02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2024 10:35 | Son Güncelleme: 18.04.2024 10:44

Çinli diplomatlardan TikTok lobisi için sessiz strateji

TikTok'un satışını zorlayan yasa tasarısının ABD Meclisi'nden geçmesinin ardından Çin de yeni stratejiler üretiyor. Politico'ya göre Çin Büyükelçiliği yasaya karşı lobi yapmak için sessizce kongre üyeleriyle görüşüyor
Çinli diplomatlardan TikTok lobisi için sessiz strateji

Capitol Hill çalışanlarına göre Çin Büyükelçiliği, TikTok'un satışını zorlayacak yasaya karşı lobi yapmak için kongre üyeleriyle toplantılar düzenledi. Pekin merkezli ByteDance şirketine ait olan TikTok, Çin hükümeti ile bir ilişkisi olduğunu defalarca reddetti. Ancak şimdi, şirketin satışını zorlayacak yasanın kaderi Senato'da belirsiz hale geldi. Çin Büyükelçişiği şirketin ABD'deki geleceğini korumak için siyasi ağırlığını kullanıyor gibi görünüyor.

Biri Temsilciler Meclisi'nde, diğeri Senato'da çalışan ve kamuoyuna isimlerinin açıklanmaması isteyen iki kaynağa göre senato personeliyle yapılan toplantılar başlangıçta TikTok'tan bahsetmeyen sosyal yardımlarda Çin Büyükelçiliği tarafından başlatıldı. Çinli diplomatlarla yapılan görüşmeler, mart ayında Temsilciler Meclisi'nin ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlayacak yasanın (Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasası) lehine ezici bir çoğunlukla oy kullanmasının ardından gerçekleştirildi. Demokratlardan bir senato yardımcısına göre toplantı ayarlamak için yapılan ayrı bir telefon görüşmesinde Meclis'in TikTok tasarısı da ele alındı.

TikTok'u Amerikan çıkarlarıyla uyumla hale getirmeyi vaat ediyor

İki çalışan, büyükelçiliğin her iki toplantıda da TikTok ile ilgili ulusal güvenlik endişelerinin gereksiz olduğunu ve uygulamayı Amerikan çıkarlarıyla uyumlu hale getirmeye çalışılacağını söyledi: Bir toplantıda elçilik, TikTok'un yasaklanmasının ByteDance'ta hissesi bulunan ABD'li yatırımcılara zarar vereceğini söyledi. Diğerinde ise elçilik, ByteDance yönetim kurulu üyelerinin tamamının Çin vatandaşı olmadığını vurguladı.

Çalışanlar, TikTok'un kurucularının kökeniyle arasına mesafe koyma çabalarına rağmen, büyükelçiliğin şirketin Çinli olduğunu iddia etmeye çalıştığını söyledi. TikTok, ByteDance'in aksine Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirket. Temsilciler Meclisi çalışanına göre, toplantılardan birinde büyükelçilik, mevzuatın Çinli bir şirketin verilerini zorla aktarması anlamına geldiğini savundu. Senato çalışanına göre diğerinde ise elçilik, ABD'nin farklı ulusal kökene sahip bir şirkete aynı şekilde davranmayacağı için bu çabanın Çinli bir şirket için adil olmadığını savundu.

TikTok yalanladı, Elçilik kabul etti

Gizli toplantılar hakkında açıklama yapan TikTok sözcüsü Alex Haurek, "Yasa tasarısı gündeme geldiğinden bu yana yasağa neden karşı çıktığımızı açıkça dile getirdik" diyerek elçilik görüşmelerini yalanladı. Çin Büyükelçiliği ise toplantıların yapıldığını inkar etmedi. Büyükelçilik sözcüsü Liu Pengyu yaptığı açıklamada ABD'deki Çin Büyükelçiliği'nin TikTok meselesi hakkında ABD'deki her kesimden insana gerçeği anlatmaya çalıştığını söyleyerek "Bu tek bir şirket için lobi yapmakla ilgili değil, tüm Çinli şirketlere adil davranılıp davranılamayacağıyla ilgili" dedi. Açıklamada ayrıca TikTok'un faaliyetlerinin yasal olmasına rağmen ABD'nin "TikTok'u bastırmak için devlet gücünü kullanmak üzere her yolu denediği" vurgulandı.

Kongre ofislerini etkilemeye yönelik geniş çaplı çabalar, Senato çıkmazda olduğu için nihayetinde başarılı olabilir. Senato Ticaret Komitesi Başkanı Senatör Maria Cantwell yasal statüsünü sağlamlaştırma çabasının bir parçası olarak tasarının dili hakkında diğer ofislerle görüşüyor. Temsilciler Meclisi tasarısının savunucusu, Çin Komünist Partisi Seçilmiş Komitesi Başkanı Mike bu ay Temsilciler Meclisi'nden ayrılacak. TikTok'un zorunlu satışının, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından dış yardım ve yabancı düşmanlarla ilgili olarak açıklanan bir dizi yasa tasarısına dahil edilmesi bekleniyor.