29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.11.2021 04:29 | Son Güncelleme: 25.06.2022 18:00

Bir ped fikri binlerce kadının sorularına nasıl cevap oldu?

Üç gencin kurduğu ped markası Beije yola bir ekonomik girişim olarak çıktı ama kısa sürede sosyal bir misyon üstlendi. Hem kadınların bedenleriyle ilgili sorularına doğru kaynaklardan cevap veriyor hem de ihtiyaç sahiplerine yardım sağlıyorlar
Bir ped fikri binlerce kadının sorularına nasıl cevap oldu?

Doruk Akpek, Naz Özbek ve Eren Üngör organik menstrüel ürün markası Beije’in kurucu ortakları. 20’li yaşlarında olan girişimcilerin her biri farklı dönemlerde yurt dışında bulunmuş ancak Türkiye’de hala yapılacak çok şey olduğunu düşündükleri için geri dönmüşler. 

Doruk Akpek markanın kurulduğu dönemi şöyle anlatıyor: ‘’Hayatın anlamını arayışımda emeğimi Türkiye’de harcamayı istediğim sonucuna vardım, bir diğer isteğim ise ne yaparsam yapayım ucunun bir iyiliğe dokunmasıydı.’’ 

Üç ortak Amerika’dayken çokça deneyimledikleri D2C, yani doğrudan tüketiciye ulaşan ve abone yoluyla işleyen bir sistemde karar kılmış. Böylelikle marketlere gitmeyen kâr marjı sayesinde fiyatlarını düşük tutabildiklerini söyleyen Eren Üngör “Yapmaya çalıştığımız şey, kaliteli ve organik ürünleri uygun bir fiyata herkese ulaştırmak” diyor. Bu modelin diğer avantajlarını ise Naz Özbek şöyle anlatıyor: ‘’Benim için Beije’den önce ped almak bir marka deneyimi değildi. Bu model sayesinde abonelerimizle direkt olarak iletişimdeyiz. Her ay paketlerine çikolata veya çay atıyoruz, şiir gönderiyoruz, doğum günlerine mektup yazıyoruz.’’ Marka 20 ayda 10 bin aboneye ulaşmış. Müşteri sadakatleri çok yüksek, sisteme abone olanların üyelikten çıkma oranları ilk ayda yüzde beş, üçüncü siparişten sonra yüzde 1’e iniyor. Abonelerin yüzde 65’i büyük şehirlerden. 

Doruk Akpek, Naz Özbek ve Eren Üngör (Fotoğraf: Ferhat Zupceviç)
Doruk Akpek, Naz Özbek ve Eren Üngör (Fotoğraf: Ferhat Zupceviç)

128 bin takipçi 

Bir diğer önemli data da markanın Instagram’daki takipçi sayısı, 128 bin. Bu rakam dünyadaki en çok bilinen hijyenik ped markalarınkinden yüksek. Naz Özbek şöyle anlatıyor: “Pandemide konuyu derinlemesine araştırma fırsatı buldum, regl deyince karşıma hep güçlü aktif kadınlar çıkıyordu, oysa ben o dönemlerde öyle hissetmiyordum. Her ay regl olmama rağmen bedenimle ilgili birçok sorunun cevapsız kaldığının farkındaydım. İngilizce ararken cevaplar güvenilir kaynaklardan hızla karşıma çıkarken, Türkçede durumun böyle olmadığını gördüm, bu rolü üstlendik. Biz bilgi paylaştıkça sorular arttı.”

Askıda ped

Ekibin paylaştığı örnekler arasında LGS’den bir gece önce regl olan ve nasıl ped kullanması gerektiği, sınavda tuvalet arasına çıkamazsa kaç saat o pedle durabileceğini soran bir kızın mesajı da var. “Regl olunca tokat yiyen hâlâ o kadar çok ki. Medikal tavsiye vermiyoruz ancak bu güveni görmek çok mutlu ediyor.” Beije’in brüt kârının yüzde 8’i menstrüel hijyen ürünlerine ulaşımı destekleyen derneklere bağışlanıyor. Kısa süre önce sınıfındaki öğrenciler için kendileriyle iletişime geçen Mardinli bir öğretmen ve Antep’in bir köyünde yaşayan, orada bulunan tek bakkalda ped pahalı olduğu için ürün alamayan ve şehre giden erkek akrabalarından da ürün isteyemeyen iki kız kardeşe ürün göndermişler. Beije’in ayrıca “Askıda Ped” uygulamasıyla dileyenler her ay üç kişilik bir ailenin ya da 12 kişilik bir sınıfın ped ihtiyacını karşılayabiliyor.