28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2022 15:09 | Son Güncelleme: 07.12.2022 10:51

Z kuşağı hayallerinin değil garanti kariyerin peşinde

Tüm kuşakların sorunu olan ekonomik krizin, Z kuşağını yıldırdığı ortaya çıktı. Gençler hayallerinden vazgeçip, borçları ödeyebilecekleri ve kovulmayacakları bir iş arayışına girdi
Z kuşağı hayallerinin değil garanti kariyerin peşinde

Z kuşağı, ekonomideki durgunluk ve bunun devamlılığı korkusuyla, hayallerindeki işi aramayı erteliyor. Bunun yerine, geçinmeye yetecek kadar para kazanabilecekleri ve devamlılığı olan bir iş sahibi olabilmek için çalışıyorlar. Gençlerin mali durumlarına bakıldığında bunun nedeni anlaşılabilir. New York Fed'e göre ABD'nin kredi kartı borcu son çeyrekte son 20 yılın en yüksek artışını gösterdi ve tüm yaş gruplarında ödenmeyen borçlarda artış görülürken, en büyük oran 18-29 yaş grubundaki gençlerden geldi.

İşten çıkarmalar Z kuşağını korkuttu

20 bin dolar'ın üzerinde borcu olan bir genç daha önce Insider'a verdiği demeçte, "İçinde bulunduğumuz durumda, ayakta kalmaya yetecek kadar parayı zar zor bir araya getirebiliyorum" dedi. Aynı zamanda, uzmanlar gelecek yıl bu durgunluğun devam edeceğini tahmin ediyor. Twitter, Meta ve CNN gibi teknoloji, medya şirketlerinde yüksek profilli işten çıkarmalar oldu. Bu durum, Z kuşağından bazı gençlerin iş güvenliğine öncelik vermesine neden oluyor.  San Francisco Eyalet Üniversitesi son sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Giana Gaitan-Naranjo, The New York Times'a verdiği demeçte, "Son zamanlarda pek çok insanın işten çıkarılması, kendimi daha istikrarlı olması gereken bir iş aramak için gözlerimi açtı" dedi. 

Hayallerindeki meslek anketlerde bile yer almıyor

Haziran ayında, Handshake platformu yaklaşık bin 400 yeni üniversite mezunu ve şu anki son sınıf öğrencisine iş arayışlarında neye öncelik verdiklerini sordu. Katılımcıların yüzde 74'ü iş istikrarı derken, yarıdan azı bilinen bir şirket markası ya da hızlı büyüyen bir sektörde çalışmanın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Daha fazla sektör ve erken arayışlar 

Katılımcıların neredeyse yarısı daha önce planladıklarından daha fazla işe başvurmayı düşündüklerini söyledi. Üçte birinden fazlası iş arayışlarında daha fazla sektöre yöneleceğini söylerken, yüzde 18'i iş aramaya daha erken başlamayı planladıklarını belirtti. Handshake'e konuşan bir katılımcı "Mezun olduğumda iş bulabileceğim konusunda tedirginim" dedi.

İşsizlikten en çok korkanlar Z kuşağından olabilir

Bu anketin yapıldığı sırada, Y kuşağından bazı kişiler TikTok üzerinden Z kuşağına iş istikrarının abartıldığını ve bunun yerine yirmili yaşlarını hayallerindeki işi bulmaya harcamaları gerektiğini söylüyordu. TikTok kullanıcısı Su Hyun Kim bir videoda "Temel ihtiyaçlarınızı karşıladığınız sürece 20'li yaşlarınızda istikrar abartılan bir şeydir" dedi.  Ancak kişinin mali durumu güçlü olduğunda ve işsizlik riski düşük olduğunda iş güvenliği konusunda endişelenmemek daha kolaydır. Özellikle Z kuşağının iş güvencesine öncelik vermesi akıllıca olabilir çünkü genç Amerikalılar ekonomik krizlerden en çok etkilenen bireyler arasında yer alıyor. Örneğin 2020 yılı boyunca Z kuşağının işsizlik oranı Şubat 2020'de yüzde 8,0 iken Nisan ayında yüzde 26,9'a yükseldi ve X kuşağının ise sadece yüzde 2,9'dan yüzde 11,7'ye çıktı.

Gençler uzun süre işsiz kaldığında, bunun uzun vadeli mali sonuçları olabilir. Nüfus Sayım Bürosu, büyük durgunluğun ortalama bir Y kuşağına 2005-2017 yılları arasında potansiyel kazançlarının yaklaşık yüzde 13'üne mal olduğunu tespit etti. Ancak şimdilik ABD'de işsizlik oranı son 50 yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Eğer Z kuşağının değer verdiği şey güvenlik ise, o zaman birçoğu işlerini korumak için iyi bir konumda yer almalıdır. İşsizlik oranının gelecek yıl artması bekleniyor fakat gençlerin hala iş ilanlarını gözden geçirme ve en iyi iş güvencesine sahip pozisyonları arama fırsatı var. Böylece bir ekonomik gerilemeye girildiğinde hazırlıklı olabilirler.

Türkiye’de işsizlik 

Genç İşsizler Platformu'nun yayınladığı Mayıs 2022 TÜİK (2022 1. Çeyrek) ve İŞKUR’a (Nisan 2022) ait güncel verilere göre,  eğitim düzeyinin artması, iş bulmanın zorlanması ve ortalama ömrün uzamasıyla birlikte 35 yaşa kadar genç işsizlik takip ediliyor.  15-35 yaş arasında TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı genç işsiz sayısı 2 milyon 287 bin iken, aynı yaş grubunda geniş atımlı genç işsiz sayısı 3 milyon 584 bine kadar çıkıyor.