05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 09:26 | Son Güncelleme: 25.04.2024 09:42

New York Times yazdı: Boeing son çeyrekte 355 milyon dolar kaybetti

Ocak ayında gerçekleşen kaza sonrası sıkıntıları bitmeyen Boeing, ilk çeyrekte 355 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Ancak New York Times, zararın analistlerin beklentilerinin altında kaldığını yazdı
New York Times yazdı: Boeing son çeyrekte 355 milyon dolar kaybetti

Niraj Chokshi / The New York Times

Boeing çarşamba günü, uçaklarından birinin panelinin patladığı 5 Ocak'taki uçuştan kaynaklanan kalite kriziyle uğraşırken yılın ilk üç ayında 355 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Zarar analistlerin beklediği kadar yüksek değildi ve geçen yılın ilk çeyreğindeki 425 milyon dolarlık zarardan daha küçüktü. Boeing ilk çeyrekte 16,5 milyar dolardan fazla gelir elde ederek geçen yıl bildirdiğinden daha az gelir elde etti ve şirket her iki durumda da analist beklentilerini aşarak yaklaşık 4 milyar dolar nakit harcadı. 

Alaska Havayolları'nın bir uçuşu sırasında 737 Max 9 jetinde meydana gelen panel patlaması büyük bir yaralanmayla sonuçlanmadı ancak olay şirkete ağır bir darbe indirdi ve 737 Max 8 uçaklarının karıştığı iki ölümcül kazadan beş yıl sonra Boeing'in uygulamaları hakkındaki endişeleri yeniden alevlendirdi. 5 Ocak'taki uçuştan bu yana şirket kaliteyi arttırmak için denetimleri genişletmek, işin yapılış şeklini değiştirmek, eğitimi arttırmak ve çalışanlardan daha fazla geri bildirim istemek gibi adımlar attı.

Boeing CEO'su Dave Calhoun çarşamba günü çalışanlara gönderdiği bir mektupta "Düzenleyicilerimizin, müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve uçan halkın Boeing'e yüzde 100 güven duymasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya kesinlikle kararlıyız" dedi. Geçtiğimiz ay Calhoun, yönetimdeki sarsıntının bir parçası olarak yıl sonuna kadar istifa edeceğini duyurdu.

Plan için Mayıs sonuna kadar vakti var

Federal Havacılık İdaresi Boeing'e yönelik incelemelerini arttırdı. Düzenleyici kurum Boeing'den Mayıs ayı sonuna kadar kaliteyi arttırmaya yönelik bir plan hazırlamasını talep etti. Calhoun, finansal analistlerle yaptığı görüşmede Boeing'in bu planı geliştirirken FAA ile düzenli temas halinde olduğunu söyledi.

Üretim hedefleri bozuldu

Boeing önümüzdeki yıldan itibaren ayda 50 adet 737 ve 10 adet daha büyük 787 üretmeyi umuyordu, ancak analistler şirketin bu hedefe ulaşmasının pek mümkün olmadığını söylüyor. Calhoun görüşmede Spirit'in satın alınmasının bu hedeflere ulaşılmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti. Son kriz, ilk çeyrekte teslimatların önemli ölçüde yavaşlamasına katkıda bulundu ancak şirket, büyük ölçüde FAA'nın henüz onaylamadığı bir jet olan düzinelerce 737 Max 10 uçağı için bir American Airlines siparişi sayesinde 126 net yeni sipariş bildirdi. Boeing, 5 bin 600 uçaklık bir sipariş birikimine sahip olduğunu söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company