14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2024 14:53 | Son Güncelleme: 29.03.2024 14:55

Wall Street Journal yazdı: Sam Bankman-Fried'ın hapishane hayatı nasıl geçecek?

FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'a 25 yıl hapis cezası verildi. Yargıç Kaplan tarafından verilen tavsiye kararı eski milyarderin düşük veya orta güvenlikte bir cezaevinde tutulması yönünde olsa da son kararı ABD Federal Ceza Evleri bürosu verecek
Wall Street Journal yazdı: Sam Bankman-Fried'ın hapishane hayatı nasıl geçecek?

ABD'de dolandırıcılıktan suçlu bulunan FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried'a 25 yıl hapis cezası verildi. Manhattan Bölge Yargıcı Lewis Kaplan, Bankman-Fried’ın şiddet eğiliminin düşük olmasına ek olarak otizminin ve zenginlikle olan ilişkisinin kendisini diğer mahkumların hedefi haline getirebilecek olmasını gerekçe göstererek bir zamanların girişimcisinin, ailesinin yaşadığı San Francisco Körfez Bölgesi yakınlarında düşük veya orta güvenlikli bir cezaevine gönderilmesi yönünde tavsiye kararında bulundu.

Bankman-Fried’ın aktarılacağı cezaevinin Kaliforniya eyaletine bağlı Lompoc’da mahkumların seramik gibi el işleri yapabildiği federal cezaevi olması bir olasılık. Bir diğer ihtimal ise, mahkumların mızıka çalabildiği ya da tesisin beş sahasından birinde basketbol oynayabildiği, Lompoc’dan birkaç saat uzaklıktaki Mendota Federal Cezaevi.

Cezaevinin güvenlik seviyesi önemli rol oynayacak

Cezaevinin güvenlik seviyesi, Bankman-Fried’ın yaşayacağı deneyimin nasıl şekilleneceği üzerinde kayda değer bir rol oynayacak. Düşük güvenlikli bir cezaevine aktarılması durumunda, yatakhane tarzı bir odada kalması ve hapishane etrafında daha fazla hareket özgürlüğüne sahip olması olası. Böyle bir durumda oda arkadaşlarının da beyaz yakalı suçlular olması daha muhtemel.

Orta güvenlikli bir cezaevine aktarılması durumunda ise Bankman-Fried’ı n cinsel suçlar da dahil olmak üzere şiddet içeren suçlar nedeniyle uzun süre hüküm giymiş mahkumlarla birlikte cezasını çekme ihtimali var. Ayrıca, orta güvenlikli cezaevlerinin bazılarında mahkumlar hücrelerde kalıyor. Beyaz yakalı suçlularla çalışan bir cezaevi danışmanı olan Justin Paperny’nin aktardığına göre orta güvenlikli bir cezaevi çok daha çalkantılı olacak.

Karara uymak zorunda değil

Bankman-Fried’ın cezasını nerede çekeceği konusunda son söz Federal Cezaevleri Bürosuna ait. ABD çapında 122 gözaltı tesisini denetleyen Federal Cezaevleri Bürosu, Kaplan’ın tavsiyesini dinleyebilir fakat bu kararı dinleme zorunluluğuna sahip değil.

Bir federal yargıç tarafından tanıkları korkutmaya çalışması ihtimali nedeniyle kefaletle tahliye kararını iptal edilmiş olan Bankman-Fried, ağustos ayından bu yana Brooklyn’deki Metropolitan Gözaltı Merkezi’nde bulunarak parmaklıkların ardındaki hayatın nasıl olabileceği konusunda fikir sahibi olmuş durumda. Bankman-Fried’ın avukatı, Metropolitan Gözaltı Merkezi hakkında “muhtemelen” ülkedeki en kötü hapishane yorumunda bulundu.

Dolarları ardında bırakıp uskumru paketlerine muhtaç kaldı

Bankman-Fried, Brooklyn’de ayrıca kısa bir süre önce uyuşturucu ticareti yapmaktan hüküm giymiş eski bir Honduras devlet başkanı ile aynı koğuşu paylaştı. Ayrıca, saçını kestirmek için gayri resmi bir hapishane para birimi olan uskumru paketlerini kullanmaktaydı. Uskumru, yetkililerin sigara kullanılmasını yasaklamasının ardından sigaraların yerine geçen ve önem gören bir hapishane para birimi durumunda.

Herhangi bir cezaevine aktarılana kadar Bankman-Fried’ın Brooklyn’deki gözaltı merkezinde kalacak olması olası görülüyor. Hapishane danışmanlarının tahminlerine göre Bankman-Fried, katıldığı dersler veya iyi hal gibi durumlardan dolayı azalabilecek olan cezasını toplam 17-20 yıl arasında tamamlayabilir. Bu durumda, 32 yaşında olan Bankman-Fried’ın 50 yaşlarında yeniden toplumun arasına karışabilir. 

Bir mahkeme dosyasında, Bankman-Fried'ınn avukatları tarafından tutulan bir cezaevi danışmanı, düşük güvenlikli bir tesise gönderilmesini tavsiye etmişti. Danışman, FTX kurucusunun Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'ne yürüme mesafesinde yaşayan ebeveynlerinin yakınındaki cezaevlerinin bir listesini verdi.

Bankman-Fried’ın ulaşabileceği kaynaklar ve katılabileceği aktiviteler, aktarılacağı cezaevine göre değişiklik göstermekte. Örneğin, Kaliforniya’da bulunan ve Bankman-Fried’ın aktarılmasının olası olduğu Lompoc Cezaevi’nin kataloğuna göre mahkumların çeşitli sanat ve zanaat aktivitelerine erişim imkânı var. Cezaevleri Bürosu'na göre, mahkumlara yemek servisinden fabrika işine kadar değişen ve saatte 12 ila 40 sent arasında ücret ödenen işler veriliyor.

San Fransisco’nun güneydoğusunda yer alan Mendota Cezaevi de Bankman-Fried için bir diğer ihtimal. Cezaevinin el kitabına göre Mendota’da altı hentbol, iki softbol, beş basketbol ve bir futbol sahası bulunuyor. Mahkumlar ayrıca koşu bantları ve tırmanma merdiveni gibi fitness araçlarına erişebilmekte. Buna ek olarak mahkumların dinlenme alanlarında veya bando üyesi olarak seçilmeleri durumunda müzik odasında mızıka çalmalarına izin veriliyor.

Orta seviye cezaevinde güvenliği şüpheli

Daha önce ceza infaz kurumlarında çalışmış olan federal cezaevi danışmanı Joel Sickler, farklı güvenlik seviyelerinde "atmosferin, gerilimin ve mahkûm tipinin farklı olduğunu" dile getirdi. Bankman-Fried’ın düşük seviyede cezaevinde bir problem yaşamayacağını söyleyen Sickler, orta seviye cezaevinde kendisini güvende tutup tutamayacaklarının şüpheli olduğunu belirtti. Bankman-Fried’ın aktarılacağı ilk cezaevinin tüm mahkûmiyet hayatını geçireceği yer olması zorunlu değil zira ABD federal sistemi içerisinde mahkumların zaman içerisinde daha az güvenlikli cezaevlerine transfer edilmesi mümkün ve yaygın.

Vegan olan Bankman-Fried’ın beslenme zorlukları ile karşılaşacak olması ise hangi cezaevine giderse gitsin olası gözüküyor. New Jersey eski Valisi Chris Christie’nin ortaklarının siyasi intikam amacı ile trafik sıkışıklığı yaratmakla suçlandığı New Jersey Bridgegate skandalı nedeni ile hüküm giyen Bill Baroni, hapishanedeyken servis edilen tek sebzenin konserve kutulardan geldiğini anlatmıştı. Böyle bir durumda, Bankman-Fried hapishane kantinine güvenmek zorunda kalabilir. Mendota'daki kantin listesindeki vegan seçenekler arasında çiğ badem, beyaz pirinç ve Skittles içecek karışımı yer alıyor.