Bülten

7 Nisan 2024, Pazar

O2'den haftanın önerileri ve köşe yazıları.

Günaydın. 

O2'nin 5-11 Nisan haftası için hazırladığı etkinlik önerileri, izleme, okuma, dinleme tavsiyeleri ve köşe yazılarıyla karşınızdayız. 

Ülke geneli yağışlı. İç Anadolu ve Karadeniz haricinde gün içerisinde yağış bekleniyor.  Bayramda havanın nasıl olacağını daha önce pek alışık olmadığımız şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıkladı. Detayları haberimizde okuyabilirsiniz.  

Bugün Ramazan'ın 28'inci günü. İstanbul'da iftar saat 19.42'de. 

O2'ye geçmeden, her hafta olduğu gibi ilk tavsiye benden. Japonya'da her şeyin fiyatı, çok uzun yıllardır aynıydı. Ülkede uygulanan faiz politikası, türünün son örneği olarak 19 Mart'a kadar devam etti. Alınan kararla 2007'den beri devam eden negatif faiz uygulaması rafa kaldırıldı. Bunun tarihçesi ve getireceklerini, gündelik hayatı nasıl etkileyeceğini Bloomberg Originals'ın 9 dakikalık dosyasında izleyebilirsiniz.  

Bulmacanın cevap anahtarını paylaşıp O2'ye geçiyorum. 

İyi pazarlar. 

Şimdi artık Oscar'ı nasıl kazanacağını düşünüyor
Asırlık sinema dergisi Variety’nin sektörün en önemli 500 ismi listesinde yer alan, yapımcı Onur Güvenatam, ekran dünyasıyla sınırlı kalmamakta iddialı. 

Yapımcı, Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı gibi Gülseren Budayıcıoğlu hikayeleri ve dindar-seküler tartışmasını başlatan dizilerden Ömer ile adından söz ettirdi. Tam gözünü yurtdışına dikmişken Variety dergisinde Steven Spielberg, Oprah Winfrey gibi yapımcılarla yer aldı. Acaba sırada Oscar mı var? Güvenatam, Elçin Yahşi'yle söyleşisinde bu soruya "Oscar'ı bu ülkeye getireceğim Allah'ın izniyle"  yanıtını veriyor.

Ekran
Bongomya Sarayı yine çok karışık, çok komik
Giray Altınok’un başrolünde olduğu ve senaryosunu Kerem Özdoğan’la birlikte yazdığı tarihi komedi dizisi Prens ikinci sezonuyla ve epey genişlemiş yeni kadrosuyla 9 Nisan’da BluTV’de.  Prens’in yaratıcıları Giray Altınok ve Kerem Özdoğan ile Sion karakterini canlandıran Ceyda Düvenci, Defne Akman'a yeni sezonu anlattı.   

Daha vahşi bir Tom Ripley!
Netflix, Ripley dizisinde Patricia Highsmith’in ünlü antikahramanı Tom Ripley’i ünlü senarist/yönetmen Steven Zaillian’a ve oyuncu Andrew Scott’a emanet etmiş. Burak Göral, diziyi izledi ve yazdı. Göral, "Scott’ın Ripley’inin gözlerinde kıskanç bir canavar gizli. Daha ilk bölümden itibaren de yavaş yavaş dışarı sızıyor " diyor. 

Renegade Nell: Genç, kadın ve bir halk kahramanı
18'inci yüzyıl İngiltere’sinde geçen ve sekiz bölümden oluşan bu macera dizisi, kostümleri, fantastik unsurları, esprileriyle ailecek izlenebilecek bir yapım. Disney+'taki diziye dair  inceleme, Defne Akman'dan geliyor.   

Bir saatlik bir televizyon röportajı her şeyi değiştirebilir
Netflix’te yayında olan Scoop'un (Atlatma) konusu, BBC’nin Newsnight programında yayınlanan ve Buckingham Sarayı’nı derinden sarsan Prens Andrew röportajının hikâyesi. Röportajı yapan gazeteci Emily Maitliss’i canlandıran Gillian Anderson, filmi anlattı.  

Haftanın ekran önerilerinde, Netflix'e yeni sezonu gelecek olan Kuş Uçuşu ve SinemaTV'de izleyebileceğiniz Other People's Children var. 

Platformlarda bu hafta bizi bekleyen en yeni yapımlardan 15 tane seçtik. 5'i TRT2, 5'i Mubi, diğerleri de çeşitli platformlarda. Detaylar da burada. 
Sinema
Müjdat Gezen'den dostu Türker İnanoğlu’na veda
Türk sinemasının duayeni Türker İnanoğlu’nu perşembe günü son yolculuğuna uğurladık. 88 yaşında kaybettiğimiz 'Bay Sinema'yı, 56 yıllık yakın dostu Müjdat Gezen, Oksijen için yazdı. “Türker abinin zekâsıyla çok iyi filmler yaptık" diyen Gezen, "Kazandığını hep sinemaya ve tiyatroya yatırdı” ifadesini kullandı. Müjdat Gezen'in yazısı O2'de.  

İstanbul Film Festivali'nde kaçırmamanız gerekenler
17 Nisan’da 43’üncü kez sinemaseverlerle buluşacak olan İstanbul Film Festivali’nin biletleri dün satışa çıktı. Oksijen yazarları sizin için 'mutlaka izlenmesi gereken' filmleri listeledi... Bu rehber, henüz film seçmemiş ve bilet almamışlar için çok kıymetli. Muammer Brav'ın yazısını kaçırmayın derim. 

Sanat
Sanat artık bir tüketim nesnesine dönüştü
Pilevneli Gallery’nin kurucusu ve son dönemde ‘Art Show: Galeriler Buluşması’ etkinliğiyle de gündemimizde olan Murat Pilevneli, Elif Tanrıyar'a konuştu. Pilevneli, Türkiye'deki sanat piyasasını, sanat ortamını, galericilerin sorunlarını, çare önerilerini ve kendisinin yeni projelerini anlatırken, "Bence sektörün tek ihtiyacı olan, birlik beraberlik içerisinde ortaklaşa bir şey yaratmak. Ortak değerleri sahiplenmek" diyor. 

Çağlar Çorumlu’yu nasıl bilirsiniz? 
Gülay Afşar, her role girebilen oyuncu Çağlar Çorumlu'yla buluştu. Afşar, "Onu daha yakından tanımak isteyenlere, yönetmenliğini üstlendiği, Erkan Baylav ve Albina Özden ile oynadığı Tiyatrops’un oyunu Şakşakçılar’ı izlemelerini öneririm" diyor. İkilinin söyleşisini Oksijen TV'de de izleyebilirsiniz. 

Yaşamak mı zor yoksa ölmek mi?
Şebnem İşigüzel’in yok sayılmış, yolunu kaybetmiş bir modeli anlattığı oyunu Siyanür seyirciyle buluşmaya başladı. Talimhane Tiyatrosu’nun bünyesinde Özge Elif Yeşilyurt’un yönettiği, Bahar Süer’in rol aldığı tek perdelik oyun 75 dakika. Oyuna dair kritik, gazetemizde.  

Ne aileyle oluyor ne de ailesiz!
Burak Göral, Aile Yalanları oyunu için şöyle diyor: "İçinde büyüdüğümüz aile ortamının hayatlarımıza olan yansıması üzerine düşünen ve düşündüren; samimi, bazen komik, bazen de izleyenin gözlerini yaşartan hüzünlü bir oyun."  

Yemek
Balıklı salata sandviçe dönüşürse
Şemsa Denizsel, "Selanik’te, organik pazardan aldığım kütür kütür kabaklar ve balıkçıdan aldığım sinaritten nefis bir salata yaptım" diyor. Ertesi gün, kalanını da değişik bir sandviçe dönüştürmüş. Detaylar yazısında.  

Cadde’de kalkan şöleni
Memet Özer, İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Misina'yı değerlendiriyor: "Yakanın en iyi balıkçılarından biri. Doğru şartlarda saklandığı için burada kalkan balığı 12 ay bulunuyor. Hem tandırı hem tavası çok iyi." 

Şiş kebap güzel
Oğul Türkkan, mutfağımızın en özel, dünyada da en bilinen yemeklerinden biri olan şiş kebabı merkeze alıyor bu hafta. Türkkan, "Dünyada, doğuda ve batıda farklı farklı yöntemlerle benzerleri yapılıyor" diyor ve bizi lezzet turuna çıkarıyor.  

Tahinli yoğurt soslu baharatlı ızgara tavuk
New York Times'tan Lidey Heuck'ün hazırladığı tarif fotoğrafına bakınca bile iştah açıyor. Meşakkatli bir süreç sizi bekliyor. Bekleme süreleriyle toplam 4 saat 15 dakikada yemeye hazır  tarif burada. 

Kitap
'Gerçek iç hikâyemize dönmekten korkuyoruz'
Mine Özgüzel, ikinci kitabı Yaşam Hikaye mi? vesilesiyle konuştuğu Hülya Çelik'e kendimizi bulmak için önce kendi iç hikâyemizi bulmamız gerektiğini söylüyor.  

Cihat Burak şenliği
Haydar Ergülen'in gündeminde Cihat Burak var. Sanatçının tüm kitapları, 2023’ün son aylarından beri aralıklarla yeniden yayımlanıyor. 1960’ta yazdığı tek perdelik oyunu Çingene Hocanın Rüyası da geçen hafta okurla buluştu. Detaylar Ergülen'in yazısında.

Anlamı ‘öteki’ olanda bulmak
Yekta Kopan, Rachel Ingalls’ın 1982 tarihli romanı Bayan Caliban'ı yazıyor: "Özünde toplumsal beklentiler ve bunların dayattığı sınırlar karşısında bir yeniden keşif hikâyesi."

Politik öfkenin her zaman net bir yönü var
Süreyyya Evren’in yeni romanı Ortadoğu’da Bir Ülkenin Acil Durum Alarmı, bir ülkeyi yıkıp yeniden var etmenin imkanları üzerine düşündürüyor. Kitap ironik bir dille dünyayı anlatıyor. Esin Hamamcı, kitabı Evren'den dinliyor.

Umutsuzluğun kıyısında bir evlilik
İrem Uzunhasanoğlu, Paula Fox’un bir kedi tırmığı ile başlayan Umutsuz Karakterler romanını inceliyor. Roman, evli, orta yaşlı -ve de mutsuz- bir çiftin çıkmazdaki ilişkisine odaklanıyor. Uzunhasanoğlu, "Paula Fox evrensel bir insanlık durumunu diyaloglar üzerinden (adeta bir tiyatro oyunu gibi) anlatıyor" diyor.

Her şeye rağmen yaşamakta inat
Küçük Umutlar, Gönül Kıvılcım’ın yeni romanı. Kitap, yakın tarihte yaşadığımız toplumsal olaylar, sokaklar, arayışlar ama en çok da tutunmaya hasret kaldığımız küçük umutları anlatıyor. Sibel Oral, Kıvılcım'la konuştu.

Neden artık kitap okuyamıyoruz?
Sosyal medya kitap okumaya vakit ayıramamamızın tek suçlusu mu? Yoksa başka bir şey mi var? Yağmur Akpınar tartışıyor.  

Oksijen Kitap Kulübü'nde Elif Tanrıyar bu hafta iki kitap seçti. Yazarımız Ayşegül İldeniz'den Işınla Bizi ve Natalie Berg ile Miya Knights'ın Amazon-Dünyanın En Amansız Satıcısı Ticareti Nasıl Değiştiriyor eseri. 

O2'den
Boğaz’ın yeni kültür sanat, yaşam mekânı
Beykoz Çubuklu’da artık kültür, sanat, yaşam alanı olarak yeni bir mekân var: Çubuklu Silolar. İBB Miras’ın restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının sonucunda kapılarını açan alanda Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, kütüphane, atölye, sahne, kafe, restoran gibi alanlar var. Detayları Senem Bal Ay'ın yazısından okuyoruz. Bir not: İstanbul Senin uygulamasını indirip burayı ücretsiz gezebilirsiniz. 

Senem Bal Ay ayrıca, hazır bayram gelmişken bize İstanbul'da tatlı bir rota çıkarıyor. Kimi asırlık tarihi ve tarifleriyle, kimi yeni lezzet önerileriyle sofralarımıza, kahve ve çay sohbetlerimize eşlik eden lokumcudan çikolatacıya, tatlıcılara bakıyor. 

İstanbul’dan Kavala’ya otomobil uçar gider!
Bahar Akıncı'dan güzel bir rotaya dair uyarılar: Yeşil sigortanızı alıp sınır trafiğini atlattıktan sonra Dedeağaç'ta Yunan tavernalarına uğramayı, Kavala’da muhteşem kurabiyelerin tadına bakmayı, Taşoz Adası’na geçip muhteşem mermer plajında yüzmeyi, Selanik’e kadar uzanacaksanız da Ata’mızın evini ziyaret etmeyi unutmayın.  

Seyahat kararsızlarına fikirler
Selim Karakaya'dan uzun bayram tatilleri ya da yaz planları konusunda kararsız kalanlara fikir verebilecek podcast önerileri geliyor bu hafta. 

Beyonce’nin country müzikle sınavı
Son otuz yılın en çok dinlenen, en çok satan müzisyeni Beyonce. Yedinci solo albümü Cowboy Carter’la daha önce adım atmadığı yeni bir alana doğru yol alıyor. Albüm değerlendirmesi Alper Bahçekapılı'dan.  Albümü buradan dinleyebilirsiniz. 

Alessandro Michele Valentino’da ne yapar?
Beklenen haber çabuk geldi. Romalı hayalperest Alessandro Michele, Valentino’nun kreatif direktörü oldu. Derya Gürsel, değişimin olası sonuçlarını yazıyor. 

'Köpek eğitiminde sertlik sertliği getirir'
“Köpeklerin koşulsuz sevgisine aşığım” derken gözleri dolan eğitmen Emre Erdoğru’nun yola çıktığından beri amacı aynı: Ülkede köpek bilincini oluşturmak. Zeynep Atmaca, Erdoğru'dan köpek eğitimi ve bir arada yaşamanın inceliklerini öğreniyor.   

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul


Siteye Geri Dön