16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2024 00:00 | Son Güncelleme: 30.04.2024 00:01

The New York Times yazdı: İsrail ateşkes görüşmelerinde sert tutumunu terk ediyor

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı sonrası büyük bir operasyon başlatan İsrail, rehine krizini çözebilmiş değil. İki tarafın yeniden ateşkese yakın olduğu belirtilirken, The New York Times İsrail'in bu kez ateşkes noktasında daha yumuşak bir tonda hareket ettiğini yazdı
The New York Times yazdı: İsrail ateşkes görüşmelerinde sert tutumunu terk ediyor

Patrick Kingsley - Adam Rasgon / The New York Times

Üç İsrailli yetkiliye göre İsrail, Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkesin ilk aşamasında Hamas'ın serbest bırakmasını istediği rehine sayısını azalttı ve Salı gününden itibaren yeniden başlayabilecek ateşkes görüşmeleri için bir umut ışığı verdi.

İsrail aylardır yeni bir ateşkes için Hamas'ın en az 40 rehineyi -kadınlar, yaşlılar ve ağır hastalar- serbest bırakmasını talep ediyordu. Hassas bir konu olduğu için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililere göre İsrail hükümeti şimdi sadece 33 rehineyle yetinmeye hazır.

Yetkililerden birine göre, bu değişikliğe kısmen İsrail'in artık 40 kişiden bazılarının esaret altında öldüğüne inanması neden oldu.

Bu değişim Hamas ve İsrail'in, Hamas'ın 240 Filistinli tutsağa karşılık 105 tutsağı serbest bıraktığı Kasım ayındaki bir haftalık ateşkesten bu yana ilk ateşkeslerini imzalamaya yaklaştıkları yönündeki beklentileri arttırdı. Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan İzzet el-Rişk Pazartesi günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Hamas'ın yeni bir İsrail önerisi üzerinde çalıştığını söyledi ancak önerinin ne olduğunu paylaşmadı.

130 rehine halen Gazze'de

Hamas ve müttefikleri 7 Ekim'de gerçekleştirdikleri saldırıda yaklaşık 240 İsrailli ve yabancıyı esir almış, bu da İsrail'in Gazze'ye savaş açmasına yol açmıştı. Halen 130'dan fazla rehinenin Gazze'de tutulduğuna inanılıyor, ancak bazılarının öldüğü düşünülüyor.

Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen ateşkese ilişkin müzakereler, gelecekteki bir anlaşmada takas edilmesi gereken rehine ve mahkûmların sayısı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır ara verilmiş durumda. Bir diğer engel de İsrail'in işgalden kaçan kuzey Gazzeli sivillerin evlerine dönmesine izin verip vermeyeceği ve kaç kişinin buna izin vereceği.

Hamas kalıcı, İsrail geçici ateşkes istiyor

Ateşkesin süresi de önemli bir engel teşkil ediyor. Hamas ateşkesin kalıcı olmasını isterken İsrail, Hamas'ın kontrolündeki son büyük Gazze şehri olan ve 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah'a asker göndermeye devam edebilmek için geçici bir ateşkesten yana. İsrail'deki iktidar koalisyonunun aşırı sağcı üyeleri, savaş Hamas tamamen yenilmeden sona ererse Başbakan Netanyahu hükümetini düşürmekle tehdit etti.

İsrailli iki yetkiliye göre, orta düzey bir İsrail heyeti Mısır'ın arabuluculuğunda görüşmeleri yeniden başlatmak üzere Salı günü Kahire'ye uçmayı planlıyor, ancak Hamas'ın da katılmayı kabul etmesi halinde.

Hamas, İsrail'in teklifi ve Kahire'deki görüşmelere temsilci gönderip göndermeyeceği konusunda sessiz kalmayı tercih etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada İsrail'in olağanüstü cömert bir teklifte bulunduğunu ve Hamas'ın tek başına bir anlaşmanın önünde durduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da aynı konferansta yaptığı açıklamada teklifin 40 günlük sürekli bir ateşkesi ve İsrailli rehinelere karşılık potansiyel olarak binlerce Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını içerdiğini söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry konferansta yaptığı açıklamada son ateşkes önerisinden "umutlu" olduğunu söyledi ancak önerinin içerdiğini ya da kimin önerdiğini paylaşmadı.

"Teklif her iki tarafın pozisyonlarını da dikkate almıştır" diyen Shoukry, "Nihai kararın verilmesini bekliyoruz" diye ekledi.

©️ 2024 The New York Times Company