26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 11:22 | Son Güncelleme: 28.10.2022 11:40

Demans hastalarına iyi gelen şarkılar seçildi: Sakinleştiriyor ve eğlendiriyor

İngiltere'de evde sağlık hizmetleri veren bir kuruluş olan Lottie, demans hastalarına iyi gelebilecek şarkıları 6 kriterde inceledi. İkinci Dünya Savaşı sırasında yayınlanan şarkıların bile yer aldığı iki çalma listesi oluşturuldu. Bu şarkılar demans hastalarını hem eğlendiriyor hem sakinleştiriyor
Demans hastalarına iyi gelen şarkılar seçildi: Sakinleştiriyor ve eğlendiriyor

Demansı olan kişileri sakinleştirmek ve hatta dans etmelerini sağlamak için 1930’lara kadar uzanan hit şarkıların seçildiği bir çalma listesi oluşturuldu. Çalma listesinde elektronik grup New Order ve pop kralı Michael Jackson da dahil olmak üzere Louis Armstrong’dan Chuck Berry’ye upuzun bir sanatçı listesi mevcut. 

2. Dünya Savaşı ve öncesine uzanan diğer şarkılardan bir diğeri Andrew Sisters’ın 1944’te yayınladığı ve demanslı insanlar için neşeli bir şarkı olan Rum and Coca-Cola ve Tommy Dorsey’in sakin şarkısı Marie. Lottie sözcüsü The Post’a verdiği açıklamada bir dizi şarkıyı incelemek ve demanslı kişiler için hangi şarkıların uygun olabileceğini bulmak için müzikal değişkenleri kullanıp kullanamayacaklarına baktıklarını söyledi. Böylece nostaljiyle yeniden bağlantı kurmalarını ve sonraki hayatlarının tadını çıkarmalarını sağladılar.

600 şarkı dans edilebilirlik, şarkı sözleri ve benzeri gibi kategorilere göre sıralandı. Neşeli şarkıların olduğu liste dansı ve hareketi teşvik etmeyi amaçlarken sakinleştirici liste rahatlatmayı amaçlıyordu.  Şirket sözcüsü “Yüksek tempolu çalma listesiyle ilgili olarak, bazı caz ve pop parçalarının daha yüksek tempolu olmaları nedeniyle daha üst sıralarda yer alacağını varsayabiliriz" dedi. 

Listenin başlarında yer alan neşeli melodiler, 1959'da yayınlanan The Battle of New Orleans ve 1943'te yayınlanan Pistol Packin’ Mama adlı country şarkılarıydı. Ardından Blue Monday,  Pop Kralı’nın Don’t Stop ‘Til You Get Enough’ı ve Andrews Sisters’ın Rom and Coca Cola’sı geldi. The Kinks'in You Really Got Me’si ve James Brown'ın Papa's Got a Brand New Bag’i gibi klasik rock ve soul parçaları ilk 10'a girmek için yetersiz kaldı.

Sakinleştirici listenin başında Dinah Shore'un Buttons and Bows’ı (1948), Bob Dylan'ın Blowin’ in the Wind’i (1963), Tommy Dorsey'in Marie’si (1937), Nat King Cole'un Nature Boy’u (1948) ve Count Basie’nin One O’Clock Jump’ı (1837) bulunuyor.