New York Times yazdı: İsrail bazı taleplerini geri çekti, ateşkes umutları arttı

İsrail ateşkes görüşmelerindeki sert taleplerini yumuşatmaya başladı. New York Times'a konuşan yetkililere göre Hamas'ın serbest bırakmasını istediği rehine sayısını düşürdü. Yetkililer bazı riskler olsa da ateşkes için umutların arttığını düşünüyor

Patrick Kingsley, Edward Wong, Adam Rasgon ve Eric Nagourney / The New York Times

Üç İsrailli yetkilinin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmeleri için bir umut ışığı sunan İsrailli müzakereciler, ateşkesin ilk aşamasında Hamas'ın serbest bırakmasını istedikleri rehine sayısını azalttı. Haftalardır ateşkes görüşmeleri durmuş durumda. İki yetkilinin verdiği bilgiye göre İsrail'den orta düzey bir heyet yeni teklifle birlikte Kahire'ye uçarak görüşmeleri yeniden başlatmayı planlıyor, tabii Hamas'ın katılmayı kabul etmesi halinde. Yetkililer hassas bir konu olduğu için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

Ateşkesin önündeki engeller neler?

Hamas Kahire'ye temsilci gönderip göndermeyeceğine ilişkin yorum talebine yanıt vermedi. Üst düzey bir Hamas yetkilisi pazartesi günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada grubun İsrail'in yeni önerisini incelediğini söyledi. Pazartesi günü Suudi Arabistan'da Arap diplomatlarla bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sorumluluğun artık Hamas'ta olduğunu söyledi. Riyad'da düzenlenen bir ekonomik forumda konuşan Blinken, "Hamas'ın önünde İsrail'in olağanüstü cömert bir teklifi var. Şu anda Gazze halkı ile ateşkes arasında duran tek şey Hamas'tır" dedi.

Aynı forumda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, teklifin 40 günlük sürekli bir ateşkesi ve Hamas'ın elindeki rehinelere karşılık İsrail'de tutuklu bulunan potansiyel binlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını içerdiğini söyledi. Ancak Hamas'ın kalıcı ateşkes talebi ve İsrail'in grubun kökünü kazıma hedefini sürdürme ısrarı gibi başka ciddi engeller de olabilir.

Ayrıca İsrailli ve yabancı yetkililer, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hamas ile çatışmayla ilgili suçlamalar nedeniyle üst düzey İsrail hükümet yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarması halinde ateşkes görüşmelerinin sekteye uğrayabileceğinden endişe ediyor. Tutuklama kararlarında Hamas yetkililerinin de adı geçebilir.

Hamas ve müttefikleri 7 Ekim'de savaşı başlatan ölümcül saldırıda yaklaşık 240 İsrailli ve yabancıyı esir almıştı. Kasım ayında yapılan ateşkes sırasında Hamas, İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli karşılığında 105 esiri serbest bıraktı. İsrail son aylarda yeni bir ateşkes için Hamas'tan en az 40 rehineyi daha serbest bırakmasını talep ediyordu. İsrailli yetkililer şimdi sadece 33 rehineyle yetinmeye hazır olduklarını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company 

Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi 29 kişi yanarak can verdi