İstanbul Havalimanı: FedEx’in Boeing 767’si burun üzerine indi

FedEx kargo şirketine ait FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi uçak iniş takımları açılmadığı için İstanbul Havalimanı'na gövdesi üzerine iniş yaptı. Ölen ya da yaralanın olmadığı kaza geçen yıl benzer şekilde Tennessee yaşananları ve Boeing'in bugünlerde geçirdiği soruşturmaları gündeme getirdi

Paris-İstanbul seferini yapan FedEX Havayollarına ait Boeing tipi kargo uçağı, iniş takımlarında arıza meydana gelince, İstanbul Havalimanı kontrol kulesi ile irtibata geçerek gövde üzerine iniş için izin istedi. Bunun üzerine havalimanında iniş için gerekli tedbirler alınarak piste Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Servisi (ARFF) ekipleri sevk edildi.

Uçak gövde üzerine sorunsuz olarak inişini gerçekleştirirken kabin ekibi yaralanmadan uçağı terk etti. İstanbul Havalimanı'ndaki uçağın indiği 16R numaralı pist de uçuşlara kapatıldı. Uçağın pisten kaldırılması için çalışmalar devam ediyor.

Aynı kargo firmasının bir başka uçağı geçtiğimiz yıl ABD'nin Tennessee eyaletinde zorunlu iniş yapmıştı. Kalkıştan kısa süre sonra 'Güvensiz iniş takımı uyarısı alan' Boeing 757 tipi uçak havalimanına dönmüş ve gövdesinin üzerine iniş yapmıştı. 

İstanbul Valisi Davut Gül de Hasdal'daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Toplantı Salonu'nda düzenlediği 2024'ün ilk 4 ayı emniyet değerlendirme toplantısında basın mensuplarının soruları üzerine, "İstanbul Havalimanı, dünyanın en kapsamlı en nitelikli havaalanlarından bir tanesi. Dolayısıyla da herhangi bir pistte olan aksaklık uçuşları etkilemiyor, uçuşlar devam ediyor" açıklamasını yaptı. Bu arada, arızalanan uçağın havalimanına inişi sırasında gövdesinin alev aldığı anlar da güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Uçuş trafiği ve operasyon sorunsuz devam ediyor

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'dan kazaya ilişkin yapılan açıklamada, Paris Charles de Gaulle Havalimanı'ndan gelen FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi kargo uçağının teknik bir nedenden dolayı ön iniş takımları açılmadan hava trafik kontrol kulesinin yönlendirmesi başarılı bir iniş yaptığı hatırlatıldı.

Kazanın nedeni teknik inceleme sonrası belli olacak

Açıklamada, "Gövde üzeri kontrollü iniş öncesi, pistte hazır bekleyen ARFF ekiplerinin uçağa anında müdahalesiyle hiçbir can kaybı yaşanmadan kaza kontrol altına alınmıştır. Olay sonrası sadece 16R pisti geçici süreliğine hava trafiğine kapatılmıştır. ARFF ekiplerinin, uçağın güvenli bir alana taşınması ve pistin uçuş trafiğine açılmasına yönelik çalışmaları sürmektedir. Yedek pistler dahil olmak üzere tüm diğer pistlerde uçuş trafiği ve operasyon sorunsuz bir şekilde devam etmektedir" denildi.

Boeing soruşturmalar ve incelemelerle gündemde

Yaşanan kaza sonrası Boeing'in son dönemde yaşadığı teknik sıkıntılar ve hakkında başlatılan soruşturmalar gündeme geldi. Ocak ayında Alaska Havayolları'na ait 737 Max uçağında seyir esnasında bir kapı açılmış ve civataları patlayan kapının düzgün şekilde sabitlenmemiş olabileceği belirlenmişti.

Bu kaza sonrası gündemden düşmeyen şirket ilk çeyrekte 355 milyon dolar zarar etti. 

Sahtecilik incelemesi 

Son olarak ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) Boeing'in 787 Dreamliner uçaklarına yönelik denetim süreçlerine ilişkin soruşturma başlattı.

Boeing'in denetimleri tamamlayıp tamamlamadığı ve şirket çalışanlarının uçak kayıtlarında sahtecilik yapıp yapmadığının araştırıldığı duyuruldu. 

İki çalışanın ölümü gizemini koruyor

 Skandallarla boğuşan Amerikan uçak şirketi Boeing’in üretim hattındaki sorunları ifşa eden eski çalışanı Joshua Dean, ani bir şekilde hayatını kaybetti. Mart ayında bir başka Boeing çalışanı aracında ölü bulunmuştu.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi