NYT yazdı: Apple, WhatsApp'ı Çin'deki uygulama mağazasından çekiyor

ABD ile Çin arasındaki teknolojik gerilimler sürerken Apple'dan yeni bir hamle geldi. Şirket, Pekin'in emriyle WhatsApp ve Threads'i Çin uygulama mağazasından kaldırdığını söyledi. NYT

Tripp Mickle, Mike Isaac / New York Times

Apple, Meta'nın sahip olduğu WhatsApp ve Threads uygulamalarını hükümetin emriyle Çin'deki uygulama mağazasından çektiğini açıkladı. Karar ABD ile Çin arasındaki teknoloji savaşını potansiyel olarak tırmandırdı. Temsilciler Meclisi, Çinli internet şirketi ByteDance'ı popüler video uygulaması TikTok'u satmaya zorlayacak ya da ABD'de yasaklanmasını sağlayacak tasarıyı oylamaya hazırlanıyor. ABD'li milletvekilleri TikTok'un Çin ile olan bağları nedeniyle bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyledi. Apple, Çin'in internet düzenleyicisi Siber Uzay İdaresi'nin ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle WhatsApp ve Threads'in uygulama mağazasından kaldırılmasını emrettiğini söyledi. Apple buna uyduğunu açıkladı. Bir Apple sözcüsü, "Aynı fikirde olmasak bile, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasalara uymakla yükümlüyüz" dedi.

Çin, Meta'nın da sahibi olduğu Facebook ve Instagram da dahil olmak üzere Amerikan uygulamalarını ve teknoloji şirketlerini uzun süredir engelliyor. Dünyanın en popüler mesajlaşma hizmetlerinden biri olan WhatsApp ve Threads, sınırları içindeki yabancı uygulamaları ve web sitelerini engellemek için Büyük Güvenlik Duvarı olarak bilinen ayrıntılı bir sisteme sahip olan Çin'de yaygın olarak kullanılmıyordu. Çin'de WhatsApp, Çin'in sahip olduğu mesajlaşma uygulaması WeChat tarafından gölgede bırakılıyor.
Yine de Çinli kullanıcılar WhatsApp'ı indirebiliyor ve güvenli web bağlantıları kurmak ve Çin içinde yasaklanmış içeriği görüntülemek için kullanılan sanal özel ağ ya da VPN yardımıyla kullanabiliyor.

©️ 2024 The New York Times Company 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi