Bülten

29 Mart 2024, Cuma

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Akşam saatlerinde Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Trabzon ve Artvin haricinde ülkede yağış beklenmiyor. 

İstanbul'da yazdan kalma bir hava var. Cuma günü olması da yükü artırıyor. Saat 16.00'da yoğunluk yüzde 60'ı aştı.  İstanbul'da iftar saat 19.32'de.  

Eve dönüş öncesi bir hatırlatma: Bugün Oksijen'in 29 Mart-4 Nisan haftasını kapsayan, 168'inci sayısı bayilerde. Yolunuz gazete satılan bir yere düşerse, bir Oksijen almanız bizi mutlu eder. Hem de dopdolu içeriğimizi size sunma şansı yakalarız. 

Şimdiden güzel bir hafta sonu diliyorum. 
YÖK 14 gün sonra değişiklik yaptı: İlk 1000 için YKS şartı kaldırıldı
15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan YÖK'ün denklik konusundaki düzenlemelerinde değişiklik yapıldı. Kararın ilk halinde yurt dışında okuyan öğrencilerin Türkiye'de denklik alabilmesi için herkese YKS şartı getirmişti. Bu nedenle uzatılan geç YKS başvuruları da 28 Mart'ta sona ermişti. Yeni karara göre Dünya sıralamalarında ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. Ayrıca, ilk 1000'de yer alan üniversitelerden mezun olanlarda YKS’ye girme şartı da olmayacak. 

Bu konu bugünkü Oksijen'in manşetindeydi. Selçuk Şirin kararı eleştirirken ülkedeki genel karar alma mekanizmasına da dikkat çekmiş ve 'Palyatif çözümlerden bıkmadınız mı?' diye sormuştu. 

Baran Can Sayın da konunun mağduru olan öğrenci ve ailelerle konuşmuş, durumu detaylı şekilde okuyucularımıza sunmuştu.  

ABD Temsilciler Meclisi Ankara'da: Gündem F-16 süreci ve terörle mücadele
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.  

Seçim sonrası yeni yargı paketi: AYM’ye tırpan geliyor, ceza alan herkese cezaevi yolu açılıyor
AK Parti’nin gündeminde yerel seçimin hemen ardından yeni anayasa ve yeni yargı paketi olacak. Anayasa sürecini TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve kurulacak heyet üzerinden yürütecek olan AK Parti, yargı paketiyle ilgili çalışmalarını ise büyük ölçüde tamamladı. Gökçer Tahincioğlu'nun haberi.

48 saatten az kala bir seçim turu
➤ Bu sayfayı kesip saklayın, pazar gecesi rehberiniz olacak
Defne Akman, 31 Mart gecesi hangi kanalda, nasıl bir yayınla sonuçların aktarılacağını listeledi.  Sayfada ayrıca il bazında 2019 Yerel Seçimleri, 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, İstanbul, Ankara ve İzmir için de tüm ilçelerin seçim sonuçlarını toplu halde dikkatinize sunduk. Bu sayfamızı bu maili okuyan herkese hediye ediyoruz. Buradan tam halini görebilir,  çıktısını alıp pazar günü başucunuza koyabilirsiniz.
➤ İngiliz haber ajansı Reuters'a göre geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zafer kazanmasıyla sarsılan muhalefet, değişim umutlarını yerel seçime bağladı.
➤ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul için oy istemeyi sürdürüyor. Son çıkışında, "Mevcut yönetim bizden devraldığı metro hatlarını bile yapamadığı, trafiği rahatlatacak başka projeler de geliştiremediği için şehir adeta kilitlendi. İstanbul tam bir çile şehri haline geldi" ifadesini kullandı.
➤ Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, Ekrem İmamoğlu hakkında, "Masanın etrafında kimse kalmamış, niye? Çünkü sen uyumsuz bir insansın, kimseyle anlaşmıyorsun, kimseyle beraber hareket etmiyorsun ve kendini Kaf Dağı'nda görüyorsun" dedi. 
➤ DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Emekli maaşını temmuzda tekrar masaya yatıracağız” sözlerini eleştirdi: “Temmuzu bekleme şimdi açıkla, milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin."
➤ YSK Başkanı Ahmet Yener, "Yüksek Seçim Kurulu il ve ilçe seçim kurulları son hazırlıklarını yapmış ve şu an itibariyle 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan seçimlere hazır vaziyetteyiz" dedi.

CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne TRT başvurusu
CHP, TRT’nin muhalefet partilerine izlediği politikayı Anayasa Mahkemesine taşıdı. CHP'li Gül Çiftci Binici “Kamu kurumları eliyle muhalefet karartılıyor. Muhalif kanallar RTÜK’ün haksız yaptırımlarına maruz kalırken TRT’ye adeta bir dokunulmaz zırhı giydirilmiş” açıklamasını yaptı.

'Orta-uzun vadeli dış borç çevirme oranı reel sektörde yüzde 113’e ulaştı'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uygulamaya koyduğumuz program sayesinde Türkiye’nin dış finansmana erişimi güçlü seyrine devam ediyor. Haziran-Ocak döneminde orta-uzun vadeli dış borç çevirme oranı bankalarda yüzde 140’a, reel sektörde yüzde 113’e ulaştı" ifadesini kullandı.

Seçimden bağımsız olarak parasal ve mali politika devam edecek
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devam edeceği öngörüsünde bulundu. Detaylar haberimizde.

İstinyepark İstanbul, Orjin Gayrimenkul Grubu’na geçti
Orjin Gayrimenkul Grubu, İstinyepark İstanbul'da kalan yüzde 42'lik payı da alıp alışveriş merkezinin tek sahibi oldu.

Kadir İnanır yoğun bakımdan çıkarılacak
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam ünlü oyuncuyu yakın zamanda yoğun bakımdan çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım?
Sam Bankman-Fried'ın hapishane hayatı nasıl geçecek?
FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'a 25 yıl hapis cezası verildi. Yargıç Kaplan tarafından verilen tavsiye kararı eski milyarderin düşük veya orta güvenlikte bir cezaevinde tutulması yönünde olsa da son kararı ABD Federal Ceza Evleri bürosu verecek. Wall Street Journal, 32 yaşındaki Bankman-Fried'i nasıl bir cezaevi hayatının beklediğini yazıyor. 

Günün ilginç haberi ABD menşeli. ABD'li onkologlar, kanser tedavisinde yapay zekanın kullanımıyla meydana gelebilecek tıbbi uygulama hatalarından yapay zeka geliştiricilerinin de sorumluluk üstlenmesini talep ediyormuş.

BM Kadın Forumu tartışması: Suudi Arabistan'ın liderliği kınandı
Suudi Arabistan yatırımları artırmak için ülkenin itibarını değiştirmeye çalışırken 2025 BM Kadının Statüsü Komisyonu başkanlığı için seçildi. New York Times, insan hakları gruplarının Suudi Arabistan'ın kadın hakları konusunda berbat bir sicili olduğunu söyleyerek kararı eleştirdiğini yazıyor.

Ne dinleyelim? 
Can Öz ve Ümit Alan'ın podcasti Yeni Medya 451'in 46'ncı bölümü çip savaşlarını konu alıyor. 37 dakikada bu konudaki çok sayıda başlık tartışılıyor. Bölümü buradan dinleyebilirsiniz. Podcastte bir de yazarımız Ayşegül İldeniz'in Kusursuz Fırtına: Çip Meselesi makalesine de atıf var. Okumak isterseniz onu da buraya bırakıyorum. 
Ne izleyelim? 
Japonya’yı vuran atom bombalarını yaratan ekibin başındaki fizikçi J. Robert Oppenheimer’ın hikâyesini anlatan 7 Oscar'lı Oppenheimer bugün itibarıyla  Prime Video’da gösterimde. Film burada , fragmanı da burada.

Televizyon izleyicileri için Show TV'de Kızılcık Şerbeti, NOW TV'de Gaddar, Star TV'de Yalı Çapkını ve TV 8'de de Survivor All-Star  seçenekleri var.

Sporseverler ne izlesin?
THY Eurolig'de Fenerbahçe Beko, Alba Berlin'i ağırlıyor. 20.45'teki maçı S Sport+ yayınlıyor. Gecenin diğer maçları: 22.30 Real Madrid-Kızılyıldız, Virtus Bologna-Panathinaikos. İki maç da S Sport+'ta.

Eurocup Play off Yarı Final'de Beşiktaş Emlakjet-JL Bourg'la karşılaşacak. 20.45'teki maç TRT Spor'da. 

Kadınlar basketbolda derbi var. Fenerbahçe Alagöz, Galatasaray'ı ağırlıyor. Basketbol Süper Ligi Play off yarı final maçı saat 19.00'da TRT Spor Yıldız'da. 
Ne pişirelim?
New York Times yazarı Ali Slagle, yumurtalı karalahana ve tatlı patates kızartması için "Bu yemek için gereken tek şey malzemeleri doğru zamanda tepsiye koymak. Tam ve doyurucu bir öğün için tahıl, kinoa veya kuskus üzerinde servis edin" diyor.  Detaylar burada. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul