Dünyanın en kalabalık nüfusu: Hindistan'a zarar mı sağlayacak fayda mı?

Dünyanın en kabalık ülkesi olmaya yaklaşan Hindistan dünyanın en büyük işgücüne sahip. Ancak yeterli sayıda iyi iş olmadığı takdirde bu eşsiz avantaj bir felakete dönüşebilir

Hindistan on yıllar boyunca, sınırlı kaynaklar nedeniyle nüfus artışını frenlemeyi amaçlayan aile planlaması programları yürüttü. Daha sonra, 1990'lardaki liberalleşmenin ardından Hindistan ekonomisi yükselişe geçince, yetkililer tutum değiştirdi. Birleşmiş Milletler, Hindistan'ın Nisan ayında Çin'i geride bırakarak 1,4 milyardan fazla vatandaşıyla dünyanın en kalabalık ülkesi olmaya hazırlandığını açıkladı. 

Hindistan'ın doğum oranı son yıllarda yavaşlamış olsa da, ülke mutlak sayı (1,1 milyar) ve oran olarak (nüfusun yüzde 75'i) diğer tüm büyük ekonomilerden daha büyük bir çalışma yaşı nüfusuna sahip. Bu arada Çin yaşlanıyor ve nüfusu 60 yıldan uzun bir süredir ilk kez 2022'de azaldı. 1978'den bu yana yılda ortalama yüzde 10'a yakın bir hızla yükselen ekonomik büyümesi de artık yavaşladı. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) 2022'de sadece yüzde 3 büyüdü ve Pekin'in tahminlerine göre bile bu yıl sadece yüzde 5 artması bekleniyor. 

Covid-19'un yarattığı aksaklıklar ve Batı ile artan jeopolitik gerilimler, endüstrilerin ve yatırımcıların tedarik zincirleri ve tesisleri için dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden başka yerleri de düşünmelerine neden oldu. Peki Hindistan'ın nüfusu ve potansiyel işgücü, onu Çin'in ekonomik mücadelelerinden faydalanabilecek bir sonraki büyük ekonomi haline getirebilir mi? Al Jazeera bu soruları önde gelen ekonomist ve analistlere sordu.

Kalabalık bir nüfus sorun mu?

Bağımsızlıktan kısa bir süre sonra Hindistan, o zamanki nüfusu 350 milyonken, 1952 yılında dünyanın ilk ulusal aile planlaması programını kabul etti. O dönemde aileleri iki çocuk sahibi olmaya teşvik etmeye odaklanılmıştı. Ancak 1960'lara gelindiğinde, eski Başbakan Indira Gandhi yönetimindeki Hindistan hükümeti, günümüzde kadın başına iki olan çocuk sayısı altıya yaklaşan doğum oranlarını kontrol altına almak için daha baskıcı önlemler almaya başladı. Ülkenin ekonomik büyümesi o dönemde yavaştı.  Mumbai merkezli veri araştırma şirketi Centre for Monitoring Indian Economy'nin (CMIE) CEO'su Mahesh Vyas, artan nüfusun bir sorun olarak görüldüğünü söyledi. 

1980'ler ve 1990'larda Hindistan ekonomisini özel sektöre açmaya başladı. Ülkenin büyüme hızı önce 1990'lar boyunca yüzde 5,5'e, ardından da 2000'lerin sonundan itibaren ortalama yüzde 7'nin üzerine çıktı. Yetkililer, bir ülkenin nüfusunun çoğunluğunun çalışma çağında (15-64 yaş arası) olması durumunda demografik temettü olarak adlandırılan artan genç nüfusu daha fazla ekonomik kalkınma için bir temel olarak görmeye başladılar.

Aslında Vyas'a göre bu temettü 1990'lardan bu yana Hindistan'ın ekonomik büyümesine çoktan yardımcı oldu. Al Jazeera'ye konuşan Vyas, "1990'larda Hindistan insanları çiftliklerden fabrikalara taşımayı oldukça iyi başardı. Bu, politika müdahalelerinin neden olduğu ve demografik değişikliklerin yardımcı olduğu kültürel bir değişimdi" dedi. Vyas, büyük bir işgücüne ek olarak, önemli bir genç nüfusun, iyi kazandığı ve tasarruf ettiği takdirde, teorik olarak gelecekte bir yatırım kaynağı haline gelebileceğini söyledi.

Saatli bomba: İşsizlik

Resmi verilere göre Hindistan'ın resmi işsizlik seviyesi 2017-18'de son 45 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,1'e ulaşarak 2011-12'deki yüzde 2,7'lik orandan sıçrama yaptı. Hükümetin yıllık istihdam verileri, işsizlik seviyelerinin 2021-22'de yüzde 4,1'e iyileştiğini gösteriyor. Ancak diğer veriler Hindistan'ın işsizlik rakamlarının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Vyas'ın CMIE'sine göre, Hindistan'da Mart ayında işsizlik oranı yüzde 7,8'di ve daha iyi ücretli tarım dışı işlere ev sahipliği yapan kentsel Hindistan'da daha da yüksekti (yüzde 8,5). 

Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde (JNU) ekonomi alanında doçent olan ve tek isimle anılan Himanshu, "İşsizlik son yirmi yılda Hindistan ekonomisi için en büyük zorluklardan biri oldu ve iyileşme belirtileri göstermiyor" dedi. Bu arada, bir Dünya Bankası raporuna göre, Hindistan'daki yatırım büyümesi 2000 ve 2010 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 10,5'ten 2011 ve 2021 yılları arasında yüzde 5,7'ye düşerek neredeyse yarı yarıya azaldı. Rapor, yatırım artışındaki bu düşüşü, elektrik arzı, karayolu ve demiryolu ağlarına ilişkin endişelerden işletmelerin bürokratik taleplerine kadar çeşitli faktörlere bağlıyor.

Al Jazeera'ye konuşan Himanshu, "Hindistan'ın genç nüfusu üretken istihdamda kullanma becerisi konusunda iyi göstergeler görmedik" diye konuştu. Covid-19 karantinaları Hindistan'ın kırsal kesimlerinden şehirlerde çalışan 40 milyon işçiyi vurdu ve bu işçiler köylerine dönerken dev bir iç göç dalgasına neden oldu. Bu durum, salgının azalmasının ardından iş piyasasında yaşanan canlanmanın yetersiz kalmasıyla birleşince, Hindistan'ın toplam istihdamı içinde çiftlik işlerinin payı artarken, imalat sektöründeki işlerin oranının azaldığı bir durum ortaya çıktı. "Tarım dışı sektöre kıyasla tarım sektörüne daha fazla insan katılıyor" diyen Himanshu, "Bu da demografik temettünün bize sağladığı avantajı heba edeceğimizi gösteriyor" şeklinde konuştu.

Çin'le rekabet

Yeni Delhi merkezli düşünce kuruluşu Hindistan Uluslararası Ekonomik İlişkiler Araştırma Konseyi'nde misafir profesör olan Radhicka Kapoor, şirketler işlerini ve yatırımlarını Çin'in ötesinde çeşitlendirmeye baktıkça, Hindistan'ın avantaj elde etmek için iyi bir konumda olduğunu söyledi. Çin o kadar hızlı yaşlanıyor ki, 60 yaş üstü nüfusunun oranı şu anda yüzde 20 iken 2035 yılında yüzde 30'a çıkacak. Son yıllarda bir üretim merkezi olarak ortaya çıkan Vietnam da hızla yaşlanmaktadır. Hindistan'ın 15-64 yaş grubundaki nüfusu, uzun süredir Çin'in üretim pastasından pay almak için olası bir rakip olarak görülen bir diğer ülke olan Filipinler'den biraz daha yüksek. 

Al Jazeera'ye konuşan Kapoor, çalışma çağındaki büyük nüfusun Hindistan'ı sadece işgücü piyasası açısından değil, aynı zamanda ülkenin mal ve hizmetler için büyük bir pazar olarak hareket edebilmesi açısından da cazip kıldığını söyledi. Bu cazibenin bazı işaretleri şimdiden görülüyor. Tayvanlı fason üretici Foxconn'un, Apple'ın AirPods olarak bilinen kablosuz kulaklıklarını üretmek üzere Hindistan'da bir fabrika kurmak için sipariş aldığı açıklandı. Geçtiğimiz yıl Foxconn, Hint madencilik devi Vedanta ile Gujarat eyaletinde ülkenin ilk özel yarı iletken ve ekran üretim tesisini kurmak üzere 20 milyar dolar yatırım yapmak için bir anlaşma imzaladı. 

Kapoor, "Aynı zamanda pek çok yatırımcı becerilere de bakıyor ve vasıflı işgücü eksikliği Hindistan'ın beklentilerine gerçekten zarar verebilir" uyarısında bulundu. Kapoor, "Hindistan'ın küresel bir lider olduğu bilgi teknolojisi gibi alanlar da dahil olmak üzere hizmet sektöründe çok yüksek vasıflı işgücüne sahip olmasına rağmen, işgücünün çekmek istediğimiz üst düzey imalat sanayileri için gereken eğitimden yoksun. Geleneksel olarak beşeri sermayeye yeterince yatırım yapmadığımız için bu bizim miras sorunumuz oldu" ifadelerini kullandı. Ekonomistler, bu başarısızlığın çok yakında Hindistan'ın başına bela olabileceği konusunda uyarıyor. 

Hindistan'ın işgücü sonsuza kadar genç kalmayacak. Doğurganlık oranlarının düşmesiyle birlikte, ülkenin 2018-19 ekonomik araştırmasında yapılan tahminlere göre, Hindistan'ın çalışma çağındaki nüfusunun (20-59 yaş) 2041 yılına kadar toplam nüfusun yüzde 59'una ulaşması bekleniyor. Himanshu, "Önümüzde küçük bir pencere var. Nüfus rakamlarının demografik kazanımla ne yapmanız gerektiğini belirlemek kadar önemli olduğunu düşünmüyorum" dedi. CMIE'den Vyas'a göre, Bangladeş ve hatta Vietnam gibi ülkeler yaşlanan nüfuslarına rağmen yatırım çekme ve istihdam yaratma konusunda Hindistan'dan daha fazla kazanç elde edebilirler. Dünya Bankası'na göre, Bangladeş'te 2011-2020 yılları arasında GSYH'nin yüzde 6,5'i oranında gerçekleşen kamu yatırımları, Hindistan'ın kamu yatırımlarının GSYH'ye oranının iki katına denk geliyor.

"Bir kez ele geçecek bir fırsat"

Ekonomistlere göre Hindistan hükümetinin bu algıyı değiştirmek için hızla harekete geçmesi ve yeterli sayıda kaliteli istihdam yaratacak teşvikler sağlaması gerekiyor. Kapoor, ülkenin hayatta bir kez ele geçecek bir fırsata sahip olduğunu söyledi. Bunu değerlendirmek için çıraklık programlarını güçlendirmek ve çalışanların becerilerini geliştirmek için kamu ve özel sektör arasındaki ortaklıkları genişletmek gerektiğini söyledi. Vyas bu fırsatın aynı şekilde bir krize dönüşmesinden korkuyor. Hindistan'ın yatırımları artırması ve tüm insanları işgücüne dahil etmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, çok övünülen kar payının demografik bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar