22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 10:04 | Son Güncelleme: 17.04.2023 11:34

Avustralya’nın en kalabalık şehri Melbourne oldu

Dünyanın en kalabalık ülkesi unvanının Çin'den Hindistan'a geçmesi gibi ülkelerin kendi içindeki nüfus dağılımı da değişiyor. Son bir asırdır Avustralya'nın en kalabalık şehri olan Sydney/Sidney yerini Melbourne'e bıraktı
Avustralya’nın en kalabalık şehri Melbourne oldu

BBC'nin haberine göre, en son veriler, Haziran 2021 itibarıyla Melbourne'ün nüfusunun 4 milyon 875 bin 400'e yükseldiğini ve 18 bin 700 kişi farkla Sydney'in önüne geçtiğini gösterdi. Avustralya İstatistik Bürosu'ndan (ABS) Andrew Hower, Melbourne nüfusundaki artışın, şehrin sınırlarının Melton kentini de içine alacak şekilde genişletilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Uzmanlar, Sydney'de nüfus artışının yavaşladığını ve son yıllarda daha çok sayıda kişinin kentten ayrılarak ülkenin başka noktalarına göç ettiğini belirtiyor. Melbourne, 19. yüzyılın sonlarında içinde bulunduğu Victoria eyaletine yaşanan göçmen akınından payını almış ve hızla büyüyerek 1905'e kadar ülkenin en kalabalık şehri olmuştu.

Dünyanın en kalabalık ülkesi artık Hindistan

BM tahminlerine göre dünyanın en kalabalık ülkesi artık Çin değil Hindistan. Bunun küresel ölçekte de büyük değişimlere yol açacağı tahmin ediliyor. Hindistan nüfusunun 12 yıl önceki son sayımdan bu yana 210 milyon, yani neredeyse Brezilya'nın nüfusu kadar arttığı, 2020'den bu yana her ay yaklaşık 1 milyon kişinin nüfusa eklendiği tahmin ediliyor. Hindistan'da son yıllarda düşen doğurganlık oranlarına rağmen nüfus patlaması yaşandı. Resmi veriler Hindistan nüfusunun artmaya devam ederek 2064'te 1.7 milyara ulaşacağını gösteriyor.

Tahminlere göre, nüfustaki azalma eğilimi nedeniyle 'tek çocuk' politikasından vazgeçen Çin'in nüfusu ise 1 milyar 426 milyona geriledi. Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre ülke nüfusu, ocak ayında 1961 yılından bu yana ilk kez düşmüştü. Uluslararası kurumlar da dünyanın en kalabalık iki ülke arasında nüfus farkının giderek açılacağına dikkat çekiyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'ın Güney Asya Direktörü İrfan Nooruddin, “Dünyanın ağırlık noktası bir süredir değişiyor ama bu durum daha da güçlenecek” dedi.

Ekonomiyi de etkiliyor

Bu durumun istihdamda da önemli değişimlere yol açacağı belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, Apple ve Foxconn gibi dev şirketlerin son dönemde Çin'deki üretimi azaltarak Hindistan'a yönelmeye başladığına işaret etti. Çin'de 65 yaş üstü nüfusun son 20 yılda yüzde 87 artmasının ve çalışan nüfustaki düşüşün bu değişimde etkili olduğu vurgulanıyor.