Kadınlara ayrımcılıkla suçlanan Google tazminat ödemeyi kabul etti

Google 2017’de kendisine açılan davada uzlaşmaya vardı. Kadınlara sistematik olarak düşük maaş yapmakla suçlanan şirket, 118 milyon dolar ödeme yapacak ve üçüncü tarafların maaşları denetlemesine izin verecek

Niko Grant / The New York Times

Google kadınlara sistematik olarak düşük ödeme yapmakla suçlanmıştı. Şirket uzlaşma için 118 milyon dolarlık parasal yardım sağlamayı kabul etti ve üçüncü tarafların ödeme uygulamalarını denetlemesine izin verdi.

Üç eski Google çalışanı, şirketin kadınlara aynı iş için erkeklerden daha az ücret ödediğini iddia ederek ilk olarak 2017 yılında Ellis v. Google LLC toplu dava açtı. Dördüncü davacı ise sonradan eklendi. Şimdi, 14 Eylül 2013'ten bu yana Google’ın 236 farklı pozisyonda California’da çalıştırdığı yaklaşık 15 bin 500 kadını kapsayan uzlaşmayı bir San Francisco Yüksek Mahkemesi yargıcının onaylaması bekleniyor.

Oracle’a açılan dava

Eşitlikçi bir ahlak anlayışıyla övünen Google için uzun süredir devam eden bu yasal anlaşmazlık rahatsız edici bir konuydu. Ellis v. Google LLC, Microsoft ve Oracle gibi teknoloji akranlarına karşı karışık sonuçlarla sonlanan cinsiyet ayrımcılığı davalarıyla aynı zamana denk geldi. Bloomberg Law’un daha önce yazdığına göre yazılım şirketi Oracle'a dava açan kadınlar cuma günü bir aksilikle karşı karşıya kaldı. Yargıç davacıların toplu dava statülerini bozdu.

“Çok memnunuz”

Google sözcüsü Chris Pappas, "Politikalarımızın ve uygulamalarımızın hakkaniyetine kuvvetle inanıyoruz. Ancak yaklaşık beş yıllık bir dava sürecinin ardından her iki taraf da konunun herhangi bir itiraf veya bulgu olmaksızın çözülmesinin herkesin yararına olduğunu düşünüyor. Bu anlaşmaya vardığımız için çok memnunuz" diye konuştu. Google’ın son dokuz yılda maaş eşitliğini analiz ettiğini, gerekli durumlarda çalışanların maaşlarını artırdığını da sözlerine ekledi.

“Kadınlar için daha fazla eşitlik”

Anlaşmanın resmi olarak onaylanmasından sonraki üç yıl boyunca, Google üçüncü taraf uzmanların ödeme eşitliği sürecini nasıl iyileştirebileceğini, yeni işe alınanların pozisyon ve ödemelerinin nasıl daha adil olabileceğini değerlendirmesine izin verecek. Davacıları temsil eden Lieff Cabraser Heimann & Bernstein and Altshuler Berzon'a göre şirketin uzmanların tavsiyelerine uyup uymadığını değerlendirmek için harici bir monitör de olacak. Davacılardan biri olan Holly Pease "Kariyerinin tamamını teknoloji endüstrisinde geçirmiş bir kadın olarak, Google'ın bu anlaşmada gerçekleştirmeyi kabul ettiği eylemlerin kadınlar için daha fazla pay sağlayacağı konusunda iyimserim" dedi.

© 2022 The New York Times Company

 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi