Ankara Barosu'ndan baro çalışanı kadınlara regl izni

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın işçi ve kadın memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi sunmasının ardından bugün Ankara Barosu kadın çalışanlara ayda bir gün regl izni verilmesi yönünde karar aldıklarını duyurdu. Peki hangi ülkeler dünyada regl izni veriyor?

Ankara Barosu, baro çalışanı kadınlara ayda 1 gün regl izni verilmesini kararlaştırdı. Karar, Ankara Barosu, Ankara Barosu İktisadi İşletmeleri ve Ankara Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığı bünyesinde çalışan kadın görevlileri kapsıyor. Kararla kadınlar herhangi bir iş gününde bu izni kullanabilecekler. 

Ankara Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi, "5 Kasım 2022 tarihli yönetim kurulu toplantısında; Avukatlık Kanunu 76’ncı maddesi gereğince, var olma amaçları insan haklarını savunmak ve korumak olan baroların, kadın çalışmalarının ve kadın mensuplarının lehine toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik iş ve işlemler yapması gerekliliğinden, Ankara Barosu, Ankara Barosu İktisadi İşletmeleri ve Ankara Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığı bünyesinde çalışan kadın çalışanlara talep ettikleri herhangi bir iş gününde ayda bir gün regl izni verilmesine karar verildi"

CHP'den kanun teklifi 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın işçi ve kadın memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayarak, TBMM Başkanlığı’na sundu. Regl döneminin pek çok kadının ağır geçirdiği bir süreç olduğuna vurgu yapılan gerekçede, regl izninin önemine dikkat çekildi.

"İnsan hakkı olarak görülmelidir"

Kadın hakları mücadelesinin tarihçesinin hatırlatıldığı teklifin gerekçesinde, "Özellikle şiddetli ağrılı regl ya da polikistik over sendromu gibi rahatsızlıkları olan çalışan kadınlar için regl döneminde çekilen ağrı, çalışmayı ya da günlük hayata katılmayı imkânsız hale getiren bir seviyeye ulaştırmaktadır. Bu bakımdan regl izni, hem sağlık hakkı bakımından hem de regl konusunun iş/çalışma hayatında da normalleştirmesi bakımından örnek bir uygulamadır. Regl izni, tıpkı yaşam hakkı gibi temel bir insan hakkı olarak görülmeli ve uygulanmalıdır" denildi.

Regl izninin dünyadaki örnekleri neler? 

Dünyada iş hayatında regl izni getirilen çok az ülke var ve çoğunluğu Asya'da. Japonya bunlardan biri ve regl izni 70 yıldan fazladır var ve ilk olarak uygun tuvaletlerin bulunmadığı maden ve fabrika işçileri için hayata geçirildi. Güney Kore'de 1953 yılında regl iznini yasal hâle getirdi. 2001'de onaylanan çalışma standartlarına ilişkin 73. Madde ile, talepte bulunmaları halinde kadınlara ayda bir gün ücretsiz izin hakkı verildi. Tayvan, Endonezya ve Zambiya da regl izni uygulayan ülkelerden bazıları. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi