27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2024 11:20 | Son Güncelleme: 29.03.2024 17:04

YÖK'ten 14 gün sonra değişiklik: İlk 1000 için YKS şartı kaldırıldı

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre daha önce Resmi Gazete'de yayınlanan denklik düzenlemesi değiştiriliyor. Dünya sıralamalarında ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. Ayrıca, ilk 1000'de yer alan üniversitelerden mezun olanlarda YKS’ye girme şartı da olmayacak
YÖK'ten 14 gün sonra değişiklik: İlk 1000 için YKS şartı kaldırıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 15 Mart 2024'te Resmi Gazete'de yayınladığı denklik düzenlemesinde değişikliğe gitti. YÖK'ten yapılan yeni açıklamaya göre dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise YKS'ye girme şartı aranmayacak. Söz konusu yeni düzenleme YÖK'ün internet sitesinde yayınlandı ancak henüz Resmi Gazete'de yayınlanmadı. 

YÖK, 15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanan kararla yurt dışında okuyan öğrencilerin Türkiye'de denklik alabilmesi için herkese YKS şartı getirmişti. Bu nedenle uzatılan geç YKS başvuruları 28 Mart'ta sona ermişti.

Buna göre, YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400'de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecek. Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000'de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS'ye girme zorunluluğu aranmayacak.

İlk 1000'de yer almayanlara YKS zorunluluğu

İlk 1000'de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek. İlk 1000'de yar almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.

15 Mart'ta YÖK düzenlemesinin yayınlandığı Resmi Gazete:

İlk 1000'de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS'ye girecek, ilgili programın YKS'deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak. Diğer bölümler için ise YKS'ye girme zorunluluğu olmayacak.

Yönetmelik değişikliği, başarı sıralaması şartı aranmayan programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmeyecek. Bu alanlarda yapılacak denklik başvurularında önceden olduğu gibi ilgili yönetmelik ile usul ve esaslarda ortaya konulmuş olan standart prosedür izlenecek ve müracaatlar bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

YÖK'ten soru-cevap

YÖK söz konusu düzenlemeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. YÖK'ün internet sitesinde yer alan soru-cevaplar şöyle:

Soru: Hangi tür denklik başvuruları YKS başarı sırası kriterine tabidir?

Cevap: Aday ortaöğrenimini  Türkiye’de tamamladıysa ve adayın mezun olduğu yükseköğretim kurumu, Kurulumuzca kabul edilen dünya üniversite sıralama kuruluşlarının en az ikisinde öğrenime başlanılan yıl ilk binlik dilim içerisinde yer alan bir yükseköğretim kurumu değilse ve başvuruya esas diploma programı; Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık veya Hukuk programıysa bu durumda başvuru YKS sıralama kriterine tabidir.

Soru: YKS başarı sırası kriteri nedir?

Cevap: Bu kritere göre ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayıp en az iki kuruluşta ilk binde yer almayan bir yükseköğretim kurumunda; Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık veya Hukuk programlarından mezun olarak yapılacak olan başvurularda, adayın yurt dışında öğrenime başladığı yıla ait YKS sınavına girmesi ve mezun olduğu program için ülkemizde aranan başarı dilimine girmesi gerekmektedir.

Soru: Hangi tür başvurularda doğrudan denklik işlemi yapılmaktadır? Cevap: Kurulumuz tarafından kabul edilen dünya üniversite sıralama kuruluşlarının en az üçünde öğrenime başlanılan yıl ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alan yükseköğretim kurumlarından yapılan başvurulara doğrudan denklik işlemi yapılacaktır.

Soru: YÖK tarafından kabul edilen dünya üniversite sıralama kuruluşları hangileridir?

Cevap: ARWU (Academic Ranking of World Universities), CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings ve THE (Times Higher Education) kuruluşlarınca yapılan sıralamalar kabul edilmektedir.

Soru: Hangi tür denklik başvuruları YKS sıralama şartından muaftır?

Cevap: Ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayıp en az iki kuruluşta ilk binde yer almayan bir yükseköğretim kurumunda; Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık veya Hukuk programlarından mezun olanlar hariç, diğer başvurular YKS şartından muaftır.

Soru: Yeni düzenlemeler kimleri kapsayacaktır? Değişiklikten önce başvuruya esas diploma programına veya hazırlık programına kayıt yaptırmış olanlar yeni düzenlemeden muaftır.