Taylor Swift ekonomisinde yeni hareketlilik: Turne turizmi

Taylor Swift'in geçen yılki ABD konser turunu kaçıran ya da onu tekrar görmek için fahiş fiyatlı biletler almak istemeyen binlerce hayranı, sıra dışı bir çözüm buldu: Avrupa'ya uçmak. Bu durum da 'turne turizmi' denilen ekonomik bir hareketliliğin ortaya çıkmasını sağlıyor

Pop yıldızı Taylor Swift rekorlar kıran Eras Turnesi'nin 18 şehirlik Avrupa ayağını Paris'te başlattı. Swift'in sahneye çıkacağı arena, konser biletlerinin yüzde %20'sini Amerikalıların satın aldığını söyledi. Turnenin bir sonraki durağı olan Stockholm, ABD'den yaklaşık 10.000 konser izleyicisi bekliyor. Swift'in turnesini televizyonda izleyebilecekken konser için yabancı bir ülkeye gitmek tuhaf görünebilir. Ancak online seyahat şirketi Expedia, Swift'in hayranlarının kıta değiştirmesinin, Beyoncé'nin Rönesans turnesinde ortaya çıkan bir durumun parçası olduğunu söyledi: Turne turizmi.

Eras Tour için yurtdışına uçmayı planlayan bazı Kuzey Amerikalı hayranlar, Swift'i yurtdışında izlemeyi, kendi ülkelerinde izlemekten daha ucuz olduğunu fark ettiler. Expedia sözcüsü ve seyahat uzmanı Melanie Fish, "En sevdiğim sanatçıyı Miami'de görmek için 1.500 dolar harcayabilirim ya da bu 1.500 doları alıp bir konser bileti, gidiş-dönüş uçak bileti ve bir otel odasında üç gece geçirebilirim" dedi.

Turne turizmi

Sıkı hayranların en sevdikleri şarkıcı ya da grubu turnede takip etmesi yeni bir olgu değil. "Groupie" kelimesi 1960'ların sonunda rock gruplarının ateşli takipçileri için kullanılan kelime olarak ortaya çıktı. Deadhead'ler 1970'lerde Grateful Dead'i şehir şehir takip etmek için yollara düştü.

Fish, son zamanlarda Coachella ve Glastonbury gibi müzik festivallerinin ve Elton John, Lady Gaga ve Adele gibi isimlerin Las Vegas'taki konserlerinin kimsenin gitmeyeceği yerlere gezginleri çektiğini belirtti.
Seyahat ve eğlence analistleri de koronavirüs pandemisinden bu yana maddi nesneler yerine "deneyimlere" yönelik bastırılmış bir tüketici talebinden söz ediyor. Bazıları müzikseverlerin hayranlık ufuklarını genişletme istekliliğinin de aynı kitlesel kültürel düzeltmenin bir parçası olduğunu düşünüyor. Mastercard Ekonomi Enstitüsü'nün baş Avrupa ekonomisti Natalia Lechmanova, "Bu yapısal bir değişimden daha fazlası gibi görünüyor, belki de hepimizin yaşadığı bir kişilik dönüşümü" dedi.

Swift ekonomisi

Zeitgeist'ın "Swiftonomics" (Swift ekonomisi) ve "Swift lift" olarak adlandırdığı olgunun yerel ekonomik etkisi kayda değer olabilir. Singapur hükümetinin bu yılın başlarında Swift'in Güneydoğu Asya'daki tek turne durağı olması için yaptığı özel anlaşmanın bölgesel kıskançlığa yol açmasına şaşmamalı.
Hiçbir Avrupa hükümeti ülkelerinin Eras Tour'un Avrupa ayağı için seçilen bir düzine şehir arasında yer almamasından şikâyetçi olmadı; ancak bazı hayranlar yaklaşık 264.000 nüfuslu Gelsenkirchen'in Almanya'dan seçilen üç şehirden biri olmasına şaşırdıklarını ifade ettiler.

Airbnb, Swift'in haziran ve ağustos aylarında sahne alacağı Birleşik Krallık şehirleri olan Edinburgh, Liverpool, Cardiff ve Londra için platformunda yapılan aramaların, biletlerin satışa çıktığı geçen yazdan iyibaren ortalama %337 arttığını bildirdi.

Turne turizminin etkisi sürecek mi?

Booking Holdings CEO'su Glenn Fogel bir turizm gurusu olarak konser turları konusunda daha da az hevesli. Swift Etkisi, süperstar daha küçük destinasyonlara gittiğinde küçük bir artışa neden oluyor ancak dünya çapındaki seyahat endüstrisi için "Bir yıldızın turneye çıkması bir fark yaratmaz" dedi. Fogel "Durumu sadece biraz değiştirebilir. Bir kişi bir haftalık tatil için Karayipler'e gidecekti. Bunun yerine o kişi 'Taylor Swift'in konserine gidiyor. Bu seyahat sayısını artırmıyor sadece bir yerden başka bir yere kaydırıyor" dedi.

Nashville'de yaşayan seyahat danışmanı Kat Morga da turne turizminin sürekliliği konusunda o kadar emin değil. Morga geçen yıl Swift'i Nashville'de izledi ve okul çağında çocukları olan iki müşterisinin bu yaz Swift'i konserini içeren Avrupa tatili rezervasyonu yapmasına yardımcı oldu. Ancak Morga'ya göre bilet alımlarında dil engeli, para birimi dönüştürme, uluslararası bankacılık düzenlemeleri ve iptal riski gibi zorluklarla karşılaşmak, düzenli konser kaçamaklarının cazibesini sınırlayacak.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi