceğini açıkladı. Bu değişiklik şaşırtıcı bir şekilde uygulamaya sahip kişilerin lehine değil. Müşteriler yakında bir fincan kahve, çay, bir unlu mamul ya da paketlenmiş bir atıştırmalık için 100 yıldız kullanacaklar. Şu anda bu ürünlerin alınabilmesi için 50 yıldız gerekli. Bir latte, Frappuccino ya da kahvaltılık ürün için 200 yıldız kullanılacak. Bu ürünler için şu anda 150 yıldıza sahip olmalılar. Bir salata veya sandviç için 300 yıldız kullanılacak ve şu an bu yiyecekler için gerekli yıldız sayısı ise 200.

Yıldız kazanmanın bir anlamı kalmadı

Birçok kullanıcı sosyal medya üzerinden şikayetlerini dile getirirken, bazıları Starbucks'ın fiyatlarının da giderek arttığını ve yıldız uygulamasının değersiz hale geldiğini söyledi. Kahve zinciri fiyatlarını Ekim 2021'de ve Ocak 2022'de tekrar artırdı ve yöneticiler bu yıl daha fazla zam yapılacağını söyledi.

Bazı insanlar sadece yapılacak olan değişikliklerden değil, aynı zamanda Starbucks'ın müşterileri bu konuda uyarma şeklinden de rahatsız oldu. 28 Aralık'ta uygulamaya sahip kişiler iki cümlelik kısa bir e-posta aldı. E-posta'da "Starbucks Rewards, şubat ayından itibaren ödül kullanımına ilişkin kullanım koşullarını güncelliyor. Güncellenen kullanım koşullarını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz" ifadeleri yer alıyordu. Bağlantı, üzerine tıklayanları şirketin web sitesine veya uygulamasına götürüyor.

Ücretsiz kahveler paralı oldu

Teknoloji yazarı Jason Aten, Inc. dergisinde, bu hamlenin, müşterilerinin ücretsiz kahvelerinin daha pahalı hale gelmek üzere olduğu gerçeğini küçümsemenin sinsi bir yolu gibi göründüğünü yazdı. Aten "Elbette, kimse kötü haberlere dikkat çekmek istemez, ancak müşteriniz yıldızlarını ücretsiz bir içecek için kullanmaya gittiğinde, yalnızca yeterli miktarda olmadığını veya gerekli miktarın değiştiğini öğrendiğinde ne olur?" dedi. 

Müşterilerin sinirini yine çalışanlar çekecek

Bazıları da değişiklikler yürürlüğe girdiğinde, haberi olmayan müşterilerin sinirleneceğinden ve muhtemelen bunun acısını tezgahın arkasındaki kişilerden çıkaracağından endişe ediyor. Pazar araştırmacısı Pamela N. Danziger Forbes için kaleme aldığı yazıda, Starbucks çalışanlarının son zamanlarda giderek daha fazla sayıda zor müşteriyle karşılaştıklarını söyledi. Danziger, "Zaten baskı altında olan Starbucks çalışanları ateş hattında olacaklar. Peki Starbucks müşterilerine böylesine dostça olmayan bir sürpriz yapmak için 13 Şubat gibi şanssız bir günü kim seçti?" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki koşullar

Starbucks uygulamasında ilk kez hesap oluşturan ve 75 lira yükleme yapan herkese 15 yıldız değerindeki Tall boy içecek hediye ediliyor. En az 3 lira olmak kaydıyla yapılan her alışverişte bir yıldız kazanılıyor. Toplam 15 yıldıza ulaşıldığında ise 1 adet Tall boy içecek hediye ediliyor. Starbucks geçen haftadan itibaren fiyatlarına ortalama yüzde 30-45 zam yaptı.