24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2022 15:17 | Son Güncelleme: 12.11.2022 15:51

Z kuşağı ofisteki hiyerarşik düzen yerine internetteki çalışma ortamını tercih ediyor

Z kuşağı uzaktan çalışma koşullarını hiyerarşik düzeni değiştirmenin bir yolu olarak kullanıyor. Yapılan bir araştırma genç çalışanların internet üzerinden yapılan görüşmelerde daha kolay söz hakkı alabildiklerini ve fikirlerini sunabildiklerini gösteriyor
Z kuşağı ofisteki hiyerarşik düzen yerine internetteki çalışma ortamını tercih ediyor

Hibrit ve uzaktan çalışma sistemleri yöneticiler ile çalışanların arasına girdiği gibi Z kuşağıyla onlardan daha büyük bir kesimi evden çalışma ya da ofisten çalışma konularında ikiye böldü. Yeni bir araştırma, Londra'da çalışan 16 ila 24 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 40'ının uzaktan çalışırken önemli görevler için gönüllü olmayı ve soru sormayı daha kolay bulduğunu ortaya koydu. Evden çalışan genç personelin iş yerinde ağ kurma ve öğrenme fırsatlarının daha az olduğu düşüncesi yeni hibrit ofis sisteminde kesin bir algı olarak kaldı. Fakat çalışan gençler buna inanmıyor.

Uzaktan çalışmayı engel olarak görüyorlar

King's College London tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre daha yaşça Z kuşağından büyük olan kişiler evden çalışma durumunu öğrenme ve ağ kurmanın önünde bir engel olarak görmeye daha meyilli.

Hiyerarşik düzeni değiştirmenin bir yolu

Üniversitenin Politika Enstitüsü Direktörü Bobby Duffy, "Genç çalışanların, teknoloji kullanımının hiyerarşileri düzleştirerek soru sormalarına, kendilerini öne çıkarmalarına ve bağlantı kurmalarına olanak sağlama konusundaki olumlu potansiyeli görme olasılıkları daha yüksek. Bunun nedeni genç çalışanların neyi kaçırdıklarının farkında olmamaları ya da yaşlı çalışanların gelişimin nasıl gerçekleşebileceğine dair modası geçmiş bir görüşe saplanıp kalmaları da olabilir" dedi.

Anket, yaşı biraz daha büyük olanlarla bile görüş ayrılığı olduğunu ortaya koydu. Veriler, 25 ila 49 yaş arasındaki çalışanların kilit görevleri üstlenmeyi teklif etme veya soru sorma olasılıklarının genç meslektaşlarına göre daha düşük olduğunu gösteriyor.

Kuşak farkına dikkat çekiyor

Araştırma, dünyanın her yerinde olduğu gibi Birleşik Krallık'ta da olan hibrit çalışma tartışmalarının merkezinde yer alan kuşak farkına dikkat çekiyor. Yöneticiler ofise dönüş çağrılarını desteklemek için düzenli olarak yüz yüze çalışmanın iş başında öğrenmenin, bağlantılar kurmanın ve ofiste yükselmenin önemine değiniyor. Ancak bu faydalardan yararlanma konusunda en çok endişe duyması gereken genç çalışanlar durumu daha farklı bir açıdan görüyor.

Araştırmaya göre, genç çalışanların yaklaşık yüzde 20'si uzaktan çalışmanın iş arkadaşlarıyla bağlantı kurmaya gerçekten yardımcı olduğunu söylüyor. Bu düşünce 50 yaş ve üzerindekilerin sadece bir kısmı tarafından destekleniyor. Hibrit çalışma aynı zamanda para tasarrufu sağlayan bir strateji de olabilir. Evden çalışanlar iş yerine yakın olmak zorunda olmadıkları için daha uygun fiyatlı evlerde yaşayabilir ve haftada en azından birkaç gün yol masraflarından kaçınabilirler.

Sevmedikleri programlarda olmaktansa işi bırakıyorlar

Bulgular, herkesi ofise geri dönmeye zorlamak isteyen işverenlerin başının belada olduğunu da gösteriyor olabilir. Araştırmaya göre, Londralı çalışanların çoğunluğu sevmedikleri bir çalışma programına uymaktansa işi bırakmayı tercih ediyor.

İşin değişen doğasına ilişkin diğer anketler de ofis hiyerarşileri içindeki gerilimleri ortaya çıkarıyor. ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya ve Japonya'daki çalışanlarla yapılan en son Future Forum Pulse anketi, yöneticilerin neredeyse yüzde 40'ının haftada üç ila dört gün ofislerde çalışmak istediğini yönetici olmayanların ise bu oranın dörtte bir olduğunu ortaya koydu.