Depresyon ve stres 45 yaş üzeri için demans riskini artırıyor

Depresyon ve stresin özellikle 45 yaş ve üzeri için bunama (demans) riskini artırdığı ortaya çıktı. Araştırmacılar özellikle erkeklerde depresyon ve bitkinlik ile demans arasındaki bağlantının önemli ölçüde tespit edildiğini açıkladı

Çoğu insan iş, aile ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken ruhsal sıkıntılardan şikayetçi olur ve bu durumdan kaçmak oldukça zordur. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda stresli, gergin ya da bitkin olmak bunama riskini artırabilir. Araştırmacılar bu durumun beyin hastalığına yakalanma riskini yüzde 24'e kadar yükseltebileceğini ortaya koydu.

Bunama riski artıyor

Helsinki Üniversitesi'nden bir ekip 68 bin kişiyi 45 yıl gözlemleyerek katılımcılardan psikolojik semptomlar hakkında anket doldurmalarını istedi. Hangi katılımcılarda demans geliştiğine dair veriler de sağlık kayıtlarıyla elde edildi. Analizler, 45 yaşından itibaren sıklıkla stres, depresyon, sinirli olma veya bitkinlikten şikayetçi olduğunu söyleyenlerin bunama riskinin yüzde 17 ila 24 oranında arttığını ortaya koydu. Ekip, bu bağlantının nedeninin belirsizliğini koruduğunu, ancak hastalık için risk faktörlerini anlamanın önemli olduğunu söyledi.

“Ruhsal sıkıntı ve beyin hastalıkları arasındaki ilişki çok ilginç”

Jama Network Open dergisi yazarı ve araştırmanın lideri "Nüfus yaşlandıkça, hafıza bozuklukları daha yaygın hale geliyor. Bu da doğal olarak risk faktörlerinin anlaşılmasını önemli kılıyor. Psikiyatri açısından bakıldığında, dikkatli bir modelleme yoluyla, ruhsal sıkıntı ile ilişkili semptomlar ve bir beyin rahatsızlığı arasında bağlantı kurmamız çok ilginç. Bu çalışmada, psikolojik sıkıntı semptomları tüm nedenlere bağlı demans riskinin artmasıyla önemli ölçüde ilişkilendirildi" ifadelerini kullandı.

Erkeklerde önemli ölçüde tespit edildi

Araştırmacılar, depresyon ve bitkinlik ile demans arasındaki bağlantının  erkeklerde önemli ölçüde tespit edildiğini söyledi. Araştırmacılar, "Bu durum, depresif semptomları sıklıkla bildiren erkekler arasında belirtilerin derecesinin daha şiddetli olabileceğini ve dolayısıyla bunama riskinin artmasıyla daha güçlü bir şekilde ilişkili olabileceğini gösterebilir" ifadelerini kullandı.

Bunama olarak da bilinmekte olan demans, zihinsel yetilerin bozukluğu sonucu oluşan ve günlük hayatı sekteye uğratan hastalıkların hepsini içine almaktadır. Alzheimer ise, hafıza kabiliyetinin bozulmasıdır. Demans daha geneli kapsarken Alzheimer, Demans’ın alt dalında yer alır.

Egzersizin Alzheimer ile bağlantısı

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, günde sadece altı dakikalık sağlam bir egzersizin Alzheimer'ın başlangıcını geciktirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nden bilim insanları, 40 saniye bisiklet sürme ve 20 saniye dinlenmeden oluşan altı dakikalık şiddetli egzersizin beyin oluşumu, öğrenme ve hafıza ile bağlantılı bir proteinin mevcudiyetini artırdığını tespit etti.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi