Öncelikleri kendi değerleri: Z kuşağı prestijli işlerin tanımını bozuyor

Önce iyi okulları kazanma sonrasında ise prestijli bir işe girme baskısı altında olan gençler algıları yıkmak için uğraşıyor ve kendi değerlerine uygun meslekler tercih ediyorlar. Z kuşağı bu algıyı yıkma düşüncesinin Y kuşağı dahil olmak üzere eski kuşaklara da sirayet ettiğini düşünüyor

Çoğu kişi eğitim hayatları boyunca para kazandıracak prestijli bir iş için çalışır. Öncelikle aile olmak üzere çevrenin bu konuda baskısı oldukça fazla olabiliyor. Fakat Z kuşağı artık prestij algısını yıkmak için uğraşıyor ve kendi yönelimlerine uygun bir iş bulmak için çabalıyor. Oxford Üniversitesi'nden mezun olmadan önce bile, güçlü bir sektörde prestijli bir işe girme konusunda bir baskı hissettiğini söyleyen Molly Johnson-Jones. Kendisinin ve üniversitedeki arkadaşlarının, özellikle finans, danışmanlık, tıp ve hukuk gibi sektörlerin prestijli ve öncelikli olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu nedenle Johnson-Jones  her ne kadar kendisiyle bağdaşmasa da istemediği bir işte çalıştı.

Çevre baskısı kuşaktan kuşağa geçiyor

İşyerindeki farklı kuşaklara odaklanan bir danışmanlık firması olan GenGuru'nun kurucu ortağı Jonah Stillman, bu tür geleneksel sektörlerin gerçekten de prestijli olduğunu söylüyor. Z kuşağı olan Stillman, bu duygunun üniversitelerde de da mevcut olduğunu söylüyor. Ancak kuşaklar boyunca pek çok insan, aile üyeleri veya rehberlik öğretmenleri de dahil olmak üzere, üniversiteden çok önce bu yolları takip etmeleri için baskı hissettiğini söylüyor.

Z kuşağı beklentilerle büyüyor

ABD merkezli Vanderbilt Üniversitesi'nden 2021 yılında mezun olan 24 yaşındaki Andrew Roth, "Bu beklentiyle büyüdük. Vanderbilt'e gittiğimde, tüm yollar finans ve danışmanlık yoluna çıkar düşüncesine çok çabuk kapıldım. Bu yoldan gitmek çok kolay geliyor çünkü zaten herkes bu yoldan gidiyor" dedi.

Ancak Z kuşağı işgücüne katıldıkça, uzmanlar ve genç çalışanlar, yüksek statülü iş olarak kabul edilen işlerin genişleyebileceğini ve hatta genel olarak daha az önemli hale gelebileceğini söylüyor. Bazı genç çalışanlar, özellikle hayat pahalılığı hızla artarken, para kazanmanın hala prestijli olduğunu ve belirli firmalarda ya da belirli sektörlerde çalışmanın bir kariyer yaratabileceğini belirtiyor. Ancak birçoğu kurumsal değerler, esneklik, özerklik ve uzun çalışma saatlerinden kurtulma gibi diğer unsurları da önemsiyor.

Hala yüksek profilli sektörler ilk sırada

Başta seçkin üniversitelerde okuyanlar olmak üzere pek çok Z kuşağı hala yüksek profilli sektörleri tercih ediyor. Ancak prestijli işler bir çalışanın istediği yaşam tarzını yaşamasını sağlayan bir pozisyonu içerebilir. Bu bir girişimci olmak, değerleriyle ve tutkularıyla uyumlu bir sektörde çalışmak veya kişisel markalarını oluşturmalarını sağlayan bir işi güvence altına almak olabilir. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden mezun olan 24 yaşındaki Danielle Farage buna bir örnek, bir start-up'ta büyüme ve pazarlama direktörü olarak tam zamanlı bir işte çalışırken, aynı zamanda Z kuşağının deneyimlerine odaklanan bir iş fütüristi olarak yan bir iş kurmaya odaklanıyor. Farage " Bana göre prestij bir iş alanında beceri kazanabilmek ve tutkunuzu inşa edebilmek" dedi.

Kendi değerlerine önem veriyorlar

Bazı veriler Z kuşağının gerçekten de daha anlamlı işlere yöneldiğini gösteriyor. LinkedIn'in 7 binden fazla küresel çalışanla yaptığı ve BBC Worklife tarafından incelenen Nisan 2023 verilerine göre İngiltere, Fransa, Almanya ve İrlanda'daki Z kuşağının yüzde 64'ü artık kendi değerleriyle uyumlu şirketlerde çalışmanın önemli olduğunu düşünüyor. Veriler ayrıca bu genç çalışanların iş-yaşam dengesi ve kariyer gelişimini potansiyel işyerleri için en önemli unsurlar olarak öne çıkardığını gösteriyor.

LinkedIn EMEA ve LATAM Genel Müdürü Josh Graff, Z kuşağının değişen tutumları, girişimciliği benimsemesi ve değerlere verdiği önemin yanı sıra, bu zihniyet değişiminin kısmen iş bulma ve potansiyel alternatif kariyer yollarını görme mekanizmalarının değişmesinden kaynaklanabileceğini söylüyor. Daha fazla sayıda işin online olarak yapılmasıyla birlikte, insanlar bugün, 20 yıldan fazla bir süre önce bir işe başvururken sahip olunandan çok daha fazla bilgiye erişebiliyor. Bu, çok sayıda rol hakkında çok daha iyi bir görünürlüğe sahip olmanızı sağlıyor. İşyerindeki, işgücündeki bu değişim insanların dışarıda daha geniş bir seçenek yelpazesi olduğunu anlamalarına yol açıyor" dedi.

Eski kuşakları da etkiliyor

Şu anda 30 yaşında olan Johnson-Jones, prestijli işin değişen tanımının kendisi gibi Y kuşağı da dahil olmak üzere eski kuşaklara da sirayet ettiğini söylüyor. Johnson-Jones sağlığı için yatırım bankacılığından ayrıldı ve sonunda kendi şirketini kurdu. Şirketi Flexa Careers, esnek çalışma şirketleri için küresel bir rehber. Johnson-Jones, yaşlı çalışanların da Z kuşağıyla benzer duygular yaşadığına ve elit bir işi neyin tanımladığıyla ilgili bir hesaplaşma yaşadıklarına inanıyor. Johnson-Jones "Onlar da benzer şekilde bu terimi daha iyi yaşam tarzları sağlayan kariyerler olarak yeniden tanımlıyorlar" dedi.

Y kuşağı zorunluluk ve ezilmelerle mücadele ediyor

Ancak Johnson-Jones'a göre aradaki fark, birçok Y kuşağının bu tanımı zorunluluktan dolayı yeniden tasarlıyor olması ve genellikle üniversiteden sonra girmek zorunda hissettikleri çok rekabetçi, uzun mesai gerektiren sektörler tarafından ezilmiş olmaları.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar