27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2024 13:58 | Son Güncelleme: 02.03.2024 14:13

WSJ yazdı: Taylor Swift'in Asya turu ülkeler arasında küslüğe neden oldu

Taylor Swift, Eras turnesi kapsamında Asya'da konserler veriyor. Ancak sadece iki bölge bu fırsattan yararlanabildi: Japonya ve Singapur. WSJ'ye göre bu durum 'Swift ekonomisi'nden yararlanmak isteyen diğer ülkeler arasında küslüğe yol açtı
WSJ yazdı: Taylor Swift'in Asya turu ülkeler arasında küslüğe neden oldu

Asya'nın en güçlü ekonomileri, dünyanın kendini kanıtlamış ekonomik büyüme makinesinden pay kapmak için yarışıyor: Taylor Swift. Sadece şanslı birkaç ülke bu işten para kazanıyor. Amerikalı pop yıldızı bölge çapında konserler vermek yerine sadece iki Doğu Asya ülkesinde; Japonya ve Singapur'da sahne alıyor. Swift bunu yaparak belki de sadık hayranlarının her mesafeyi kat etmeye istekli olacağını düşünüyor. Singapur ise "Swift-ekonomisi" olarak adlandırılan ekonomik sıçramayı sabırsızlıkla bekliyor. Tek sorun, Swift'in mart ayında Singapur'da verdiği altı konserin bölgede biraz kıskançlığa ve hatta küskünlüğe yol açmış olması.

Singapur'a cephe aldılar

Şubat ayında düzenlenen bir ekonomik forumda Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, komşu Singapur'un Swift'in başka yerde konser vermemesini desteklemesinden yakındı. Srettha, bundan haberdar olsaydı Swift'e kendi teklifini yapacağını söyleyerek "Otellerden, turizm endüstrisine, et tezgahlarına kadar her işletme kesinlikle bunu isterdi" dedi.

Filipinlerden meclis üyesi Joey Salceda "Ülkelerimiz iyi dostlar. Bu nedenle bu tür eylemler incitici oluyor" diyerek ülkesinin dışişleri bakanlığından Singapur'dan sözde münhasırlık koşulları konusunda bir açıklama talep etti.

Asya'nın en küresel şehri unvanı için Singapur'la uzun süredir rekabet halinde olan Hong Kong'da meclis üyesi Regina Ip, Swift gibi yıldızların ilgisini çekmek için daha fazlasını yapmadıkları için şehir yetkililerini kınadı ve "Bu yıl Singapur'a gidecek. Bu fırsatı kaçırdık" dedi.

Swift'e konser için para verdiğini kabul etti

Singapur hükümeti Swift'in performansını desteklemek için bir hibe teklifinde bulunduğunu kabul etti, ancak hibenin büyüklüğü ya da bağlı olduğu koşullar hakkında ayrıntı vermeyi reddetti. Singapur Kültür, Toplum ve Gençlik Bakanlığı sözcüsü Calida Soh, "Ticari gizlilik nedeniyle daha fazla ayrıntı paylaşamıyoruz" dedi. Etkinlik pazarlanırken Swift'in Güneydoğu Asya'daki tek performansı olarak lanse edildi. Uzmanlara göre Swift'in bu kadar büyük bir bölgede yalnızca iki yerde konser vermesi biraz alışılmadık bir durum.

Şehir popüler hale geldi

Singapur'da konser için satılan 300 bin biletin çoğu denizaşırı gelecek olan hayranlara gitti. Şehrin ikonik beş yıldızlı oteli Marina Bay Sands, konsere gelecekler için 40 bin dolarlık bir konaklama paketi sundu. Otele göre, özel paketleri satın alan misafirlerin %90'ından fazlası yurtdışından geliyor. Seyahat rezervasyon sitesi Agoda, geçen yaz bilet satışları başladıktan sonra Singapur'da konaklama için yapılan aramaların normal seviyelerin 160 katına çıktığını söyledi.

Yabancı ziyaretçiler Singapur'un Changi Havaalanı'na vardıklarında, havaalanının "Singapur'daki en büyük Swifties etkinliği" olarak nitelendirdiği, yerel cover sanatçıları tarafından yönetilen bir şarkı etkinliği ile karşılanacaklar.

Taylor Swift ekonomisi

Ülkelerin neden kıskançlık krizine girdiğini anlamak pek de zor değil. Swift'in Eras turnesi Covid sonrası durgunluğu üzerinden atmak isteyen şehirler için büyük bir destek oldu. Bu etki bazen Swift-ekonomisi olarak bilinse de bazı uzmanlar tarafından Taylor-nomics olarak da adlandırılıyor. Bir araştırma, Colorado'nun gayri safi yurtiçi hasılasının geçen yılki iki Swift şovu sayesinde 140 milyon dolar arttığını ortaya koydu. Chicago ve Minneapolis, Swift geçen yıl sahne aldığında otel doluluklarında rekor kırdı. Bileti olmayan insanların bile idollerine yakın olmak için şehirlere akın ettiği biliniyor.

Yerel işletmeler durumdan memnun

Nomura Bank, ocak ayındaki altı Coldplay konseri ile mart ayındaki altı Taylor Swift konserinin toplam etkisinin Singapur'un turizm gelirlerine ilk çeyrekte 300 milyon dolar katkıda bulunabileceğini tahmin ediyor. Seyahat rezervasyon sitesi Trip.com'a göre turlar ve Singapur'daki turistik yerler için yapılan rezervasyonlar arttı.

Uzun vadeli büyüme stratejisi olsun ya da olmasın, yerel işletmeler bu durumdan faydalanıyor. Swift konseri için bölgeye gelen turistler yerel işletmeleri ve markaları deneyimleme fırsatı buluyor. Bu da şehrin ekonomisine katkı sağlıyor.