02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2024 14:03 | Son Güncelleme: 29.03.2024 14:11

NYT BM Kadın Forumu tartışmasını yazdı: Suudi Arabistan'ın liderliği kınandı

Suudi Arabistan yatırımları artırmak için ülkenin itibarını değiştirmeye çalışırken 2025 BM Kadının Statüsü Komisyonu başkanlığı için seçildi. New York Times, insan hakları gruplarının Suudi Arabistan'ın kadın hakları konusunda berbat bir sicili olduğunu söyleyerek kararı eleştirdiğini yazdı
Suudi Arabistan'ın Bisha kentindeki bir otelde çalışan kadınlar, 10 Aralık 2019 (Fotoğraf: Iman Al-Dabbagh/The New York Times)
Suudi Arabistan'ın Bisha kentindeki bir otelde çalışan kadınlar, 10 Aralık 2019 (Fotoğraf: Iman Al-Dabbagh/The New York Times)

Vivian Nereim / The New York Times

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler'in kadın haklarına adanmış bir organının 2025 yılındaki oturumuna tartışmasız bir şekilde liderlik etme hakkını kazanırken, insan hakları grupları Suudi Arabistan'ın kadınların güçlendirilmesi konusunda berbat bir sicile sahip olduğunu savunarak kınadı. Çarşamba günü Suudi Arabistan'ın BM Büyükelçisi Abdulaziz Alwasil, amacı dünya çapında kadın haklarını korumak ve geliştirmek olan bir BM organı Kadının Statüsü Komisyonu'nun başkanlığına seçildi.

"Berbat bir sicili var"

Suudi devlet haber ajansı, ülkenin yeni dönem başkanlığının kadın haklarını ve güçlendirilmesine katkı sağlamak için uluslararası toplumla işbirliği yapmaya olan ilgisini teyit ettiğini ve ülkenin kadınlar için daha fazla sosyal ve ekonomik özgürlük yönünde attığı adımları vurguladığını yazdı. Ancak bu karar insan hakları gruplarından sert eleştiriler aldı. Uluslararası Af Örgütü'nden sorumlu direktör yardımcısı Sherine Tadros, Suudi Arabistan'ın "kadın haklarının korunması ve desteklenmesi konusunda berbat bir sicile" sahip olduğunu söyledi. Tadros, BM komisyonunun hedefleri ile "Suudi Arabistan'da kadınlar ve kız çocukları için yaşanan gerçeklik" arasında "büyük bir uçurum" olduğunu savundu.

Suudi Arabistan'ın genellikle iki yıl süren dönem başkanlığını kazanması bekleniyordu ve teklifinin diğer üye ülkelerden herhangi bir muhalefet görmediği belirtildi. Muhafazakâr bir İslami krallık olan Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması 2018 yılına kadar yasaktı ve uzun süredir yurtdışına seyahat etmek, evlenmek ve diğer önemli yaşam kararlarını vermek için bir erkek akrabadan izin almalarını gerektiren vesayet adı verilen yaygın bir kontrol sistemine tabiydiler. On yıllar boyunca din polisleri sokaklarda dolaşarak evli olmayan çiftleri tespit etti ve kadınlara örtünmeleri için zorladı.

Suudi Arabistan'ın 38 yaşındaki fiili yöneticisi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 2016'dan bu yana ülke ekonomisini yeniden yapılandırma planını yönetirken bu kısıtlamaların birçoğunu önemli ölçüde gevşetti. Kadınlar rekor sayıda işyerine giriyor ve kamusal yaşamı şekillendiren cinsiyet ayrımı ve katı kıyafet kuralları yavaş yavaş çözülüyor.

Suudi kadınlar boşanmanın ve çocuklarının velayetini almanın daha kolay hale geldiğini söylüyor. Birçok Arap ülkesinde olduğu gibi evlenmek için hala bir erkek vasinin onayına ihtiyaç duysalar da, bazı kadınlar vasilerinin kararını geçersiz kılmak için mahkemelere başarıyla başvurabildiler.

© 2024 The New York Times Company